İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası'ndan tasdik seferberliği

EGEOLAY/İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İYMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, yeminli mali müşavirlerden tasdik hizmeti almanın firmalara büyük faydalar sağladığını söyledi. İş dünyasının yeminli mali müşavirden alınan tasdik hizmetinin faydalarını tam algılamadığını ifade eden Zengin, “Tasdik hizmeti kendi kendini denetlemektir. Bu sayede firmanız hem kurumsallaşır hem sürpriz vergilerle karşılaşmaz hem de geleceği daha iyi planlarsınız” dedi.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası'ndan tasdik seferberliği
Editör: Ege Olay
26 Ekim 2022 - 11:16

Oda bünyesinde tasdik komisyonu kurduklarını dile getiren Zengin,  iş insanlarına tasdik hizmetinin faydalarını anlatacaklarını kaydetti.

Yakın zamanda yapılan oda seçimi ile göreve gelen İYMMO Başkanı Yaşar Zengin, yeni dönemde özellikle tasdik hizmetinin iş dünyasına daha güçlü bir şekilde anlatmayı hedeflediklerini söyledi. Yeminli Mali Müşavirlerin esas faaliyet konularından başında tam tasdik hizmeti olduğunu vurgulayan İYMMO Başkanı Zengin, “Tam tasdik hizmetinin faydaları, firmaya sağlayacağı avantajları çok bilinmiyor. Aslında çok büyük faydalar barındırıyor” dedi.

“İşletmeler tam tasdik ile kendilerini güvende hissediyor”

Yani yılın başında yeminli mali müşavir ile sözleşme yaparak kendilerini vergi açısından denetlettirme anlamına gelen tam tasdik hizmetinin faydalarını anlatan Zengin, ”işletmeler kendilerini denetlettirdikleri zaman daha güvende hissediyorlar. Yatırım kararı alırken daha rahat karar alabiliyorlar. İşlemleri daha sağlıklı yürüyor, vergi mevzuatına ve kurallarına daha uygun bir şekilde yol alıyorlar. Haliyle vergi sürpriz ve risk olmaktan çıkıyor, bir planlama esasına göre yürüyor” dedi.

Türkiye’de 35 bin işletmenin bu hizmeti aldığını, bu sayının daha da artması gerektiğini ifade eden Zengin, “Bizim amacımız bu dönemde yeminli mali müşavirlerin tam tasdik hizmetini geniş toplum kesimlerine duyurmak, ilan etmek ve içeriğini anlatmak olacak” dedi. Bu hizmetin vergide kurumsallaşmayı da getirdiğine vurgu yapan Zengin, ”işletmelerin vergi sistemini oturtuyoruz, mükelleflerin vergi ile uyumunu sağlıyoruz. Doğru vergi ödeyen işletmenin hem kendisine, hem kamuya faydası var” dedi.

Zengin: “Tam tasdik hizmetine vergi indirimi istiyoruz”

Oda olarak faaliyet alanımızı da kapsayan Ege Bölgesi’nde 2022 yılı için 2 bin 800 civarında tam tasdik hizmeti alan firma bulunduğunu söyleyen Zengin,“Biz bu rakamı en az her yıl yüzde 10 artırarak üç yılın sonunda yüzde 30 civarında artırmayı hedefliyoruz” dedi. Esas hedeflerinin Tam Tasdik Hizmeti alan işletmelere vergide avantaj sağlayacak düzenlemeler yapılması olduğunu da ifade eden Zengin, sözlerini şöyle tamamladı: “Vergi avantajı konusunda tasdik  ücretinin  matrahtan indirilmesine imkan verilmesi yönünde çalışmalarımız ve hazırlıklarımız var. Bu indirim kendini denetleterek vergisini doğrulatan  işletmelerin  en doğal hakkı. Tam tasdik hizmetini yaptıranlara  inceleme risklerini azaltacak  bir puanlama sistemi yapılması konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde yapılan çalışmalar  var. Bu çalışmalar tamamlandığı zaman işletmeler tam tasdik hizmetine daha fazla ilgi duyacaklar. Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde yaklaşık 800’ün üzerinde parametreden risk analizi yapılıyor. Bu analizlerde tam tasdik hizmeti alan işletmelerin zorunlu haller hariç incelemeye alınmaması için risk puanının azaltılmasını sağlayacak parametrelerin kullanılması tam tasdike olan talebi artıracaktır”


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum