Yeni Nesil Oto Tamircileri yetişiyor…

EGEOLAY/İzmir Oto Tamircileri Odası’nın mesleğin geleceğine yönelik çalışmaları sürüyor.

Yeni Nesil Oto Tamircileri yetişiyor…
Editör: Ege Olay
21 Kasım 2022 - 11:43
Odanın Karabağlar Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) ile işbirliği altında yaptığı Usta Öğreticilik Eğitimlerinde başarılı olan 39 üyeye belgeleri törenle verildi. Törene İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan ve oda yöneticilerinin yanısıra, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, Karabağlar MEM Müdürü Hayrullah Kelekçi ve merkez yöneticileri, Bornova Oto Tamircileri Odası Başkanı Bülent İşçi, İzmir Demir İşleri Odası Başkanı Atilla Almaç ile kurslarda eğitim veren öğretmenler katıldı.
Üyelere devlet desteği
Bugüne kadar 200 ün üzerinde esnaf sanatkara usta öğreticilik belgesi kazandırdıklarına dikkat çeken oda başkanı Necdet Heppekcan, ‘Bu eğitimlerle hem geleceğin ustalarını yetiştiriyoruz, hem de mesleğimizi ileride servislerin haksız rekabeti altında yok olmaktan koruyoruz. Öte yandan usta öğreticilik belgesi alan üyelerimizin de devlet desteklerinden yararlanmalarının önünü açıyoruz’ dedi.
3308 sayılı kanunun MEM’lerde okuyan gençlerin çırak olarak çalışmalarını düzenlediğini hatırlatan Heppekcan, ‘MEM’lerde okuyan çocukları sadece bu belge sahibi işyerleri çalıştırabilir. Bu işyerleri de devlet desteğinden yararlanabiliyor. Devlet bu şekilde çalışan çırakların ücretlerine asgari ücretin yarısı kadar katkı koyuyor.
Ailelere çağrı
Yılbaşından bu yana 8. kez düzenlediğimiz kurslarda 15 gün süren 40 saatlik eğitimler veriyoruz. Bu noktada ailelere de seslenmek istiyorum. Her aile evladının doktor, mühendis olmasını istiyor. Bu mesleklere yığılma olurken sanatkarlar çırak bulamıyor. Çocukları çıraklık eğitimine yönlendirerek koluna birer altın bilezik takalım. Sanatkarın önemi her geçen gün artıyor ve yeri geldiğinde pek çok meslekten fazla gelir elde ediyor. Mesleki eğitime daha fazla ön plana çıkmalı’ diye konuştu.
Çağı yakalamalıyız
Karabağlar MEM Müdürü Hayrullah Kelekçi, ustalardan yanlarında çalıştırdıkları çıraklara baba şefkati ile yaklaşmalarını isterken, İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu da, İzmir Birliği’nin çalışmalarında mesleki eğitime ayrı bir önem verdiğine dikkat çekti.
Yaşanılan çağda bilginin önemine değinen Mutlu, ‘Bilgiyi edinmek ve mesleki alanda kullanmak işyerlerinin gelirlerini artırıyor, yeniliklere uyumunu kolaylaştırıyor. Oto sanatkarlarının sektörden hak ettikleri payı almaları için bu eğitimler çok önemli. Örneğin, dünya dizel motoru bırakırken, yakın gelecekte hibrit-elektrikli araçlar konusunda eğitimlerini tamamlayanlar faaliyetini sürdürebilecek. Dolayısıyla mesleki gelişmeleri doğru algılamalı, yeniliklere adapte olmalıyız. İzmir Birliği ve odanız bu çerçevede çalışmalar yapıyor ama sizden talep gelmesi de önemli’ dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum