CHP'li Polat."Denetimsizlik bir cana mal oldu"

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili ve YDK Üyesi Mahir Polat, okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki çikolatayı yerken hayatını kaybeden 1. Sınıf öğrencisinin ardından, okul kantinlerindeki uygulama ve denetimsizlikleri Meclis gündemine taşıdı.

CHP'li Polat."Denetimsizlik bir cana mal oldu"
Editör: Ege Olay
11 Aralık 2019 - 14:14 - Güncelleme: 11 Aralık 2019 - 14:18
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplanması istemiyle soru önergesi veren Polat, “Okullarda satılan ürünlerle ilgili düzenlemelerin uygulamasına tam ve eksiksiz uyulmasını beklerken,  ne yazık ki acı bir tecrübe ile hem mevzuata uyulmadığını hem de denetim eksikliklerinin bulunduğunu öğrendik.” dedi.



“MEVZUATA UYMAMA VE DENETİMSİZLİK BİR CANA DAHA MAL OLDU”



Polat, “Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan ‘Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi’ konulu genelge ve 20 Haziran 2019 tarihli, 30807 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren ‘Okul Gıdası Logosu Uygulaması Usul Ve Esasları Hakkında Tebliğ’i ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların kantinlerinde, kafeteryalarında, büfelerinde, çay ocaklarında satılan hazır ambalajlı gıdalara sınırlama ve özen getirilmesi ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesi hedeflenmişti. Okul kantinlerinde satılabilecek gıdalar ile ilgili olarak, “Okul Gıdası” logosu uygulamasına 16 Eylül 2019 tarihinde geçileceği Bakanlıkça duyurulmuştu.Yapılan duyurularda enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler, kızartmalar, cipsler, tüm çikolata türleri, gofretler, tüm şeker ve şekerleme türleri, özellikle de tatlandırıcı içeren yiyeceklerin okullarda yasaklanacağı söylenmişti.  Aileler, bizler kanuni düzenlemelere ve söylenen sözlere güvenerek evlatlarımızı okullara emanet ediyoruz. Bir kez daha görüyoruz ki sadece kanun yapmak bir anlam ifade etmiyor. Kanunlar uygulanmazsa, denetimlerle desteklenmezse hiçbir işe yaramıyor.” Dedi.



“İHMALLER ÜLKESİNE DÖNÜŞTÜK”



Polat sözlerini, “Öğreniyoruz ki, dün bir ilkokul 1. Sınıf öğrencimiz okul kantininden aldığı şırınga şeklindeki çikolatayı yerken fenalaşarak bayılıyor, ardından hastaneye sevk edilirken hayatını kaybediyor. Nice umutlar besleyerek bakıp büyüttüğümüz, üzerine titrediğimiz evlatlarımızı, mevzuatlara uyulmaması ve denetimsizlikler sebebiyle birer birer kaybediyoruz. İhmaller ülkesine dönüşen memleketimizde bir işin düzgün yapılabilmesi için kaç evladımızı daha toprağa vermemiz gerekiyor?” diyerek tamamladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum