Turizm Sezonuna Aşılama Dopingi

EGEOLAY/Otelciler tüm hazırlıklarını tamamladı, uçuş kısıtlamalarının kalkması ve hızlı aşılamayla birlikte iç ve dış pazardan gelen talebin artması bekleniyor.

Turizm Sezonuna Aşılama Dopingi
Editör: Ege Olay
29 Mayıs 2021 - 09:25
Ekonominin önemli lokomotiflerinden turizm sektöründe, azalan vaka sayıları ve sektör çalışanlarına yönelik yapılan aşılamalarla birlikte yaz aylarında hedeflenen turist sayısı da arttı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un açıkladığı 30 milyon turist hedefininin güncelliğini koruduğu şu günlerde sektör temsilcileri, özellikle Temmuz - Ağustos aylarında talep artışı öngördüklerini belirtti.
Turizm sektörü çalışanlarının virüse karşı aşılanması ve ülke genelindeki tam kapanmanın ardından günlük vaka sayılarındaki azalmanın sektör adına olumlu gelişmeler olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, tüm paydaşların aldıkları önlemlerle birlikte sezona hazır olduklarını dile getirdi.


Turizmin, pek çok sektörü de besleyen önemli bir kaynak sağladığını da anlatan temsilciler, bu konuda Türkiye'nin güvenli bir destinasyon olarak daha çok tanıtılması ve desteklerin artırılması gerektiğine de dikkat çekiyor.


Bodrium Otel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin
TEMMUZ'DA ARTIŞ BEKLİYORUZ

Sektörün özellikle Rus pazarından önemli beklentileri vardı. Bununla birlikte Rusya'nın aldığı uçuş erteleme kararı, rezervasyonlarda bir boşluk doğmasına neden oldu. Güvenli turizm sertifikası ve aşılanma sayılarının artması, yaz aylarına yönelik taleplerin de yeniden yükselmesini sağladı. Bu olumlu rüzgarı arkamıza alarak özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında artış bekliyoruz. Kontrollü normalleşmenin başlayacağı 1 Haziran'dan sonra İngiltere, Almanya ve Rusya'dan turist akışı başlarsa başarılı bir sezon geçireceğimizi düşünüyoruz. Hem iş dünyası, hem de iç piyasanın taleplerinde bir artış sözkonusu. Okulların kapanmasıyla birlikte bu talep daha da artacaktır. Sahil kesimlerindeki otellerde rezervasyon yoğunluğu hissediliyor. Yaz sezonunda yüksek doluluklar hedefliyoruz.


TÜRSAB Alternatif Turizm İhtisas Başkanı Mustafa Demir
AŞILAMALARLA BİRLİKTE HEM YERLİ, HEM DE YABANCI TURİST GELECEK

Türkiye'nin içinde bulunduğu durumdan çok diğer ülkelerin de içinde bulunduğu konjonktür önem taşıyor. Bakanlığın yaptığı temaslar sonucunda Rus heyeti ülkemize gelerek gerekli incelemelere başladı. Eğer Rusya pazarı açılırsa iyi ihtimalle haziran ayının ikinci yarısı veya Temmuz ayı başlarında önemli bir turist akışının başlayacağını düşünüyorum. Türkiye önemli aşı satın alımı anlaşmalarına imza attı. Avrupa ve ülkemizde aşılama çalışmaları yaz aylarıyla birlikte daha da artacak. İngiltere % 75, Almanya da vatandaşlarının % 60'a yakınını aşıladı. Ülkemizde de benzer bir tablo sözkonusu olacak. Sezon bu yıl Temmuz gibi yükselecek ve Ekim ayına kadar devam edecektir. Hem iç, hem de dış pazardan önemli talep göreceğiz. Çünkü insanlar uzun süredir kapalı kaldığı için tatil ihtiyaçlarını karşılamak istiyor. Bodrum özelinde ise 12 haziranda Kuveyt, Katar, Dubai gibi ülkelerden uçuşlar başlayacak. Ortadoğu pazarı Bodrum'daki doluluk oranlarını olumlu olarak etkileyecektir. Rusya'nın kapılarını açmasıyla birlikte doluluk % 100'lere varabilir.


Bodrum Tanıtım Vakfı (BOTAV) Genel Sekreteri Serkan Ceylan
SÜRECİ BAŞARIYLA ATLATACAĞIZ

Yurtdışı uçuşlarının ertelenmesi yaz sezonu adına önemli bir kayıp. Sezonun Temmuz ayında hareketlenmesi sektörü olumsuz etkileyecek. Burada hasarı en alt seviyede atlatabilmek için alınan önlemler ışığında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bodrum'da da turizm sektörü çalışanları aşılanmaya devam ediyor. Bu aşılanmanın daha da hızlanması ve özellikle hafta sonu yasaklarının da kaldırılmasıyla sektörün iç piyasada daha çok canlanacağını tahmin ediyorum. Şu anda Ukrayna, Polonya ve Balkan ülkelerinden turistler gelmeye başladı. Bu sürecin doğru yönetilmesi için önümüzdeki 3 ayı hem sektör, hem de yerel yönetimler olarak daha çok çalışarak bu süreci atlatacağız.

La Quinta by Wyndham Bodrum Genel Müdürü Gün Ufuk
SEKTÖR ZARAR GÖRDÜ, BU SEZONUN DAHA İYİ GEÇMESİNİ UMUYORUZ

Turizm sektörü olarak pandeminin getirdiği belirsizliklerden olumsuz etkilendik. Vaka sayılarının tekrar artmaması için Türkiye'de aşılanma sürecinin daha hızlı yürütülmesi gerekiyor. Mevsim itibariyle açık havada virüs kapma ihtimalinin daha az olduğu bir gerçek. Bununla birlikte insanların aklında hala soru işaretleri bulunuyor. Öte yandan insanlar evlerde çok sıkıldı. Bu nedenle iç turizmin artacağını düşünüyorum. Türkiye'de düzenli tatile giden insanların sayısı nüfusun % 10'una karşılık geliyor. Bu yatak kapasitelerini doldurmak için oldukça düşük bir rakam. Yalnızca Rusya'nın yıllık 20 milyon turist gönderdiği ülkemizde yurtdışı pazarının önemi oldukça büyük. Buna rağmen 2021 yılı geçtiğimiz yaz sezonuna göre daha iyi olacak. İşletmeler bu dönemde ekonomik zarar gördü ve istihdam kayıpları yaşandı. Kısa süren tatil sezonu nedeniyle kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Pandeminin getirdiği dezenfektasyon işlemleri, kimyasallar ve diğer ekipmanlar önemli birer maliyet olarak karşımıza çıkıyor. Her şeye rağmen kalite çizgisini koruyarak en iyi hizmeti vermek için çalışmaları sürdürüyoruz.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum