Tarım ve Orman Bakanı yanıtladı: Gördes Barajı'nda saniyede 2 bin litre su kaçağı var mı?

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gördes Barajı’nda saniyede 2 bin litre su kaçağı olduğu iddiasını reddetti, kaçak olmadığını ve su seviyesinin her gün online olarak izlendiğini söyledi.

 Tarım ve Orman Bakanı yanıtladı: Gördes Barajı'nda saniyede 2 bin litre su kaçağı var mı?
Editör: Ege Olay
23 Temmuz 2021 - 12:02
Hizmete 2011 yılında giren Manisa’daki Gördes Barajı, su tutmaması sebebiyle kaçak olduğu anlaşılmış ve 2015 yılında boşaltılarak onarılmıştı. Son yılların en bol yağışlı dönemlerinde, Nisan 2021’de, su seviyesi doluluk oranları Tahtalı Barajı ve Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı’nda yüzde 75-80 seviyelerini gördü ancak Gördes Barajı’nın doluluk oranı yüzde 8,87’de kaldı.
 
Kamuoyunda Gördes’in su seviyesinin neden yükselmediği tartışılırken; Devlet Su İşleri (DSİ) 2’nci Bölge’nin eski müdür yardımcısı Jeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Hasan Baykal, barajın sağ yamacında ciddi su kaybına neden olabilecek karstik boşluklar olduğunu, bunu zamanında raporlarda belirttiklerini ancak yetkililerin maliyet ve zaman tasarrufuna giderek gerekli önlemleri almadığını söyledi ve “İnşaat aşamasında proje değişikliğine gidilerek hem bu baraj katledildi hem de mühendislik katledildi. Saniyede 2 bin litre su kaçağı var” açıklamasını yaptı.
 
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, konuyu Nisan ayında Meclis gündemine taşıyarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye 9 sordu.
 
Bakan Pakdemirli, CHP’li Murat Bakan’ın önergesine yanıt verdi. Pakdemirli, Gördes Barajı’nda saniyede 2 bin litre su kaçağı olduğu iddiasını reddetti, kaçak olmadığını ve su seviyesinin düzenli olarak her gün online olarak izlendiğini söyledi.
 
Kaçan su miktarı sıfır
Gördes’in saniyede 2 bin litre su kaçağı iddiası için Pakdemirli, “Baraj mansap topuğundan kaçan su miktarı sıfırdır” dedi. Ayrıca Gördes Barajı’nda 6 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla 58 milyon metreküp su bulunduğunu ve Gördes’ten İzmir’e ayda ortalama 3 milyon metreküp su verildiğini belirtti. Pakdemirli su doluluk oranlarıyla ilgili, “İç Ege bölgesinde yaşanan kurak yağış periyodu sebebiyle yörede bulunan tüm barajlarda doluluk oranlarında geçen senelere göre azalma yaşanmaktadır. Gördes Barajı’nda mevcut durum itibarıyla yüzde 8,9 doluluk oranına ulaşılmış olup, su tutma açısından bir sıkıntı bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.
 
Kaçak yok, alınan karar ve yapılan çalışmalar isabetli
Gördes’in gövde dolgusunda herhangi bir su kaçağı olmadığını vurgulayan Pakdemirli, barajın sağ tarafında su geçişleri meydana geldiğini, yapılan çalışmalar doğrultusunda çözüm için jeolojik birimin beton kaplanması yönünde karar alındığını ve bu karar neticesinde sorunun giderildiğini söyledi. Pakdemirli, “Baraj inşaatı aşamasında projesinde yer alan tüm enjeksiyon imalatları yapılmış olup, bu imalatların iptal edilmesi söz konusu olmamıştır. Baraj göl alanının sağ sahilinde belirli bir bölümde yer alan kireçtaşlarının kil kaplama yerine beton kaplama yapılmasına karar verilmiştir. Mevcut durum itibarı ile barajda hiç kaçak olmaması da alınan kararın ve yapılan çalışmaların ne kadar isabetli olduğunu göstermektedir. 2015 yılında ihalesi yapılan ve imalatına başlanan Gördes Barajı sağ sahil zemin iyileştirmesi 1. kısım işinin tamamlanmasına müteakip göl su seviyesi düzenli olarak her gün online olarak izlenmektedir” dedi.
 
‘Bu; pisliği halının altına süpürmektir’
CHP’li Murat Bakan, “Bekir Pakdemirli, Gördes ile ilgili sorularımıza genel geçer bir yanıt vermiş. Savunma mekanizması devreye girmiş ve yanıt topyekûn bir reddedişle hazırlanmış. Bu sebeple sorularımızın çoğu yine yanıtsız kalmış. Örneğin; Gördes’te 2015 yılında yapılan kaçak onarım işlemine ayrılan bütçeyi ve harcanan bütçeyi açıklamaktan imtina etmiş Bakan Bey. Biz burada bir kamu zararı olduğunu söylerken, bu sorumuzun yanıtsız bırakılması Gördes’i derinlemesine sorgulamamız gerektiğini söylüyor bize. Bu önerge yanıtı bizi tatmin etmedi ve Gördes ile ilgili soru işaretlerimizi arttırdı. Saniyede 2 bin litre su kaçağı iddiası ve Gördes’in su seviyesinin bir türlü yükselmemesi ciddiye alınması gereken bir konu. Yağış olmadı ondan su seviyesi düşük demekle, hiç su kaçağı yok diye reddetmekle sorunları çözemezsiniz. Bu; pisliği halının altına süpürmektir. Görüyorsunuz, hep birlikte yaşıyoruz; iklim krizi dünyayı etkisi altına aldı. Rize’den Almanya’ya, Belçika’dan Çin’e kadar gezegenimiz alarm veriyor. Türkiye su stresi çeken bir ülke. Göllerimiz çöl olmuş, sulak alanlarımız kurumuş, ekosistemimiz bozulmuş. Çok değil, birkaç yıl içinde çok ciddi anlamda su sorunu yaşayacağız. Bizim tüm eksiklikleri, tüm hataları tespit etmemiz ve acilen tedbirler almaya başlamamız lazım. Bunu, savunma mekanizmaları geliştirip sorumluluğu üstünüzden atarak, pisliği halının altına süpürerek yapamazsınız” diye konuştu.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum