MHP'li Kalyoncu'dan Bakan Albayrak'a Soru Önergesi

EGEOLAY /Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan KALYONCU’nun İzmir Opera Binası yapım işinin ihalesinde kamuoyu tarafından da bilinen uygunsuzluk ihtimallerini içeren yazılı soru önergesi Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Berat ALBAYRAK tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

MHP'li Kalyoncu'dan Bakan Albayrak'a Soru Önergesi
Editör: Ege Olay
19 Haziran 2020 - 15:31 - Güncelleme: 19 Haziran 2020 - 15:45
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan KALYONCU, İzmir Opera Binası inşasına ilişkin ihalede yüklenici konsorsiyum tarafında yaşanan devir konusunu gündeme getirerek kamuoyunda konuyla ilgili endişeleri içeren bir soru önergesi hazırladı. 

Sn. Kalyoncu Bakan Albayrak’a yönelttiği soruları ve gerekçelerini açıkladı.

“İzmir halkı tarafından da takip edilen Opera inşası işi, 2018 martında imzalanan sözleşme gereği bir konsorsiyum tarafından üstlenilmiştir. Dileğimiz İzmir’in kültür ve sanat hayatına önemli bir renk katacak bu merkezin bir an önce tamamlanması ve halkın hizmetine girmesidir. Ancak üzülerek görüyoruz ki bu pek gerekleşeceğe benzemiyor.”

Yüklenici ortaklık içinden bir tanesi, konsorsiyumdan çekiliyor, Belediye yasa gereği Bakanlıktan görüş alarak bu çekilme ve devir işlemini onaylıyor. Buraya kadar her şey kanuna ve hayatın olağan akışına uygun görünüyor. Ancak İzmir halkının ve Büyükşehir Belediyesinin zararına bazı hallerin varlığı şüphesi çok büyüktür. 

Rekabetin tesisi ve İzmir’in menfaati birlikte sağlanmalıdır.

“Bu işin ihale aşamasında isteklilerin karşılaması gereken bir şart belirlenmiştir: “Daha önce opera yapmış olmak” İhaleye katılanların bu konuda iş bitirme belgesi olmadığı için geçerli tek teklif sahibine ihale verilmiştir. Çünkü diğerleri ihale şartlarını yerine getirememişlerdir. Burada da sorun yok.

Ancak ihaleyi kazanan koorsiyum içerisinde söz konusu yeterlilik şartını sağlayan ortağın hissesini diğer ortağa devretmesi talebi ortaya çıkınca durum biraz değişmektedir. Bu durumda, geriye kalan yüklenici firmanın da “daha önce opera yapmış olmak” yeterliliğini yitirmiştir. Bu şartı karşılayamadığı için yetersiz bulunan firmaların giremediği bir ihalede tek geçerli teklifi veren yüklenici, diğer isteklilerle aynı şartlardadır. Öyleyse iki sorun ortaya çıkıyor. Birinci ihalede rekabetin ortadan kaldırılmasına yol açan bir şart konularak ihale süreci kusurlu görünmektedir. İkinci sorun, ihale aşamasında iş bitirme belgesi sahibi teklifin diğer isteklilerin tekliflerinden yaklaşık yüzde 30 daha yüksek olduğu düşünülünce, sırf bu şartın İzmir halkına ve Büyükşehir Belediyesine maliyetinin 100 milyon TL civarında olmasından kaynaklanmaktadır. “

Sn. Kalyoncu hem ilgili Bakana hem de kamuoyuna şu soruyu yöneltmektedir:

“Bu ihale hem ticarette rekabeti hem de İzmir’in çıkarlarını zedelemiyor mu?”

YORUMLAR

  • 0 Yorum