İYTE'den 10 Akademisyen "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" Listesinde

EGEOLAY/Stanford Üniversitesi koordinatörlüğünde yapılan bir çalışmayla “Dünya’nın En Etkili Bilim İnsanları” belirlendi. Listeye, İYTE’den farklı alanlardan 10 öğretim üyesi girdi.

İYTE'den 10 Akademisyen "Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları" Listesinde
Editör: Ege Olay
29 Aralık 2020 - 17:47
İYTE, öğretim üyesi sayısına göre dünyanın en iyi bilim insanları listesinde en fazla sayıda akademisyenle yer alma başarısı gösteren Üniversitelerden biri oldu. Söz konusu listeye Türkiye’den 857 akademisyen girdi.
Stanford Üniversitesi'nden Dr. John PA Ioannidis, KW Boyack ve J. Baas tarafından PLOS Biyoloji'de yayınlanan "Standartlaştırılmış atıf göstergelerinin bilim çapında güncel yazar veritabanları" başlıklı makaleye göre İYTE’den listeye giren 10 isim şu şekilde:
Prof. Dr. Volga Bulmuş, Mühendislik Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü
Prof. Dr. Mustafa Muammer Demir, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve MühendisliğiBölümü
Prof. Dr. Gökmen Tayfur, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Hasan Şahin, Fen Fakültesi, Fotonik Bölümü
Prof. Dr. Nejat Bulut, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü
Prof. Dr. Haldun Sevinçli, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
Prof. Dr. Çekdar Vakıf Ahmetoğlu, Mühendislik Fakültesi, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
Doç. Dr. Barış Atakan, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doç. Dr. Fatih Yaman, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü
Doç. Dr. Murat Barışık, Mühendislik Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendislik Bölümü

Liste Nasıl Hazırlandı​                                                 
Stanford Üniversitesi'nden Dr. John PA Ioannidis liderliğindeki bir araştırma ekibi, standartlaştırılmış alıntı göstergelerine dayalı olarak dünyanın makale sayısı 5’in üzerinde olan 159.684 bilim insanını kapsayan bir veri tabanı oluşturdu. Standartlaştırılmış atıf göstergeleri, bilim adamlarının atıf sayıları, h-indeksi değerleri, ortak yazarlık ve kariyer boyu etki faktörlerine göre hesaplandı. Çalışma, bu göstergeleri kullanarak bilim adamlarını 22 bilimsel alan ve 176 alt alana ayırdı. Her alandan bilimcilerin ilk yüzde 2’lik dilimini içeren liste ilk olarak 2019 yılı için gerçekleştirilmişti. Aynı yazar grubu tarafından güncellenen liste dünya genelinde büyük ilgi gördü. Bilim insanlarının sıralanması son zamanlarda önemli bir alan haline geldi. Normalde h-index gibi sıralama türleri kullanılmasına karşın çeşitli açık noktaları bulunmakta idi. Söz konusu indexkompozit bir index olup, şu ana dek Bilimcilerin performans sıralaması açısından en ikna edici liste olarak değerlendirilmektedir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum