Elle meme muayenesi hayat kurtarıyor...

EGEOLAY/Uzmanlara göre, erken teşhiste elle meme muayenesi, ultrason ve mamografiden daha etkili olurken, meme kanserinin teşhisinde ayna karşısında yapılan elle muayene hayat kurtarıyor.

Elle meme muayenesi hayat kurtarıyor...
Editör: Ege Olay
02 Mayıs 2024 - 10:37
Sağlıkta Kalite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı(SağKal) Genel Cerrah Uzmanı Opr. Dr. Cüneyt Tuğrul, İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’nin,(İKKB)aylık bilgilendirme toplantısında, meme kanseri konusunda doğru bilinen yanlışları anlattı, kadınların sorularını yanıtladı.

Büyük ilgi gören toplantıda, soru yağmuruna tutulan Dr. Tuğrul, yapılan araştırmalarda kadınların yüzde 80’inin kanseri kendisinin tanıyarak cerrahlara başvurduğunu, bunun da erken teşhis açısından çok önemli olduğunu söyledi.
 
Son yıllarda kadınlarda ileri aşamada görülen meme kanserinin en büyük nedeninin belirtisinin zamanında tesbit edilmemesi olduğuna işaret eden Opr.Dr. Tuğrul, kadınları,” Mamografi ve ultrasonda zaman zaman küçük kitleler gözden kaçabiliyor. Kendi kendinizin doktoru olabilirsiniz. Belli aralıklarla memenizi elle kontrol edin, bir sertlik elinize gelirse, derhal doktora başvurun. İşte bu şekilde gelen hastalar, kitlenin erken görülmesi nedeniyle çok şanslı oluyor ve bu hastalıkla kısa sürede vedalaşıyor.”diye bilgilendirdi.

Kanserin tanı ve tedavi sürecinin zaman kaybına tahammülü olmadığına dikkat çeken Opr. Dr. Tuğrul, kadınların korkulu rüyası olan meme kanserine karşı önemli uyarılarda bulundu. Ayna karşısında yapılan muayenelerin teşhiste hayat kurtarıcı rol oynadığına dikkat çeken Tuğrul, kadınlara, nasıl muayene yapacaklarını şöyle anlattı:

Farklılığa bakın

"Kendi kendine muayenenin ayda bir kez, düzenli ve dikkatlice yapılması önemlidir. Bunun için; ayna karşısında eller başın üzerine bağlanıp memelerin görünümü incelenmeli, simetrik olup olmadığına, büyüklüklerine, çekinti veya kabarıklık olup olmadığına, kızarıklık, meme başında çekinti, kayma olup olmadığına bakılmalıdır. Daha sonra sol memenin her bölümü elle incelenmeli ve kitle olup olmadığı araştırılmalıdır. Sonra diğer elle sağ meme kontrol edilmelidir."

Olumsuz düşünceleri değiştirin


Opr. Dr Tuğrul, daha sonra kadınlara kanser ile başa çıkma ve kanserden korunmak için yapılması gerekenleri anlattı. Stres ve negatif düşüncelerin kanser tedavisini olumsuz yönde etkilediğini belirten Dr. Tuğrul, şu önerilerde bulundu:

“Stresle başa çıkma yöntemlerini öğrenin. Nefes egzersizlerine önem verin. Spor yapın. Sosyal faaliyetlere katılın. Boş zamanlarınızda hobilerinizi geliştirin. Kendinizi daha fazla düşünün ve kendiniz için harekete geçin. Biz doktorlar ne kadar insanlara yardım etmek istesek bile, kişi olumsuz düşüncelerini, olumlu düşüncelerle değiştirmedikçe, bunun için çaba göstermedikçe, dönüp dolaşıp aynı yere geliriz.”

İKKB ve SağKal’dan örnek uygulama
Toplantıdan sonra İKKB Başkanı Gülsen Özkan ve SağKal Kalite Derneği Başkanı Opr. Dr.Cüneyt Tuğrul, birlik üyelerinin sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak, sağlık hizmetlerini uygun koşullarda alabilmelerini sağlamak amacıyla işbirliği protokolü de imzaladı.

Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla imzalanan protokole göre, işbirliğine destek veren sağlık kuruluşları, İKKB üyelerine, ayakta teşhis,  tedavi ve muayene ücretlerinde indirim uygulayacak.
Birlik üyeleri, tedavi protokollerine göre, yüzde 10 ila 50 arasında indirimli olarak hastanelerde sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

İKKB Başkanı Gülsen Özkan, sağlık indirimini uygulanmasından duyduğu mutluluğu da dile getirerek,”Bu protokole göre, birliğimiz üyeleri, bir yıl süre ile anlaşmalı sağlık kuruluşlarının hizmetlerinden indirimli olarak yararlanabilecek. SağKal ve sponsor olan sağlık kuruluşlarına teşekkür ederiz.”dedi.

SağKal Yönetim Kurulu Başkanı Opr. Dr. Cüneyt Tuğrul da, toplum sağlığının korunması ve sağlıklı yaş almanın önemini vurgulama adına sunulacak bu güzel hizmet zincirine katılan sağlık kuruluşlarına teşekkür etti.



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum