En Popüler 10 Kripto Para Birimi

Söz konusu kripto para piyasası olduğunda Bitcoin, insanların en çok yoğunlaştığı ve aşina olduğu kripto paradır, ancak dijital para birimlerinden bahsediyorsak kelimenin tam anlamıyla on binlerce seçeneğimiz bulunmaktadır. Aslında, bitcoin olmayan kriptolar genellikle alternatif kripto paralar olarak kabul edilir. Bu yazıda Bitcoin’de dahil olmak üzere piyasada en sık karşımıza çıkan ve hemen hemen her dönem popülerliklerini koruyan 10 kripto para birimini ele alacağız.

En Popüler 10 Kripto Para Birimi
Editör: Ege Olay
20 Haziran 2022 - 16:32
1. Bitcoin (BTC)
İddiaya göre Satoshi Nakamoto adlı gizemli bir yaratıcı tarafından 2009 yılında piyasaya sürülen ve yıllar içerisinde bir kartopu misali büyüyen değeri ve popülerliği ile dikkat çeken kripto paraların atası Bitcoin, esas ününe 2017 yılında ulaştı. O zamana dek kullanıcılarının dahi neyin içinde olduğunu tam olarak anlayamadığı bu yeni dijital ürün, günümüz kripto para piyasasının en büyük yapı taşı oldu. Şimdi Bitcoin satın almanın birçok yolu var. Yapılması gereken en önemli şey, fiyatın büyüme beklentisine sahip olmasıdır. Cryptorobo uygulaması bu konuda size yardımcı olacak ve yatırım için gerekli sinyalleri size verecektir.
                         
 2. Ethereum (ETH)
Ethereum, kripto alanında tanımanız en muhtemel olan ikinci isimdir. Sistem, diğer tüm kripto paralarla gerçekleştirebileceğiniz işlevleri yapabilmeniz için Ether kullanmanıza izin verir. Ether, ETH veya Ξ, platformun yerel kripto para birimidir. Kripto para birimleri arasında Ether, piyasa değeri açısından Bitcoin'den sonra ikinci sırada yer alır ve uzun zamandır bu pozisyonunu istikrarla korumaktadır.
 
3. Tether (USDT)
Tether, Ethereum ve Bitcoin blok zincirlerinde barındırılan bir sabit kripto para birimidir. Tether, sabit para yani diğer bir ismi ile stabil coin olarak adlandırılır çünkü her zaman 1,00 ABD Doları değerinde olacak şekilde tasarlanmıştır ve verilen her bir tether için merkez 1,00 ABD Doları rezerv tutar. Tether, ticari işlemler sırasında, bir kripto para biriminden diğerine geçişte genellikle bir ortam olarak işlev görür. Yani bir kripto para biriminden dolara geri dönmek yerine tether kullanılır.
 
4. XRP (XRP)
XRP, Ripple dijital ödeme ağının kripto para birimidir. Dijital ödemeler için tasarlanan XRP, küresel ödemeleri güçlendirmenin daha hızlı ve daha verimli bir yolu olarak ön plana çıkıyor. Ripple ve XRP, XRP'nin diğer kullanımlarında üçüncü taraf geliştirmeye de izin verir.
 
 
5. USD COIN (USDC)
USD Coin (USDC), kendisini “dünyanın dijital doları” olarak tanımlamaktadır. USD Coin, değerini diğer kripto para birimlerinden çok daha istikrarlı kılan ABD Dolarına bağlıdır.  Bu istikrar, dijital ödemelere daha fazla katkıda bulunurken, diğer kripto para birimlerinin yatırım olarak değer kazanma potansiyeli daha fazladır. Tabi büyük kazanma potansiyelinin aynı zamanda büyük kaybetme potansiyeli anlamına geldiğini de unutmamak gerekir.
 
6. CARDANO (ADA)
Cardano (ADA), ölçekli bir blok zinciri protokolü olan Ouroboros adlı bir teknoloji kullanır. Cardano kendisini merkezi bir yönetim olmadan para akışını sürdürmenin daha güvenli ve ölçeklenebilir bir yolu olarak tanımlıyor. Ethereum'un kurucusu tarafından yaratılan Cardano, kimlik yönetimini sağlayan akıllı sözleşmeleri de kullanmasıyla bilinmektedir.
 
7. DOGECOIN (DOGE)
Dogecoin (DOGE) başlangıçta bir parodi hatta bir espri olarak piyasaya sürülse de bu onun piyasa değerlerinde çok ciddi bir yükseliş yakalamasının önünü almadı. Tesla CEO'su Elon Musk’ın  Dogecoin'e yönelik açıklamalarından sonra ise bu popülerlik daha gözle görülür bir hal aldı. Dogecoin hala piyasadaki önemli yerini korumakta ve popülerliğini artırmaktadır.
 
8. STELLAR (XLM)
 
Stellar'ın yerel kripto para birimi Lumen'dir (XLM).  Stellar, insanların dijital para oluşturmasına, göndermesine ve ticaretine olanak tanıyan "para depolamak ve taşımak için açık bir ağ" olarak tasarlanmıştır.  Yalnızca Stellar'ın kendi ilişkili kripto para birimi olan Lumen'i değil, tüm dijital paraları satmak ve takas etmek için tasarlanmıştır. Ancak işlem yapmak için bir miktar Lumen'e sahip olmanız gerekir.
 
9. POLKADOT (DOT)
 
Polkadot (DOT), misyonunun farklı blok zincirlerinin birbirleriyle bilgi ve işlem alışverişi yapmasına izin vermeyi içerdiğini söylüyor. Kendi web sitesi üzerinde, veri ve kimlik güvenliğini ve kontrolün kullanıcıların elinde olmasını sağlayan bir kontrol merkezine sahiptir.
 
10. CHAINLINK (LINK)
 
Chainlink (LINK), kendi web sitesindeki açıklamasına göre “güvenlik ve güvenilirliği korurken gerçek dünya verilerini ve zincir dışı hesaplamayı” kullanarak müşterilerine kripto para piyasasında farklı fonksiyonlarla işlem yapma olanağı tanıyor. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum