'SREBRENİTSA' 25'nci Yılında, İzmir Bosna Sancak Derneği'nde Anıldı

EGEOLAY/İzmir Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği her yıl Srebrenitsa anma törenlerine dernek üyeleri ile katılırken, bu yıl COVİD-19 nedeniyle Srebrenitsa’ya gidemedi. Boşnaklar Dernek binasında kadın kollarının okuduğu Mevlit ve dökülen lokmayla Srebrenitsa’da ve Bosna da şehit olanlar anıldı.

'SREBRENİTSA' 25'nci Yılında, İzmir Bosna Sancak Derneği'nde Anıldı
Editör: Ege Olay
11 Temmuz 2020 - 13:45
Dernekte düzenlenen Anma törenine Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, CHP Bornova Kadın Kolları Başkanı Duygu Bölük, 18 Mart Çanakkaleliler Kültür ve Dayanışma Dernek Başkanı Orhan Arslan, Dernek yönetimi ve çok sayıda Boşnak katıldı.

 

Mevlidi şerif’in okumasının ardından Srebrenitsa belgeselinin izleyen Boşnaklar gözyaşlarına hakim olamadı.

 

Srebrenitsa İçimizde Kanayan Bir Yara



Dernek Başkanı Abdullah Gül şu açıklamayı yaptı, ‘Her yıl olduğu gibi buradan otobüslerle Srebrenitsa da düzenlenen anma törenlerine katılmak isterdik. Maalesef COVİD-19 yüzünden bu yıl dernek binamızda Kadın Kollarımızın okuduğu mevlidi şerifle ve lokma dökerek bu acıyı burada anmak zorunda kaldık.

 Bu acı asla unutulmayacak. 2.Dünya savaşından sonra Avrupa’nın ortasında işlenen bu insanlık ayıbı, Tarih’te kayıtlara soykırım diye geçti. BM sığınan Boşnakları Hollandalı komutan ellerinde olan az sayıda silahları BM teslim eden Boşnaklar canlarının güvence altında olduğunu zannediyorlardı ancak Hollandalı komutan emrindeki askerlere Srebrenitsayı terk etmeleri talimatını verdikten sonra Srebrenitsa’yıRatkoMladic’e teslim etti. Hollandalı komutsnın kendilerini Eli kanlı RatkoMladic sattığından haberleri olduğunda artık çok geçti. Eli kanlı RatkoMladic BM kampına sığınan çoluk çocuk, kadın, yaşlı, genç demeksizin Boşnakları katletti. BM ve ABD 20.yüzyılda yaşanan bu soykırıma kulaklarını tıkadılar.

Srebrenitsa kırsalında bin kişiyi esir alan grup RatkoMladiç’ın talimatıyla hepsini öldürdü ve cesetlerin tanınmaması için parçalara ayırdı. Bu insanlık ayıbı nerede işleniyor?    Her fırsatta insan haklarına vurgu yapan Avrupalıların gözleri önünde.Bu soykırımla ilgili, Boşnakların güvenliğini sağlamakla görevli Hollandalı bir asker şöyle demiş; “Ölmek istiyordum, masum insanları koruma sözü verdiğimiz halde bize sığınan insanları koruyamadığımız için kendimi affetmiyorum”. Srebrenitsa’yı asla Unutmayacağız Unutturmayacağız.’ Dedi

 

Çocuklarımıza ve Torunlarımıza Srebrenitsa’yı Devamı Anlatıyoruz



Kadın Kolları üyeleri de bu acıyı her yıl yaşıyoruz. Çocuğunun, eşinin ve ailesinden birilerinden yıllar yılı haber alamıyorlar dua edeceği bir mezarı bile olmayan aileler var. Toplu mezarlara yeni yeni bulunuyor. Bu vahşeti işleyenler halen cezalandırılmıyor. Mahkemeler ne işe yarar Bu acı bizlerle beraber yaşıyor. Bizlerinde akrabaları vahşice katledildi. Onun için çocuklarımıza torunlarımıza Srebrenitsayı devamlı anlatıyoruz. 1992 – 1995 yılları arasında 20.yüzyılda Avrupa’nın ortasında yaşanan Boşnak soykırımını unutmayacağız, unutturmayacağız.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum