Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve gençler, Kentime Değer Projesi için İzmir'de bir araya geldi

EGEOLAY/Sabancı Vakfı Hibe Programı desteği ile iki yılı aşkın süredir devam eden Kentime Değer Projesi kapsamında; geliştirilen sivil izleme modelinin ve yerel yönetimler için oluşturulan gençlik gösterge setinin tanıtılması ve proje çıktılarının paylaşılması için belediyeler, gençler ve sivil toplum örgütleri bir araya geldi.

Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve gençler, Kentime Değer Projesi için İzmir'de bir araya geldi
Editör: Ege Olay
23 Haziran 2023 - 19:26

Dört Mevsim Derneği tarafından Çiğli Belediyesi ile Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği ortaklığında hayata geçirilen ‘Kentime Değer’ projesi İzmir’de kapanış etkinliğini gerçekleştirdi. Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen bu proje, gençlerin aktif katılımı ile yenilikçi, kapsayıcı ve ihtiyaç temelli bir kent politikası oluşturulması için yerel yönetimler ve gençlik inisiyatiflerinin ortaklaşa hareket etmesini amaçlıyor. 

 

22 Haziran Perşembe günü Havagazı Gençlik Merkezi Performans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Kentime Değer projesi ile ortaya konulan sivil izleme modeli kamuoyuyla paylaşıldı. Ayrıca, yerel yönetimler için oluşturulan gençlik gösterge seti tanıtıldı ve proje çıktıları paydaşlarla değerlendirildi. Proje kapsamında, gençler tarafından yürütülen kent ve gençlik projeleri de katılımcılarla paylaşıldı. Aynı zamanda, 13 Avrupa kenti arasından 2026 Avrupa Gençlik Başkenti adaylığı finaline kalan 5 kentten biri olan İzmir’in belediyelerinin, gençlerle diyalog ve iş birliği ortamı oluşturmasına katkı sağlandı. 

 

Gençler ve yerel yönetimlerin birlikte çalışmaları amaçlanıyor

 

2021-2023 yılları arasında iki dönem Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında destek almaya hak kazanan proje, gençlerin temsiliyetinin ve aktif katılımının arttığı bir yaklaşım ile gençler ve yerel yönetimlerin birlikte çalışabilme pratiği geliştirmelerini amaçlıyor. Geliştirilen sivil izleme modeli ve gençler için hazırlanan Kent Hakkı Okulu, gerçekleştirilen proje kapanış etkinliğinde yerel yönetimler ve sivil toplum çalışanları ile paylaşıldı. 

 

Projenin ilk yılında İzmir ve Eskişehir’de yaşayan, Kent Hakkı Okulu’na katılan gençler, oluşturulan sivil izleme metodunu kullanarak kendi yaşadıkları kentin onlara sunduğu imkanları ve imkansızlıkları 12 başlıkta izlediler. İzleme sonuçları ve öneriler yerel yönetim çalışanlarıyla paylaşıldı. İzmir’de Çiğli Belediyesi, gençlerin proje kapsamında sunduğu önerilerden bazılarına Strateji Belgesi’nde yer verip, hayata geçirmek için bütçelendirdi. 

 

Projenin ikinci yılında, Ağustos 2022 itibarıyla İzmir’de yaşayan gençler, kent ve engellilik, kent ve gençlik, kent ve ekoloji, kent ve toplumsal cinsiyet gibi konu başlıklarında gördükleri sorunlara çözüm üretmek üzere küçük hibelerle desteklenen 6 proje fikrini hayata geçirdiler. Kente dair proje gerçekleştiren gençler, katılım, yerel yönetişim ve proje üretme konularını içeren hak temelli bir eğitimle güçlendirildiler. Yerel yönetimler için oluşturulan Gençlik Gösterge Seti ise yerel yönetimlerin gençlerle olan ilişkisini ölçmek ve gençlik stratejilerini oluşturmada kolaylık sağlamak için hazırlandı. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum