Tüp Bebek'te Yeni Yaklaşım: Psikoloji, Fizyoterapi ve Beslenme Desteği

EGEOLAY/Uzmanlar, tüp bebek tedavisinde birçok uzmanlık dalı ile birlikte sürdürülen multidisipliner tedavinin başarı oranlarını artırdığını belirtiyor. Anne-baba adayları tedaviden önce psikolog, diyetisyen ve psikiyatrist ile görüşüyor, gebelik sürecine hazır hale geliyor.

Tüp Bebek'te Yeni Yaklaşım: Psikoloji, Fizyoterapi ve Beslenme Desteği
Editör: Ege Olay
09 Ocak 2021 - 12:55 - Güncelleme: 15 Ocak 2021 - 02:05
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nden Doç. Dr. Funda Göde, “Tüp bebek tedavisinde uyguladığımız bütüncül tedavi ile anne ve baba adaylarının fiziksel ve psikolojik durumlarını gözden geçiriyoruz. Psikiyatr, psikolog, fizyoterapist ve diyetisyenlerden oluşan kadromuzla birlikte, çiftlerimizi gebeliğe tam hazır hale getiriyoruz.” dedi.    
Anne ve baba olma hayali ile merkeze gelen çiftlerin öncelikle detaylı bir şekilde hikâyelerini dinlediklerini söyleyen Göde, “Bizler çiftlerimizin farklı bir hastalıkları olup olmadığını, günlük fiziksel aktivitelerinin nasıl olduğunu, kilo durumlarını, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklarını, stres durumlarını toplu şekilde değerlendiriyoruz. Buradaki amacımız çiftlerin yaşam kalitesini artıran bir tedavi şekli sunmak.” diye konuştu.
Dünyadaki güncel yaklaşımın bütüncül tedavi şekli olduğunun altını çizen Göde, “Merkezimize başvuran çiftlerimizde, kısırlığa neden olabilecek, hayatında yer alan çok basit değişikliklerle çözülebilecek faktörleri tespit ediyoruz. Mesela kişilerin ciddi oranda kilo problemleri, insülin dirençleri olabilir. Bunları tespit ederek tedavisini yapıyoruz. Mesela insülin direnci ve kilosu olan bir kadında çok hafif düzeyde günlük egzersiz yapmak bile başarıyı olumlu yönde etkileyebiliyor. Bu nedenle çiftlerde bütüncül yaklaşım derken tüm hayati aktivitelerini düzelten fiziksel ve psikolojik destekle birlikte değerlendiriyoruz.” dedi.

Egzersiz, Sperm ve Yumurta Kalitesini Yükseltiyor

Çiftlerin farkında olmadan uyguladıkları hatalı beslenme alışkanlıklarının gebeliği olumsuz yönde etkilediğini belirten Göde, diyetisyenlerle birlikte çiftlerin beslenme alışkanlıklarını değiştirdiklerini söyledi. Günlük fiziksel egzersizin de tedavide önemli yere sahip olduğunu söyleyen Göde, “Egzersiz kan akımını artıran bir durum. Günlük egzersizin az olduğu durumlarda ise obezite ile karşılaşıyoruz. Obezite ise sperm ve yumurta kalitesini oldukça düşürüyor. Özellikle obezite sorunu olan çiftlerimizde egzersiz ve diyet, yumurta hücrelerinin kalitesini ve sperm kalitesini olumlu etkiliyor.” diye konuştu.

Çiftler, Titizlikle Takip Ediliyor

Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin hayat standartlarını tamamıyla değiştirmeleri gerektiğini söyleyen Göde, “Tüp bebek merkezimizin hastane içerisinde olması bize bu anlamda büyük avantaj sağlıyor. Çünkü bizlere başvuran çiftlerimizi aynı zamanda birçok alanda değerlendirmemiz gerekiyor. Çiftlerimizde herhangi bir problem yaşadığımızda, her türlü konsültasyonu isteyebileceğimiz ve hastalarımızı yatırarak da takip edebileceğimiz, titizlikle inceleyebileceğimiz tam donanımlı bir merkeziz.” dedi.
 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum