Reklam

Çıray Bakan Kurum'a Kanal İstanbul Üzerindeki Arazi Sarmalını Sordu

EGEOLAY/İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkan Aytun Çıray, Kanal İstanbul Projesiyle tartışılmaya başlayan kanal üzerindeki arazilerle ilgili işlemler konusunda gündemi meşgul eden ve cevap bekleyen soruları, Anayasanın 98. ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İç Tüzüğünün 96. maddesi gereğince yanıtlaması için Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’a sordu.

Çıray Bakan Kurum'a Kanal İstanbul Üzerindeki Arazi Sarmalını Sordu
Editör: Ege Olay
23 Ocak 2020 - 13:36
2011 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deyimiyle "çılgın proje" olarak basına yansıyan kanal projesinin adı, içeriği ve yerinin uzun süre gizli tutulduğunu,projeye ilişkin ilk temel bilgilerin27 Nisan 2011 tarihinde Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla açıklandığını belirten Çıray, Erdoğan’ın gizlilik konusunu da “Her türlü haksızlığı önlemek adına, projenin tam olarak yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğim. Onu açıklayacak değilim”şeklinde vurguladığını hatırlattı.

                   

Projenin ilk açıklandığı tarihten gizli tutulan bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığıtarihe kadarbirden fazla gerçek ve tüzel kişinin projenin hayata geçirileceği güzergâh üzerinde arazi satın aldığıiddialarının kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını söyleyen Çıray, “Bu ve bunun gibi çeşitli rant söylentilerigündemi meşgul etmeye uzun süre devam etmiştir” diyerek konunun aydınlatılması için şu soruları sordu:

 

1-) Kanal İstanbul Projesinin açıklandığı tarihten günümüze kadar belirlenen güzergâh üzerinde arsa ve arazi satın alımı gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişiler var mıdır? Varsa bu kişiler kimlerdir?

 

2-) Kanal İstanbul güzergahı üzerinde kamulaştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne kadar alan yapılmıştır ve karşılığında ne kadar ödeme gerçekleşmiştir?

 

3-) Açıklanan Kanal İstanbul Güzergahı üzerinde imara açılan tarım arazisi var mıdır?

 

4-) Kanal İstanbul Projesi’nin yapılacağı güzergahtaki arazilerin, proje açıklanmadan önceki birim arsa fiyatları ile proje açıklandıktan sonraki birim arsa fiyatları arasında fark var mıdır? Varsa bu fark ne kadardır?

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum