Türkiye'nin dünyaca ünlü Troya antik kenti öksüz kaldı

EGEOLAY/Dünyaca ünlü Troya bölgesinin tanıtımı için büyük çabalar sarfeden Çanakkaleli Yüksel Ergen, vefatının kırkıncı gününde törenle anıldı.

Türkiye'nin dünyaca ünlü Troya antik kenti öksüz kaldı
Editör: Ege Olay
27 Ağustos 2020 - 11:56
Bölgesindeki arkeolojik eserlerin yurt dışına kaçırılmaması için büyük mücadele veren Turizmci Yüksel Ergen, birçok önemli eserin ülkemizde kalmasını sağlamak için yıllar önce Koleksiyonerliğe başlamış, bazı önemli Lahitleri Çanakkale müzesine kazandırmıştı.



ABD’Lİ SANATÇI MEGAN FOX BELGESEL YAPTI



Troya antik kentini tanıtmak için, Editörlüğünü ve Grafiklerini Dr. Abdullah Ma naz’ın yaptığı “Dünden Bugüne Troya” adlı önemli bir eser i, Türkçe, İngilizce ve Almanca olarak yayınlatmıştı. Yüksel Ergen’in Troya kitabı ikinci baskısını yaptı ancak, geçtiğimiz ay vefat ederek Troya kentini öksüz bıraktı. Pandemi sürecinde, yurt dışından çok az sayıda yabancı turistin gelebildiği Troya bölgesi sessiz ve sakin bir dönem geçirirken, geçtiğimiz günlerde, ünlü ABD’li sanatçı Megan Fox’un sunuculuğunu yaptığı bir belgeselde Çanakkale ve Troya bölgesine çok geniş bir yer ayrıldı.



HİJYENİK SERAMİK VE ORGANİK TARIMIN ÖNCÜSÜYDÜ



Pandemi sürecinde bütün dünyada önem kazanan ve Gıda, Sağlık gibi sektörlerde büyük önem taşıyan Hijyenik Seramik kavramının mucidi Kimya Yüksek Mühendisi Yüksel Ergen, Türkiye’de Seramik teknolojisinin öncüsüydü. Türkiye’yi birçok uluslararası kurumlarda temsil etmiş, Seramik teknolojisini geliştirmiş, Hijyenik Seramik üretilmesini sağlayarak bunun bütün dünyaya ihraç edilmesini sağlamıştı. Birçok yerli tarım ürününün korunmasını sağlamış, yerli tohumların bozulmadan devam etmesi için çaba göstermiş, Elma, Hünnap gibi hemen her meyvenin sirkesinin yapılabileceğini göstermişti. Kimyasal ilaçlar kullanmadan ürettiği organik ürünler ile bölgesindeki üreticilere örnek olmuş, binlerce dönüm arazileri organik tarıma kazandırmıştı.



TAM BİR DOĞA SEVDALISIYDI



Troya antik kentinin su kaynaklarının bulunduğu Kemerdere bölgesinde yüz dönüm arazide Ceylan, Karaca, AlaGeyik gibi nesli tükenmekte olan hayvanları çoğaltıp doğaya salmıştı. Ergen, hayvan yetiştiricilerine örnek olması için Keçi besiciliğinin geliştirilmesine ve Keçi sütü üretiminin artırılmasına öncülük etmişti. 900 dönümlük arazisinde 12 bin zeytin, 35 bin meyve ağacı, tüm sebze çeşitlerinin yetiştirildiği organik tarımın yanı sıra diktirdiği 150 bin karaçam, servi ve mavi çam ağaçlarından oluşan orman kurara kanıtladı. 100 yataklı oteli ile her yıl binlerce yabancı turisti kendi çabalarıyla Çanakkale’ye çeken Yüksel Ergen, kanser yaptığı tespit edilen GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) gıdalara karşı yerli tohumlarla organik tarımı yapılmasının teşvik eden çalışmalarıyla tanınıyor.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum