CHP'li Kılıç, "dekanı hukukçu olmayan hukuk fakültelerini" Meclis gündemine taşıdı

EGEOLAY/“Hukuk fakültelerinden 19’unun dekanı hukukçu değil. 4’ü ilahiyat, 3’ü maliye, 3’ü tıp ve geri kalan 9’u çalışma ekonomisi, veteriner, kamu yönetimi, işletme, siyaset bilimi, Fransız dili ve edebiyatı, ziraat, iktisat ve kimya bölümlerinden mezun”

CHP'li Kılıç, "dekanı hukukçu olmayan hukuk fakültelerini" Meclis gündemine taşıdı
Editör: Ege Olay
15 Ekim 2019 - 12:01
“Dekanı hukukçu olmayan ya da yeterli sayıda profesörü olmayan hukuk fakültesinden mezun olanlar, avukat, hakim ve savcı olduklarında nasıl adalet dağıtabilecek, onların dağıttığı adalete nasıl güvenebileceğiz?”                      

 

CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “19 hukuk fakültesi dekanının hukukçu olmaması konusunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi” ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

2002 yılında 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olduğunu anımsatan Av. Kılıç, 2018-2019 Öğretim Yılı Yükseköğretim İstatistiklerine göre, Türkiye’dekihukuk fakültelerinden 19’unun dekanının hukukçu olmadığını bildirdi.



Av. Sevda Erdan Kılıç, buna göre hukukçu olmayan dekanlar tarafından yönetilen hukuk fakültesi oranının, toplam oranın yüzde 28,3’ü olduğunu belirtti.

CHP’li Av. Kılıç, Türkiye’de resmen kurulmuş ama henüz faaliyete geçmemiş ve dolayısıyla henüz dekanı atanmamış 15 adet de hukuk fakültesi olduğunu ifade ederek, faaliyete geçtiklerinde bunlara da muhtemelen hukukçu olmayan öğretim üyelerinin dekan olarak atanacağını ve böylece hukukçu olmayan dekan sayısının daha da yükseleceğini kaydetti.

19 hukuk fakültesi dekanının 4’ünün ilahiyat, 3’ünün maliye, 3’ünün tıp ve geri kalan 9’unun çalışma ekonomisi, veteriner, kamu yönetimi, işletme, siyaset bilimi, Fransız dili ve edebiyatı, ziraat, iktisat ve kimya bölümlerinden mezun olduğunu ifade eden Av. Kılıç,hukukçu olmayan dekanların kendi içindeki en büyük grubu ilahiyatçıların oluşturduğunu ifade etti.

Kurulalı 10 yıl ve üzeri olan hukuk fakültelerindeprofesör unvanlı öğretim üyesinin ya hiç olmadığını ya da birkaç tane olduğunu belirten Av. Kılıç, Bursa Uludağ, İnönü ve Ondokuz Mayıs üniversitelerinde 1’er, Hacettepe Üniversitesinde 6,Gaziantep Üniversitesinde 2,Kocaeli Üniversitesinde 4,Süleyman Demirel Üniversitesinde 4 ve Yalova Üniversitesinde 2profesör unvanlı öğretim üyesi bulunduğunu bildirdi. Av. Sevda Erdan Kılıç, buna göre, Türkiye’de hukuk fakültelerinin kurulmalarının üzerinden 10 yıl geçse bile kendilerinden beklenen gelişmeyi sağlayamadığını kaydetti.

 

“Bazı hukuk fakültelerinin yanlış yere kurulmasından kaynaklı” 



CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, bazı hukuk fakültelerinde yetişenöğretim üyelerinin profesör olduktan sonra veya emeklilik hakkına elde ettikten sonra bu fakültelerden ayrıldığını ifade etti.

Bu sorunun sebeplerinden birisinin de bazı hukuk fakültelerinin yanlış yerlere kurulmasından kaynaklandığını ifade eden Av. Kılıç, “Yozgat Hukuk Fakültesinin dekanı bugün bir kimyacının uhdesindedir.Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığınıFransız Dili ve Edebiyatı profesörü zorunlu olarak vekaleten yürütmektedir. Bazı hukuk fakülteleri de il merkezi yerine ilçede kurulmuştur. Bunlardan birisi olan Bursa Uludağ Üniversitesi Hukuk FakültesiGemlik’e kurulmuştur. Bazı aday hocalar gelip Gemlik’i görünce buraya gelmekten vazgeçiyorlar. Çarşamba’da bulunan Ondokuz Mayıs ÜniversitesiHukuk Fakültesinin dekanı da tıp fakültesi hocasıdır. İlahiyatçı olan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. ŞevketTopal da iki yıllık Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Adaletönlisans programını tamamlamıştır.” dedi.



 CHP’li Av. Kılıç, son aylarda Türkiye’de “yargı reformu” konusunun gündemde olduğunu, hukuk fakültelerinin beş yıla çıkarılacağının söylendiğini anımsatarak, “Yargının tabi ki reforma ihtiyacı var ama AKP’nin istediği tarzda bir reforma değil. Üstünlerin hukukunun değil hukukun üstünlüğünün sağlandığı, yargı erklerinin eskisi gibi bağımsız ve özgür olduğu, kimseden talimat ve emir almadığı, kişilere ya da olaylara göre değil Anayasa ve yasalara göre karar verdiği bir yargı reformuna ihtiyacımız var. Yargı üzerindeki siyasi baskıyı kaldırmadıktan sonra yargıya güven tam olarak tesis edilemez.” ifadesini kullandı.

 

“Sayıyı arttırmayın, hukukçu dekan atayın” 



“Yargı reformu” yapmak isteyenlere seslenen Av. Sevda Erdan Kılıç, şunları kaydetti:

“Hukuk fakültesi sayısını veya hukuk fakültesi eğitim süresini artırmayın, hukuk fakültelerindeki öğretim üyesi sayısını artırın. Bu fakültelerdeki öğretim üyesi sayısını artırmak için ise 20 yıla ihtiyaç vardır. Çünkü, bir hukuk profesörü lisans eğitiminden sonra 20 yılda yetişiyor.Afyon, Bolu, Çankırı, Kırklareli, Rize, Tokat, Yozgat gibiyerlerdehukuk profesörü istihdam edemezsiniz. Çünkü, zorunlu hizmetini tamamlayanlar buralardan gidiyor. Türkiye’de hukuk eğitiminde kalite sağlanmak isteniyorsa, öncelikle hukukçudekanı olmayan hukuk fakültelerine hukukçu dekan atayın.

‘Unutulmamalıdır ki adalet bir gün herkese lazım olur’ diye bir söz var. Bu nedenle hukuk fakültelerinden mezun olduktan sonra gerçek adalet dağıtacak kişiler yetiştirmeliyiz. Dekanı ilahiyat, maliye, tıp, çalışma ekonomisi, veteriner, kamu yönetimi, işletme, siyaset bilimi, Fransız dili ve edebiyatı, ziraat, iktisat ve kimya mezunu olan ya da yeterli sayıda profesörü olmayan hukuk fakültesinden mezun olanlar, avukat, hakim ve savcı olduklarında nasıladalet dağıtabilecek, onların dağıttığı adalete nasıl güvenebileceğiz? Bugün yargı camiamızın bulunduğu durumu ve gerçek adaleti sağlayamadığını düşündüğümüzde, bunda bu fakültelerden mezun olanların da payı olduğunu görebilmeliyiz.”  

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum