Reklam

Yanan alana 'Kavacık Üzümü ve İncir' ağaçları dikelim

EGEOLAY/Tansaşların kurucu genel müdürü, yine Beğendik marketler kurucu genel müdürü, son olarak Karşıyaka ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği yapmış M.İrfan Akça Karabağlarda çıkan yangında yanan ormanlık alana için bir proje sundu.

Yanan alana 'Kavacık Üzümü ve İncir' ağaçları dikelim
Editör: Ege Olay
27 Ağustos 2019 - 15:29
Yanan alana yeniden çam ağacı dikmek yerinİzmir Büyükşehir Belediyesi liderliğinde kurulacak kooperatiflerle istihdama yönelik bir hamle yaparak Eko turizm anlamında da bölgeye büyük katkı sağlayacak olan ‘Kavacık üzümü ve İncir’ ağaçları dikilmesi önerisini ortaya attı.



M.İrfan Akça yanan alanla ilgili düşündüğü proje ile ilgili şunları söyledi;



‘Kısa net bir öneri…

Büyük yangın alanını 30-40 yıl sonra ormanlaşacak kızılçamlarla doldurmak bir seçenek olarak şimdilik çok cazip görünüyor. Ancak bölgenin özelliklerini taşıyan Kavacık Üzümü gibi üzüm bağları ve bardacık inciri ağaçlarıyla donatıp yöreye ait ağaç ve bitkilerle peyzaj alanları yaratarak sosyal donatı noktalarıyla desteklemek de bir seçenek. Üstelik bu seçenek müthiş bir istihdam ve tarım ekonomisi yaratma potansiyeline sahip. Yangın bölgesini dünyanın sayılı EKO turizm merkezlerinden biri haline getirmek pekâlâ mümkün gibi görünüyor. Böylece yangın sahasını ağaçlandırılarak unutulan bir orman yapmak yerine yeşil dokuyu daha kısa sürede oluşturup sürekli gündemde kalan bir bölgesel eko sistem haline getirilebiliriz. Bunun için İzmir Büyükşehir Belediye’si liderliğinde kooperatifler, üreteci birlikleri ve yöre köylülerinin kuracağı bir vakıf yanık hazine arazisini 49 yıllığına kiralayıp bir mucize yaratabilir.

Bunun örnekleri dünya üzerinde mevcut, mesela Fransa ve İtalya.’ Dedi

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum