Türkiye Denizcilik İşletmeleri yönetiminde denizci yok!

EGEOLAY/Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ)’nin 7 kişiden oluşan yönetim kurulunda yalnızca bir kişi denizcilik ile ilgili bölümden mezun. Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından özelleştirilen limanlarda TDİ’yi temsilen görevlendirilen yönetim kurulu üyeliklerinde de aynı durum söz konusu. Özelleştirilen limanlara TDİ’yi temsilen atanan yönetim kurulu üyelerinin arasında modacı, eski AKP milletvekilleri, Cumhurbaşkanlığı çalışanları gibi denizcilikle ilgisi bulunmayan isimler var.

Türkiye Denizcilik İşletmeleri yönetiminde denizci yok!
Editör: Ege Olay
12 Mayıs 2022 - 11:42
Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Soran’ın İlahiyat Fakültesi olduğu TDİ’de, tarihçi ve Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Uğur Ünal, Maliyeci Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Arabacı, Kamu yönetimi mezunu Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı Başkan Yardımcısı Ahmet Yener, İşletme Bölümü mezunu Hazine ve Maliye Bakanlığı İç Denetim Birimi Başkan Vekili Akif Akşam ile açıköğretim sağlık kurumları işletmeciliği mezunu, butik işletmecisi Nüket Özer yönetim kurulu üyesi olarak görev alıyor.

DENİZİ DENİZE GİRMEKLE BİLİYORLAR

TDİ’nin bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Üst Komisyonu toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde yaşanan yönetimsizliği açıkladı. TDİ ve özelleştirilen limanların yönetimindeki isimlerin denizi sadece denize girmekle bildiğini söyleyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şunları söyledi:
“Yıllardır genel müdür yardımcısı olarak görev gören bir kişiye teslim edilmiş denizcilik işletmeleri var. Ama denizcilik işletmelerinin yönetim kurulu üyelerini tek tek incelediğimizde içlerinden yalnızca birinin denizcilikle ilgisi olduğunu ve denizcilik konusunda üst düzey çalışmalar yaptığına tanık olduk. Yönetim kurulu başkanı ilahiyat fakültesi mezunu. Yönetim kurulu üyelerinden biri tarih profesörü. 3. Selim Devri Islahat Çabaları tezini yazmış biri. Bir diğer yönetim kurulu üyesi siyasal bilgiler fakültesi maliye bölümü mezunu. Bir diğeri kamu yönetiminden mezun olmuş. Bir diğer üye siyasal bilgiler işletme bölümünden mezun olmuş. Bir diğer yönetim kurulu üyesi ise butik işleten bir hanımefendi. Toplamda 7 kişilik yönetim kurulunda yalnızca bir kişi denizcilikle ilgili bölümden mezun olmuş.”

MODACI, ESKİ VEKİLLER, CUMHURBAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARI…

Özelleştirilen 11 limanın yönetim kurulu üyeliklerine Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ni temsilen atanan isimlerin arasında da bir kişi dahi denizci bulunmadığını ifade eden Sertel, şu bilgileri verdi:
“Park Denizcilik ve Hopa Liman İşletmeleri yönetimine 26. Dönem AKP Milletvekili Necip Kalkan, Giresunport Liman İşletmeciliği yönetimine Hazine ve Maliye Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Vekili Ali Mercan Aydın, Si Port Sinop Liman İşletmesi yönetimine iş adamı AKP Meclis Üyesi Haşım Taşkıran, Riport Rize Limanı İşletmesi yönetimine Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Ortadoğu Antalya Liman İşletmesi yönetimine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Hukuk Müşaviri Mehmet Kılcı, Alidaş Alanya Liman İşletmesi yönetimine stilist, modacı Esma Beki, Marmaris Liman İşletmesi yönetimine Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Aydın, Ulusoy Çeşme Liman İşletmesi yönetimine Milli Saraylar İdaresi Başkanı Yasin Yıldız, Ege liman İşletmeleri yönetimine Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdür Yardımcısı Recep Çevik, Trabzon Liman İşletmesi yönetimine 26. Dönem AKP Milletvekili Hüseyin Özbakır ve Dikili Liman İşletmesi yönetimine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Proje Grup Başkanı Mehmet Kara atanmış. Bu isimlerin hiçbirinin denizle denizcilikle ilgisi yok. ama Türkiye Denizcilik İşletmelerini temsilen özelleştirilen bu limanlarda görev görüyorlar.”

YILDA 100 BİN LİRA ALIYORLAR

Özelleştirilen limanların yönetimine atanan isimlerin yılda 100 bin lira aldıklarını açıklayan Atila Sertel, “Her biri 100’e bin lirayı ceplerine koyuyorlar, yol ve harcırah ücreti alıyorlar. Çok güzel bir yaşam sürüyorlar. Doğrusu her işin ehline ve liyakat esasına göre verilmesi gerekirken denizcilikle hiçbir ilgisi olmayanların Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ni temsilen bu görevlere getirilmesini kamuoyunun takdirine ve onların vicdanına bırakıyorum” diye konuştu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum