CHP'li Purçu Roman Vatandaşlara Yönelik İşgence İddialarını Sordu

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 31 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul’un Ataşehir ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde bulunan polis karakolunda yaşanan Roman bir aileye karşı işkence olayına ilişkin olarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li Purçu Roman Vatandaşlara Yönelik İşgence İddialarını Sordu
Editör: Ege Olay
10 Haziran 2022 - 13:29
“BU ÜLKEDE HİÇ KİMSENİN ETNİK KİMLİĞİNDEN DOLAYI EN UFAK BİR HAKSIZLIĞA UĞRAMASINA TAHAMMÜLÜMÜZ YOKTUR!”
 
31 Mayıs 2022 tarihinde, İstanbul’un Ataşehir ilçesine bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde bulunan polis karakolunda yaşanan işkence olayına ilişkin detaylar kamuoyuna da yansımıştı. Karakolun bahçesinde ve dışında işkence gördüklerini, hakarete uğradıklarını söyleyen Resül Bayır, Yaşar Bayır ve Hüseyin Bayır, CHP’li Milletvekili Özcan Purçu ile görüşerek kendisine suç duyurusu dilekçelerini de gösterdi ve karakolda kendilerine ‘çingene’ denilerek ırkçılığa, işkenceye ve hakaretlere maruz kaldıklarını beyan etti. İşkencenin detaylarında ise, aile tarafından yazılan suç duyurusu dilekçelerinde de geçen; döven polislerin kimliği belli olmasın diye mağdurların ters kelepçe ile bağlanıp, kafasına çuval geçirilerek işkence edilmesi, askıya asılarak şiddete maruz bırakılması, kollarının kırılması, hayati organlarına zarar verilmesi gibi korkunç bilgiler yer almaktadır. Üstelik, söz konusu dilekçelerde polis memurlarının işkence ettikleri Resül Bayır adlı vatandaşa işkence zoruyla, olaya ilişkin tutanak imzalattıkları iddiası yer almaktadır. Olay sonrası hastaneye giden aile fertlerinden Resul Bayır ve Yaşar Bayır’ın darp raporları da mevcuttur. Ayrıca, işkenceci polis memurlarından birinin adının Kenan olduğu, bu kişinin olayın başrolünde yer aldığı bilgisi dilekçeler ve mağdurların beyanlarında yer almaktadır.
 
CHP İzmir Milletvekili Purçu, bu olayın peşini bırakmayacağını, işkence eden polis memurlarının hak ettiği her türlü cezayı alması ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması için sonuna kadar mücadele edeceğini belirtti ve “Şerefli Polis Teşkilatında; kendi vatandaşına saygısı olmayan, duyarsız, vatandaşının kafasına çuval geçirecek işkence edecek kadar ruh sağlığı bozuk kişilerin görevlendirilmiş olması kabul edilemez! Emniyet Teşkilatı’na sesleniyorum: zamanında torpille, kayırma ile, rüşvetle işe aldığınız çürük elmalarınızı temizleyin! Bu kişiler kolluk güçlerini temsil edemez!” açıklamasında bulundu.
 
Açıklamasına devam eden Purçu; “Bu ülkede yıllardır süre gelen bir işkence ve kötü muamele sorunu vardır. Cezaevlerindeki çıplak aramadan, ters kelepçeye neredeyse her kurumda benzeri olaylar yaşanabilmektedir. Bir olay yaşanıyor ve vatandaş karakola götürülüyor; orada kafalarına çuval geçirme, askıya asma, kolunu kırma, dişlerini kırma, dudak patlatma, gözlerini morartma gibi işkence sayılabilecek bin bir çeşit muameleye maruz bırakılıyorlar. Bu iddiada bulunuyorlarsa en azından bir inceleme yapılması gerekir. Konu ile ilgili üst makam olan Ataşehir İlçe Emniyet Müdürü ile yaptığım görüşmede ise ‘bizi neden aradınız? Onlar kendi aralarında kavga etmişler. Öyle bir işkence veya kötü muamele olayı yok’ denildi. Bu işkence talimatını veren kişi yoksa Ataşehir İlçe Emniyet Müdürü müdür? ‘Böyle bir iddia varsa bir inceleyelim’ denmesi çok mu zor? Bir vatandaşın anayasal hakkını savunuyoruz. Bu hakka yönelik bir ihlal var mı diyoruz. Aldığımız cevap bu şekilde. Bu olayın peşini bırakmayacağız! Tüm failler gerekli cezayı alacak!” dedi.
 
Açıklamasının devamında CHP’li Purçu, “Ayrımcılık ve dışlanma ile hayat boyu mücadele eden Roman kardeşlerimin bu türden bir trajediye maruz bırakılmasını esefle kınıyorum. Faillerin hak ettikleri en ağır cezayı almaları için sonuna kadar mücadele edeceğimi, mağdur edilen Bayır ailesinin hep yanında olduğumu bilmelerini istiyorum. Bu ülkede hiç kimsenin etnik kimliğinden dolayı en ufak bir haksızlığa uğramasına tahammülümüz yoktur!” açıklamasında bulundu.
 
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu’nun olaya ilişkin olarak, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına yöneltmiş olduğu sorular şu şekildedir:
 
  • İstanbul’un Ataşehir ilçesinde Resül Bayır isimli yurttaş ve adı geçen yakınlarının işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı iddiası doğru mudur?
  • İşkence ve kötü muamelede bulunan emniyet mensubu personeller hakkında soruşturma açılmış mıdır? Eğer soruşturma açılmışsa akıbeti ne durumdadır?
  • İşkence ve kötü muamelede bulunan emniyet mensubu personeller tarafından, Resül Bayır’a, işkence zoruyla olaya ilişkin tutanak imzalatıldığı iddiaları araştırılmış mıdır? Söz konusu tutanağın detayları nelerdir?
  • Bu iddia doğru ise tutanağı imzalatan polis memurları hakkında idari ve adli işlem başlatılmış mıdır?
  • Söz konusu Karakol’da görevli Kenan adlı polis memuru hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?
  • Resül Bayır, Hüseyin Bayır, Yaşar Bayır adlı vatandaşların şikâyet başvurularına istinaden, bu soru önergesinin cevaplandığı gün itibarıyla, bakanlığınız ve bağlı kuruluşlarınız tarafından yapılan işlemler nelerdir?
  • Resül Bayır adlı vatandaşın 02.06.2022 tarihli, Yaşar Bayır adlı vatandaşın ise 31.05.2022 tarihli darp raporlarına istinaden, bu soru önergesinin cevaplandığı gün itibarıyla, bakanlığınız ve bağlı kuruluşlarınız tarafından yapılan işlemler nelerdir?
  • Olayların yaşandığı karakolun bağlı olduğu Ataşehir Emniyet Müdürlüğü’nün; karakol yönetimine ilişkin görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Ataşehir İlçe Emniyet Müdürü’nün bu olaya ilişkin olarak kendisini sorumlu görmemesinin nedenleri araştırılacak mıdır?
  • Söz konusu işkence talimatını veren makam ve kişi tespit edilmiş midir?
  • Emniyet Teşkilatı’nın Terörle mücadele birimine bağlı olduğu iddia edilen ve Mustafa Kemal Paşa mahallesinde bulunan karakolun, bu iddia doğru ise, Ataşehir ’deki bir Roman mahallesinde bulunmasının gerekçesi nedir?
  • Söz konusu işkence olayına ilişkin basına yansıyan bilgilerde de görüleceği gibi olayın başlangıç noktası olan düğüne, terörle mücadele ekibinin gönderilmesinin gerekçesi nedir?
  • Türkiye genelinde, son 5 yıl içerisinde hakkında işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma açılan emniyet personeli sayısı kaçtır?"
  • Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve faillerin tespiti açısından etkin ve yeterli bir adli soruşturma yürütülmesi için herhangi bir girişiminiz bulunmakta mıdır?
  • Son 5 yıl içerisinde işkence nedeniyle kaç yurttaş şikâyette bulunmuş, kaç dava açılmış, faillerin kaçı yargılanmış, kaçı ceza almıştır?
  • Mağdurlar, avukatlar defalarca işkence iddialarıyla ilgili suç duyurusunda bulunduklarını, fakat herhangi bir sonuç alamadıklarını ifade etmektedirler. İşkence beyanları karşısında hiçbir işlem tesis etmeyen ilgili Sulh Ceza Hakimleri ve Savcılar tespit edilerek gerekli yasal işlemler başlatılacak mıdır?
  • Emniyet mensupları tarafından sarf edildiği iddia edilen “Bu çingeneye gününü göstereceğim” “Bu çingenelerle mi uğraşacağız?” ifadeleri hakkında bir açıklama yapacak mısınız?
  • İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamelenin önlenmesi adına bakanlığınız tarafından yürütülmekte olan çalışmalar nelerdir?
  • İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamelenin önlenmesi adına bakanlığınız tarafından yürütülmesi planlanan çalışmalar nelerdir? Avrupa Birliği ve BM raportörlerinin Türkiye’deki işkence ve kötü muameleye ilişkin eleştiri ve tespitleriyle ilgili herhangi bir adım attınız mı?

YORUMLAR

  • 0 Yorum