Çeşme Belediyesi ve WWF-Türkiye işbirliğiyle Alaçatı doğa turizminde de iddialı

EGEOLAY/Çeşme Belediyesi ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğiyle, ülke turizmimizin gözde adreslerinden Alaçatı artık doğa turizmiyle öne çıkacak.

Çeşme Belediyesi ve WWF-Türkiye işbirliğiyle Alaçatı doğa turizminde de iddialı
Editör: Ege Olay
30 Ağustos 2019 - 11:42
100’den fazla kuş türünün sığınağı olan Alaçatı Azmağı’nda bir kuş gözlem parkuru kurulacak. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, ‘Birds of Alaçatı’ kitabı yazarı Serap Yurdaer Erboy ve WWF-Türkiye Marka Elçisi Tuba Ünsal’ın basın ve kamuoyuna tanıttığı proje, hem doğanın korunmasını hem de sezon dışında da bölgenin turist çekerek yerel ekonominin kalkınmasını sağlayacak.

 

Çeşme Belediyesi ve WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) işbirliğiyle, İzmir Çeşme’ye bağlı Alaçatı’da biyolojik çeşitlilik açısından büyük önem teşkil eden Alaçatı Azmağı artık doğa turizmiyle öne çıkacak.

Flamingo, karabatak, kara leylek, kaşıkçı gibi türlerin ve üç balıkçıl türünün beslenme alanı; uzunbacak, akça cılıbıt, halkalı cılıbıt, angıt gibi türlerin üreme alanı olan, ötücü kuşların sulak alan bitkilerinin içine yuva yaptığı bölgede bir kuş gözlem parkuru kurulacak.

Hem bölgenin biyolojik çeşitliliğini destekleyen hem de parçası olduğu hidrolojik sistemin bütünlüğünü koruyan Alaçatı Azmağı, aynı zamanda bölge halkının yürüyüş yaptığı, doğayla buluştuğu bir dinlence yeri. WWF-Türkiye’nin iklim değişikliğine karşı şehirleri dirençli hâle getirme ve biyolojik çeşitlilik kaybıyla mücadele çalışmaları kapsamında gündemine aldığı Alaçatı Azmağı’nın doğa turizmine açılmasıyla, hem doğanın korunması hem de sezon dışında da bölgenin turist çekerek yerel ekonominin kalkınması sağlanacak.

 

Ekrem Oran: ‘Yerel ekonomiye katkısına inanıyoruz’

 

Alaçatı Azmağı’nda kurulacak kuş gözlem parkuru alanı, düzenlenen etkinlikle basın ve kamuoyuna tanıtıldı. Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran ve WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli’nin projeyi tanıttıkları etkinlikte, “Birds of Alaçatı” kitabının yazarı Serap Yurdaer Erboy Alaçatı’nın kuşları hakkında bilgilendirmelerde bulunurken, WWF-Türkiye Marka Elçisi Tuba Ünsal ise WWF-Türkiye marka elçiliğine bu anlamlı proje ile başlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran konuşmasında, Çeşme Belediyesi’nin doğa turizmi aracılığıyla doğanın korunması ve yerel ekonominin kalkınmasına verdiği önemi vurguladı:

“Çeşme Belediyesi olarak doğa turizminin yerel kalkınmaya sağlayacağı katkıları önemsiyoruz. Yarımadamızın değerinin doğa turizmi aracılığıyla ön plana çıkmasını hedeflemekteyiz. Alaçatı Azmağı sulak alanının da yer aldığı yarımadamız, barındırdığı 100’den fazla kuş türüyle, halihazırda doğa yürüyüşçüleri, kuş gözlemcileri ve kuş fotoğrafçılarının aktif olarak kullandığı bir rota. Alaçatı Azmağı’nı doğa turizmi meraklıları için bir cazibe noktası haline getireceğine inançla, azmakta başta kuş gözlem turizmi olmak üzere doğa turizminin geliştirilmesi için çalışmalara başladığımızı memnuniyetle duyuruyorum.”

 

Aslı Pasinli: ‘Alaçatı Azmağı doğa turizmi sayesinde korunacak’

 

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ise konuşmasında, turizmin, artık deniz, güneş, otel kavramlarının çok ötesine geçtiğini vurgulayarak doğa turizminin ülkemiz için de özellikle sürdürülebilir gelişme açısından önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekti: “WWF’te doğa turizmini, yaban hayat çevresinde, doğal çevreye en az etkide bulunan ve bu arada yerel topluluklara, yerel halka ekonomik fayda sağlayan turizm olarak tanımlıyoruz. Çevrenin ve kültürün yapısı gereği nadir, kırılgan, olduğu bölgelerde, bu hassasiyetleri gözeten bir hassasiyetle yürütülmesi gereken bir etkinlik doğa turizmi.”

Doğa turizminin eko sistemlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunduğuna belirten Pasinli,  Alaçatı Azmağı sulak alanının da yer aldığı yarımadanın, sulak alanlar açısından önemli bir eko sistem teşkil ettiğine dikkat çekti.  Aslı Pasinli konuşmasında ayrıca, etkinliğin Alaçatı Azmağı’nın dünyanın farklı ülkelerinden gelen pek çok doğaseverin ve kuş gözlemcisinin uğrak yeri olması ve Alaçatı’nın doğa turizmi sayesinde korunması dileklerini dile getirdi.

Pasinli’nin konuşması ardından “Birds of Alaçatı” kitabının yazarı Serap Yurdaer Erboy, Alaçatı’nın kuşları hakkında bilgilendirici bir konuşma yaptı.WWF-Türkiye Marka Elçisi Tuba Ünsal etkinlikte özellikle yurt dışında dikkatini çeken doğa turizmi ve kuş gözleminin ülkemiz için önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çekti. Etkinlik, katılımcılar eşliğinde Alaçatı Azmağı’nda yapılan doğa yürüyüşü ve kuş gözlemi etkinliğiyle son buldu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum