Sosyal medya düzenlemesi hazır

EGEOLAY/Sosyal medya düzenlemesi için hazırlanan yasa teklifinin bugün TBMM Başkanlığına sunulması bekleniyor.

Sosyal medya düzenlemesi hazır
Editör: Ege Olay
21 Temmuz 2020 - 12:19 - Güncelleme: 21 Temmuz 2020 - 12:52
AK Parti tarafından hazırlanan sosyal medya düzenlemesi teklifinde, MHP'nin de katkısı bulunuyor.

Teklifle ilgili son toplantı, dün Cumhurbaşkanlığında gerçekleştirildi. Almanya modeli örnek alınan teklifin, Meclis tatile girmeden yasalaşması öngörülüyor.

Gün içerisinde, düzenlemeye ilişkin AK Parti temsilcilerinin muhalefet partilerini ziyaret etmesi de bekleniyor.

Türkiye'de temsilcilik açma zorunluluğu

Sosyal medya düzenlemesi, yurt dışında birçok örnek göz önünde bulundurularak hazırlandı. Teklifin yasalaşmasıyla sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de temsilcilik açması zorunlu hale gelecek.

Sahte hesapların engellenmesi için iletişim ve kimlik bilgilerinin paylaşılması zorunlu olacak. 

Hakaret ve küfür içeren paylaşımlarla ilgili temsilciliklere başvurulabilecek. 48 saat içinde paylaşımların kaldırılması istenecek. Kaldırılmazsa para cezası gündeme gelecek.

 

Düzenlemenin ayrıntıları

Düzenlemenin son şekline ilişkin açıklamayı, AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin yaptı.

- Birinci önceliğimiz özgürlükler. Bütün dünya sosyal medyayla ilgili yeni bir hukuk arayışı içerisinde. Her ülke düzenleme yapıyor. Denizcilik hukukunda, havacılık hukukunda uluslararası alanda ortak düzenlemeler var. Sosyal medyayla ilgili düzenlemeler henüz standart haline gelmedi. Şunları asla unutmamamız gerekiyor. Bu ağ sağlayıcıların büyük çoğunluğu yurt dışında. Sosyal medyadaki hakarete, küfüre son vermeyi hedefliyoruz.

 

- Kanunda "sosyal ağ sağlayıcı" tanımı yapıyoruz. Bu sağlayıcıların Türkiye'de bir merkez oluşturmalarını istiyoruz. Soruşturma ve kovuşturmaya imkan veren düzenleme yapacağız. Muhataplık oluşturmaya çalışıyoruz.

- Günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcılarından Türkiye'de bir temsilci oluşturmasını istiyoruz.

- Kişinin mahkemeye gitmeksizin kendisinin kişilik haklarıyla alakalı bir ihlal olduğunu düşünüyorsa, başvuru yapabilecek. Beklediğimiz şey 48 saat içerisinde temsilciden bir cevap gelmesi. 

- Kendilerine yapılan başvurularda, 6 aylık sürelerle raporlama istiyoruz. Bu da bir zorunluluk. Yapılmaması halinde yaptırımları olacak.

- Verileri Türkiye'de bulundurmalarıyla ilgili adım atmalarını bekliyoruz. Türkiye'de temsilci bulundurulmazsa 5 aşamalı bir yaptırım olacak. Sosyal ağ sağlayıcıya ilk yaptırım 10 milyon lira para cezası olacak.(TRTHABER)

YORUMLAR

  • 0 Yorum