CHP'li Sertel'den "iptal edin ya da erteleyin" önerisi

EGEOLAY/Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, İller Bankası tarafından belediyelere ödenen paylardan yüzde 40 oranında kesinti yapılmasının iptal edilmesini veya ertelenmesini istedi.

CHP'li Sertel'den "iptal edin ya da erteleyin" önerisi
Editör: Ege Olay
18 Ekim 2019 - 10:32
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, dört aylık ötelemenin ardından Ekim ayı itibarıyla başlayan kesintilerin yeniden ertelenip ertelenmeyeceğini veya iptal edilmesinin söz konusu olup olmadığını sordu.

Büyükşehir belediyeleri, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşlarının borçlarına karşılık genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden ayrılacak paylarda dört aylık ara dönemin ardından Ekim ayı itibarıyla kesinti yapılmaya başlandı. 

Birçok belediyenin borçlu olduğunu dile getiren Sertel, bu uygulamaların belediyeleri çok daha zor durumda bırakacağını söyledi.

“BELEDİYELERİ ZORA SOKACAK”

Sosyal Güvenlik Kurumu başta olmak üzere belediyelerin kamu kurumlarına olan borcunun İller Bankası ödeneğinden kesilmeye başlandığını ifade eden Sertel, şunları söyledi:

“Daha önce basın sektöründe aynı uygulamayı yaptılar. Basın İlan Kurumu’nu Maliye Bakanlığı’nın tahsilatçısı haline getirdiler. Şimdi de İller Bankası’nı belediyelerin borç tahsilatçısı yaptılar. Parti ayrımı gözetmeksizin Türkiye’de birçok belediye borçlu. Seçimlerin üzerinden kısa bir zaman geçti. Seçilen başkanların çoğu da koltuğa borçlu oturdu. Belediyelerin en önemli gelirlerinden biri olan İller Bankası ödeneğinin yüzde 40 oranında kesilmeye başlanması bu belediyeleri daha zor duruma sokacaktır. Bu oran çok yüksek. Kesintiler devam ettiği takdirde birçok belediye yatırım yapmak ve personel maaşlarını ödeyebilmek için elindeki arazileri satışa çıkaracak ve bu arazileri değerinin altında satmak zorunda kalacaktır. Bu karar yürürlüğe girdiğinde dört aylık bir erteleme getirilmişti. Şimdi de ya bu karardan tamamen vazgeçsinler ya da ülkenin ekonomik şartları düzelinceye kadar ertelesinler.”

“YANDAŞA GÖZ YUMULUYOR”

Devlete karşı vergi, SGK gibi yükümlülüklerini yerine getirmediği halde hükümete yakın olduğu için devlet desteği ve ihalesi alan firmaların olduğunun bilindiğini aktaran Sertel, yandaşa göz yumanların belediyelerin alacaklarına göz diktiğini söyledi. AK Partili belediyelerden de aynı kesintinin yapıldığını ancak o belediyelere İller Bankası tarafından kolaylıkla kredi verildiğini dile getiren Sertel, CHP ve diğer partiden seçilen belediye başkanlarının çok daha zor durumda bırakıldığını söyledi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum