DEÜ Akademik Yılı Bakan Soylu İle Açıldı

EGEOLAY/Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla yapıldı. Bakan Soylu, 40’ıncı yaşını kutlayan DEÜ için “Olgunluk yaşında” vurgusu yaparken, konuşmasında Türkiye’nin terörle mücadelesine dikkat çekti. Soylu, “29 Ekim 2023 tarihinde Türkiye’de bir tane terörist kalmayacak” açıklamasında bulundu. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da konuşmasında, DEÜ’nün ilklerin ve yeniliklerin öncüsü olan bir devlet kurumu olduğunu vurgulayarak, “Dünyada ilk 500 arasında yer alma hedefini gerçekleştirmek için önceliğimiz, araştırma üniversitemizin misyonuna uygun akademik çalışmaları sürdürmektir” dedi.

DEÜ Akademik Yılı Bakan Soylu İle Açıldı
Editör: Ege Olay
26 Ekim 2022 - 11:14
Türkiye’nin köklü devlet kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni, DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar tarafından Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla Sabancı Kültür Sarayı’nda gerçekleşti. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İzmir İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Osman Kılıç, AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Gökçen Kaya, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, üniversite rektörleri, öğrenciler ve DEÜ mensuplarının katıldığı tören, saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından DEÜ Devlet Konservatuvarı’nın dinletisi ve DEÜ tanıtım filmi gösterimi ile başladı.

“DEÜ OLGUNLUK YAŞINDA”
Önceki yıl Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Araştırma Üniversitesi” olmaya layık görülen DEÜ’nün yeni akademik yıl açılış töreninde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Üniversitenin 40’ıncı yılına vurgu yaparak, “DEÜ bugün tam da bizim kültürümüzde olgunluk yaşı kabul edilen yaşta, yani 40 yaşında. Tam da bu yaşta iken çok özel bir akademik yıla, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının başlangıcına adım atıyor. Yüz yılların karakteri elbette ki önemlidir. Nasıl anladığımız ve davrandığımız önemlidir. Ülkelerin 100 yılı için de dünya için de böyledir. Bizden öncekiler büyük fedakârlıkla bir milleti yok olma eşiğinden kurtarıp Cumhuriyet’i kurup bize emanet ettiler. Bugün hep birlikte bir nesil olarak bunu ikinci yüzyıla taşıyoruz. Bunu istikrar sorunları yaşanan 21. yüzyılda yapıyoruz” dedi.

“PANDEMİDE KÜRESELLEŞME İFLAS ETTİ”
Konuşmasının devamında Avrupa ülkelerini farklı konularda eleştiren Bakan Soylu, küresel bir enerji sorunu ile karşı karşıya olunduğunu söyledi. Bakan Soylu, “Dünyada büyük ülkelerin havalimanlarında maske kapma yarışını nasıl yaptıklarına beraber şahit olduk. Aşı ürettiler ama yoksul ülkelere üretmediler. Yaşlıları ölsünler diye huzurevlerine terk ettiler, hastanelerde bakmadılar. Dünyanın küresel kulüpleri pandemide dünyaya ne önerdi? Pandemide küreselleşme iflas etmiştir. Şimdi de enerji sorunu ile karşı karşıyayız. Enerji krizinde Almanya’nın, İngiltere’nin hatta Hollanda’nın, Belçika’nın, Fransa’nın bu kışı nasıl geçirebileceklerine yönelik büyük bir sarsılma içinde olduklarına şahit olduk. Enerji krizi daha yeni başlamıştır. Avrupa kendisini küreselleşmenin rüzgarına öyle kaptırmış ki marjinalizmi almış merkeze oturtmuştur. Bunu dünya egemenliğinin bir tartışması olarak görmeyin. Çanlarını uzun zamandır çalan ama yeteneksiz liderlerin popülist politikaların Avrupa’ya tedbir almayı geciktiren bir krizdir” ifadelerini kullandı.

“2023’TE BİR TANE TERÖRİST KALMAYACAK”
Bakan Soylu, konuşmasında Türkiye’nin terörle mücadelesine de dikkat çekti. “Türkiye eski Türkiye değil. Dünyaya söyleyecek çok sözümüz, yapacak çok işimiz var” diyen Soylu, “Bundan sonra Türkiye ne yapacak? Hepimizin ortak sorumluluğu var. Bu nesil çok çekti; 10 yılda bir geleneksel olarak darbeyi bize kabul ettirmek zorunda bıraktılar. Terör örgütü öyle katliamlar gerçekleştirdi bu ülke sırtında onlarca ay-yıldızlı tabutlar taşımak zorunda kaldı. Gecelik faizler yüzde 8 bindi. Şimdi Türkiye bambaşka bir noktaya geldi. 29 Ekim 2023 tarihinde Türkiye’de bir tane terörist kalmayacak. Artık ülkemiz bu PKK terör hadisesini bitirmiş olacak” açıklamasında bulundu.

Terör örgütüne katılım sayısında son yıllardaki düşüşe de dikkat çeken Bakan Soylu, 2014 yılında örgüte katılanların sayısının 5 bin 558 iken günümüzde bu sayının 120’nin altına düştüğünü ifade etti. Uyuşturucu ile mücadele kapsamındaki Bakanlık çalışmalarına da değinen Soylu, kadına şiddetle mücadele konusunda da bazı asayiş verilerini törene katılanlarla paylaştı.

 “DEÜ’NÜN BAŞARILARIYLA ONUR DUYUYORUZ”
Konuşmasının son bölümünde DEÜ’nün geliştireceği akademik çalışmalar ile ulusal ve küresel çapta başarılar temin edileceğine inandığını belirten Bakan Soylu, “Ülkemizin güzide üniversitelerinden Dokuz Eylül Üniversitesi’nin tüm başarılarıyla onur duyuyoruz. Çalışmalarıyla birçok alanda öncü olacağını düşünüyor; hem ülkemize hem etrafındaki coğrafyaya verebileceklerine inanıyoruz. Sizlerle beraber DEÜ’nün akademik yıl açılışında bulunmaktan büyük memnuniyet duyuyor, hepinizi hürmetle, saygıyla selamlıyorum. Yeni akademik yılın hepimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum. Bu vesileyle tüm hocalarıma, kıymetli öğrencilerimize hayırlı bir akademik yıl diliyorum” ifadelerinde bulundu.

“DEĞER KATMAYI SÜRDÜRECEĞİZ”
Akademik yıl açılışında konuşan DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, adını İzmir’in kurtuluş destanından alan DEÜ’nün misyonunun çalışmak, üretmek ve değer katmaktan ileri geldiğini ifade etti. Rektör Hotar, “Öncelikle açılışımıza teşrif ederek bizleri onurlandıran Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’ya şükranlarımı sunuyorum. İçinde bulunduğumuz yılın; ülkemiz, kentimiz ve üniversitemiz için ayrı bir önemi bulunmaktadır. Milli Mücadelemizin 9 Eylül 1922’de taçlanmasının ardından; İzmirimizi kurtaran muzaffer ordularımızın heyecanı, 100 yıl sonra milletimizin ve kentimizin ruhunda yaşamaktadır. Kurulduğu günden bu yana ülkemizin ve insanlığın selameti için mücadele eden üniversitemiz, hayatın her alanına dokunmakta; insana yatırım yapmaktadır” diye konuştu.

BU YIL 11 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ DEÜ DEDİ
DEÜ’nün ilklerin ve yeniliklerin öncüsü olan bir devlet kurumu olduğunu vurgulayan, bu yılki YKS sonuçlarına göre 11 binden fazla öğrencinin DEÜ’yü tercih ettiğini belirten Rektör Hotar, “Sadece bu rakam bile, sorumluluklarımızın ciddiyetine işaret etmektedir. Bir ilçe nüfusuna sahip kurumumuzda doğru adımları atmak, öngörüde bulunmayı; açık ve şeffaf olmayı gerektirmektedir. İlke ve değerlerine bağlı kurumumuzun ulusal ve uluslararası alandaki başarıları ise mensuplarının akademik çalışmalarından ve ortak hareket etme duygusundan ileri gelmektedir. Gelinen noktada ülkemizin ulusal hedeflerine daha fazla katkı sağlayacağımız bir döneme ulaştık. Öğrencisi ve hocası olduğum üniversitemin ilk kadın rektörü olarak, yatırımlara ve projelere imza atmak benim için gurur teşkil etmektedir” açıklamalarında bulundu.

“YENİ AKADEMİK YILA GÜÇLÜ BİR GİRİŞ YAPTIK”
DEÜ olarak yeni akademik yılı güçlü bir giriş yaptıklarını ifade eden Rektör Hotar, “Üniversite olarak, ülkemizin refah ve kalkınma odaklı yükseköğretim politikalarını destekliyoruz. Bilimsel çalışmalara, Ar-Ge faaliyetlerine, girişime ve girişimcilere önem veriyoruz. Kadınların, çocukların, özel gereksinimi olan bireylerin ve yaşlıların hak ve menfaatlerini koruyacak sosyal projeler geliştiriyoruz. Dolayısıyla ülkemizin hedefleriyle kendi misyonumuzu, aynı düzlemde ele alıyoruz. Yeni akademik yılı, son derece güçlü şekilde kucaklayacağız. Burada emeklerinizin ve gayretlerinizin payı son derece büyük olacaktır. Dünyada ilk 500 arasında yer alma hedefini gerçekleştirmek için önceliğimiz, araştırma üniversitemizin misyonuna uygun akademik çalışmaları sürdürmektir. Üniversitemizin kurulmasında ve bugünlere gelmesinde emeği geçen bütün mensuplarımıza, mezunlarımıza ve paydaşlarımıza da şükranlarımı sunuyorum. Yeni akademik yılın, başarılı ve verimli geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

İKLİM GÖNÜLLÜLÜĞÜ ÇAĞRISI
Törende öğrenciler adına DEÜ İklim Elçisi Bengi Sonbahar da bir konuşma gerçekleştirdi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Geç Olmadan” projesi hakkında bilgi veren Sonbahar, konuşmasında iklim değişikliği ve DEÜ’nün çevre çalışmalarına dikkat çekti. Sonbahar, “Günümüzün en önemli sorunlarından biri iklim değişikliği. Bu yüzden doğal afetlerde artış, riske giren su kaynakları, gıda temininde sorunlar yaşanmakta. Buna bağlı olarak milyonlarca insan göç etmektedir. İklim krizini önleyici çalışmalara hummalı bir şekilde devam edilmektedir. Ülkemiz, BM 76. Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanımızın onayı ile Paris İklim Değişikliği Anlaşması’na taraf oldu. Bu noktada mücadelenin tüm paydaşlar tarafından benimsenmesi önemlidir. DEÜ olarak çevre bilimlerinde inovasyon ve sıfır atık hedefimiz kapsamında her geçen gün çalışmalarımıza bir yenisini eklemekteyiz. Araştırma faaliyetlerine de devam etmekteyiz. Toplumu da bilinçlendirmek için eğitim faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Atıklarımızı kaynağında ayırarak biriktiriyoruz. Ülkemize ve milletimize faydalı projeler üretmeye devam edeceğiz. Herkesi iklim krizi ile mücadelemize ve iklim gönüllüsü olmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından fakültelerine derece ile giren DEÜ’lü öğrencilere ve dünya şampiyonu Ampute Futbol Milli Takımı kalecisi Erdi Arslan ile Wushu dünya şampiyonu Yunus Emre Batan'a hediyeleri verildi. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da günün anısına, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hediye takdim etti. Törenin ardından DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi mezunlarına ait serginin açılışı yapıldı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum