75 üniversiteden 250 akademisyen ve öğrenci ilk kez Ege Üniversitesinde bir araya geldi

EGEOLAY/Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) ve Ege Üniversitesi iş birliğinde Türkiye’de ilk defa yapılan “Kalite Öğrenci Toplulukları Zirvesi” (KATO’22) Ege Üniversitesinde başladı.

75 üniversiteden 250 akademisyen ve öğrenci ilk kez Ege Üniversitesinde bir araya geldi
Editör: Ege Olay
04 Haziran 2022 - 15:33

Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezinde  “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Sistemine İlişkin Öğrenci Farkındalığı” teması ile yapılan zirvenin açılışına YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemil Gürgün ve Prof. Dr. Mehmet Ersan, EÜ Senato Üyeleri, YÖKAK Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Gonca Uludağ,  YÖKAK Öğrenci Komisyon Başkanı Mehmet Bora’nın yanı sıra Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında yer alan 58 kalite öğrenci topluluklarının temsilcileri ile 75 farklı yükseköğretim kurumundan 250 akademisyen ve öğrenci katıldı.

Rektör Budak, EÜ’nün kurumsal tam akreditasyon süreci tecrübelerini paylaştı

 Üniversite öğrencilerinin kalite güvencesi süreçlerine nitelikli katılımını sağlamak, kalite öğrenci toplulukları arasındaki etkileşimi artırmak hedefi ile düzenlenen zirveye ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti program öncesi dile getiren Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Ege Üniversitesinin kurumsal tam akreditasyon sürecinde edindiği tecrübeleri paylaştı. Rektör Budak, “Farklı üniversitelerden gelen 250 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz YÖKAK Kalite Toplulukları Öğrenci Zirvesine ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Göreve geldiğimiz ilk andan itibaren belirlediğimiz en önemli stratejik hedeflerimizden biri de öğrenci odaklı yönetim anlayışı doğrultusunda hareket etmek oldu.  Bu yönetim anlayışı çerçevesinde eğitim- öğretim ve araştırma faaliyetlerimizin tamamında kaliteyi esas aldık ve programlarımızı da bu ilkeye göre revize ettik. Belirlemiş olduğumuz kurumsal tam akreditasyon hedefini gerçekleştirerek, ülkemizde kurumsal tam akreditasyonu alan devlet üniversitesi olarak tarihi bir başarıya imza attık. Ülkemizin kalkınmasında önemli paya sahip olan nitelikli ve donanımlı insan kaynağı yetiştirmek, bilim üreten biz üniversitelerin en önemli sorumluluğu. Bizler de Ege Üniversitesi olarak bu sorumluluğun bilinciyle hareket ediyor, eğitim-öğretim süreçlerimizin tüm aşamasında kalite standartlarını yerine getirmek için üstün gayret sarf ediyoruz.  Kurumsal Tam Akreditasyonu alan ilk devlet üniversitesi olarak bugün, farklı üniversitelerden gelen öğrencilerimize kurumsal tam akreditasyon sürecindeki tecrübelerimizi paylaşacağız. Bilginin ve teknolojinin hızlı değiştiği çağımızda Ülkemizin uluslararası rekabette geri kalmaması, bilgi ve bilimi üreten biz üniversitelerin elde ettiği her gelişmeyi birbiriyle paylaşmasına bağlı. Bizler Ege Üniversitesi olarak gelişim sürecimizdeki hemen hemen her adımı iç ve dış paydaşlarımızla paylaşmayı kendimize şiar ediniyoruz. Bugün kurumsal tam akreditasyon sürecimize ilişkin paylaşımı da bu anlamda çok değerli buluyor, bununla gurur duyuyorum” dedi.

“Kalite süreçlerinin içselleştirilmesi gerekiyor”

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, “Bu tür etkinliklerle tecrübe paylaşımının önemli olduğunu düşünüyoruz. Yükseköğretim Kalite Güvence Sistemi içinde öğretim üyeleri ve öğrencileri motive etmemiz gerekiyor. Kalite güvence sisteminin özünde öğrencilerin puan yeterliliklerine uygun olarak mezun olduklarından emin olmalıyız. Bu yeterliliklerin de sektörlerin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde dizayn edilmesi elzemdir. Burada amaç öğrencilerin ekstra bir kursa ya da fazla zamana ihtiyaç duymadan istihdam edilebilir şekilde mezun olmasıdır. Biz, rektörlükler ve kalite komisyonları düzeyinde eğitimler yapıyoruz. Kalite süreçlerinin içselleştirilmesinde aşağıdan yukarıya bir hareketin başlaması gerekiyor. Bu kapsamda üniversite öğrencilerinin bu süreçte aktif katılımı bizim için çok önemli. Öğrencilerden alınan geri bildirimler önemli bir yer tutuyor. Sizlere anketler vasıtasıyla ulaşıldığında geri bildirimleri ne kadar doğru ve düzenli verirseniz iyileştirmeler ona göre yapılarak memnuniyet artırıcı faaliyetler yapılır” diye konuştu.

Kalite Güvence Sistemi jargonuna hakim olmanın önemine değinen Prof. Dr. Kar, “Alanlar değişse de kalite güvencesinin jargonu ve felsefesi ortaktır. Süreçlere aktif katılımınız, bu jargona olan hâkimiyetinizi de artırmış olacak. Kalite güvencesi kültürü, kamuda ve özel sektörde giderek yaygınlaşıyor. Sizler, kurulmuş sistemlere kolayca entegre olacaksınız. Ya da sizlerden bir kalite güvence sistemi kurmanız istenecek. Yükseköğretimde uygulamasını gördüğünüz için bu alanda öncülük yapacaksınız. Üniversitelerde kalite sistemlerinin doğru kurgulanmasına katkıda bulunursanız hem kendiniz hem de sizden sonra eğitim alacak arkadaşlarınız için müfredatı güncel, akademik yetkinliklerini sürekli geliştiren bir üniversite bırakmış olacaksınız. Etkinliğimize katıldığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıllarda da bu etkinliğimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Ev sahipliğinde bizi ağırlayan Ege Üniversitesine ve Rektörümüze, organizasyon için emek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“Üniversitemiz tam akredite bir araştırma üniversitesidir”

Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cemil Gürgün, “Ege Üniversitesi 2018 yılında ortaya koymuş olduğu üç temel hedefi ve vizyonu olan eğitim öğretimde kalite öncelikli olmak, araştırma üniversitesi olmak ve öğrenci odaklı olmak doğrultusunda çalışmalarını sürdürmüş ve her üç hedefine de ulaşmayı başarmıştır. Üniversitemizin 81 lisans programından 42 tanesi YÖKAK tarafından yetkilendirilmiş akreditasyon kuruluşları tarafından akredite edilmiştir. Programlarımızın yüzde 50’sinden fazlası akreditedir. Üniversitemiz 2020 yılında YÖKAK tarafından ilk kez uygulanmaya başlanan Kurumsal Akreditasyon Programına başvurarak Tam Akreditasyon almaya hak kazanan ilk devlet üniversitesi olmuştur.  Ege Üniversitesi, 2021 yılında Yükseköğretim Kurulunun belirlediği 20 araştırma üniversitesinden birisi olarak hedeflerinden birisini daha gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

Ege Üniversitesinin öğrenci odaklı olma yolunda örnek ve öncü uygulamaları yükseköğretime kazandırdığını, öğrenci dostu ve öğrenci odaklı bir üniversite olduğunu ifade eden Prof. Dr. Gürgün, “Rektör Hocamızın liderliğinde akredite olmuş ve kalite süreçlerinin işletilip sürekli iyileştirildiği üniversitemizde, öğrencilerin eğitim öğretim, araştırma ve topluma katkı süreçlerine katılımına büyük önem verilmektedir. Öğrencilerimiz kayıttan mezuniyete kadar üniversite üst yönetimine, birimlerindeki üst yönetim ve öğretim üyelerine çok çeşitli yol ve yöntemler ile ulaşabilmekte, karar alma süreçlerine katılmakta, aldıkları dersleri, danışmanlarını değerlendirebilmekte ve üniversiteden memnuniyetlerini anketler aracılığı ile bildirebilmektedirler.  Bugün YÖKAK tarafından ilk kez düzenlenen zirvenin temasına uygun olarak çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesinin, bu etkinliğe ev sahipliği yapması bizler için de çok anlamlı ve gurur vericidir” dedi.

“ Öğrencilerimiz karar alma süreçlerinde aktif rol alıyor”

 Prof. Dr. Gürgün, “Kalitede ilk temel ilke olan ‘Üniversite içindeki tüm süreçlerin yazılı hale getirilmesi ve yazıldığı gibi uygulanması’ ilkesine uygun olarak üniversitemizin kalite politika metinlerinde, özellikle eğitimler ile ilgili süreçlerin öğrenci katılımı ile planlanıp uygulanacağı ve öğrenci geri bildirimleri doğrultusunda iyileştirmeler yapılacağı ifade edilmektedir.  Pratikte de bu ilkeler uygulanmakta ve öğrencilerimiz karar alma süreçlerinden, eğitim programlarının tasarlanması ve güncellenmesine kadarki tüm süreçlerde aktif rol almaktadırlar. Yurdumuzun dört bir yanındaki üniversitelerden gelen Kalite Toplulukları üyesi öğrencilerimiz ile YÖKAK temsilcilerine bir kez daha Üniversitemize hoş geldiniz diyor, üniversitemizde düzenlenen bu zirvede eğitici, öğretici ve aynı zamanda da keyifli zaman geçirmenizi diliyorum” diye konuştu.

YÖKAK Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Gonca Uludağ, “Bu güzel kalabalığı karşımızda görmek bizleri gerçekten duygulandırdı. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hakan Atılgan, bu etkinliğin gerçekleşmesinde büyük emek harcadı fakat yaşadığı büyük kayıp dolayısıyla bizimle olamadı. Kendisine tekrar baş sağlığı diliyoruz. Etkinliğe ev sahipliği yapan Ege Üniversitemize, değerli hocalarımıza, her etkinliğimizde bizi destekleyen YÖKAK Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

YÖKAK Üyesi ve Öğrenci Komisyonu Başkanı Mehmet Bora ise, “Etkinlikte ev sahibi olan Ege Üniversitesine, YÖKAK Başkanımıza ve konuklarımıza komisyonum adına teşekkür etmek istiyorum. Yükseköğretimde kalite güvencesini güçlendirerek üniversitelerimizin iç kalite güvence sistemlerinde dinamik bir yapıyla öğrencilerin de bu sürece katkı sunabileceğine,  hep birlikte görünürlüğümüzü daha da artırabileceğimize ve ülkemizi rekabetçi piyasalarda üniversitelerimiz ile birlikte daha ön sıralara taşıyabileceğimize inanıyoruz.  Bu etkinliğe katkı sunduğunuz için hepinize çok teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Programda Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün “Küresel Dönüşüm Kavşağında Türkiye İçin Gelecek Perspektifi”, Araştıran Okul Değerlendirme ve Akreditasyon Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Mustafa Yavuz ise “Yükseköğretimde Yaratıcılık ve Yenilikçilik” başlıklı sunumlarını yaptılar. “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Sistemi ve Öğrenci Katılımı” etkinliği ise YÖKAK Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Gonca Uludağ ve YÖKAK Öğrenci Komisyon Başkanı Mehmet Bora’nın katılımıyla gerçekleştirildi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum