Serter: "Ankara-İzmir'e neden 7 yıldır bağlanamadı"

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Plan Bütçe Komisyonu’nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na İzmirlilerin yaşadığı ulaşım çilesini sordu. İzmir’in AKP iktidarlarının üvey evladı olmaktan bıktığını belirten Serter, bir türlü tamamlanmayan ulaşım projeleri yüzünden İzmir’in büyük sıkıntı çektiğini söyledi.

Serter: "Ankara-İzmir'e neden 7 yıldır bağlanamadı"
Editör: Ege Olay
20 Kasım 2020 - 12:06
“İzmir-Ankara Tren Hattı projesi 7 yıldır bitmedi”



Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattı projesinin temelinin 2013 yılında atıldığını, 6 bakan değişmesine rağmen hala tamamlanamadığını belirten Serter, “4,5 milyar TL’ye mal olacağını bildiğimiz bu hattın ilk etabı olan Ankara-Afyon’un temeli Eylül 2013’te atıldı. Üzerinden 7 yıl geçti. Bu sürede 6 Bakan değişti. Ankara-İzmir yüksek tren hattının yüzde 35’inin bittiğini söylediniz. 7 yılda 675 km yolu stabilize hale bile getiremediniz. Yani yapmanız gereken sadece her yılbaşına 96 km hattı tamamlamaktı. Eski Bakan Binali Yıldırım yüklenici firma ile el sıkışırken 2013’te, 34 ay sonra Ankara’dan Afyona gitmek istiyorum pazarlığı yapmıştı. Siz ne diyorsunuz?” diye konuştu.



“Üvey evlatlıktan bıktık”



Karayolları ve köprü ihaleleriyle yandaşlarını zenginleştirme çabaları hiç bitmeyen iktidarın deniz ulaşımını da unuttuğunu ifade eden Serter, deniz yollarına ayrılan payın 17 yılda yüzde 1.1 olduğunu, 2021 yılında ne kadar pay ayıracağını merak ettiğini kaydetti.  İzmir’in senelerdir, AKP iktidarlarının üvey evladı olmaktan bıktığını anlatan Serter, şöyle konuştu. “Şu iki adımlık Bayındır-Ödemiş yolunu hala bitiremediniz. Üstüne üstlük 2019 seçimlerinde Bayındır’ı aldınız. Ama çivi bile çakılmadı. Ben artık Ödemiş’e, Beydağ’a, Kiraz’a giderken düzgün yollardan gitmek istiyorum, inşaatı devam eden yollardan değil. Ayrıca Tire-Belevi yarısını bitirmeye herhalde para yetmedi. Menemen-Aliağa-Çandarlı otoyolunu kullanan kamyoncularımızın ödediği ücretler ayrı bir sıkıntı konusu. Kamyoncularımız (Aliağa Kamyoncular Garajı-Yeni Foça Demir Çelik tesisleri arası) kazançları çok kısıtlı olmasına rağmen, büyük kamyonların geçişi için tek gidiş için 51 lira para ödemektedir. Bu hattaki yükleri için ise aldıkları ücret 250 tl’yi geçmemektedir. Bu rakamları irdelemenizi istiyorum. Tavsiyem, sadece bu hat için kamyoncularımızın ödemesi gereken rakam 5 TL ile sınırlandırılsın.”



3. Çevre yolu sorusu



Şehir efsanesine dönen İzmir Şehir Hastanesi ulaşım konusunun, deprem konutlarının da çevresine yapılması ile içinden çıkılamaz bir hale geleceğine dikkat çeken Serter,  “Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daha önce yaptığı açıklamada Şehir Hastanesi’nin çevresinde 1350 hektarlık bir alanının konutlarla şehirleşeceğini söyledi. Bu inşaatların da 1 yıl içinde bitirileceğini belirtti. Benim hesaplamalarıma göre bir yıl sonra bu hatta hareket edecek insan sayısı 80 bin ile 100 arası olacak. Hali hazırda Karşıyaka çevre yolu trafiği taşıyamazken bu bölgenin hali ne olacak? Ne kadar zamanda bir 3.çevre yolunu bitirmeyi düşünüyorsunuz? Hastaneye vatandaşı nasıl götüreceksiniz? “ dedi.



“İzmir Limanı çağdışılıktan kurtulsun”



 Salgın koşullarının vaka sayılarının artarak devam ettiği bugünlerde İzmir Limanı’nda hala evrak ile iş yapıldığına işaret eden Serter, bu işlemlerin COVİD 19 virüsünün yayılmasına davetiye çıkardığını söyledi. 5 Nisan 2020’de hem sizi hem de Ticaret Bakanlığı’nı uyardığını dile getiren Serter, “Virüs salgını sürerken hala matbu evraklarla elden ele işlemler yürütülüyor. Bu çağdışılıktan İzmir Limanı’nı kurtarın diye seslenmiştim. 28 Mayıs 2020’de bir soru önergeme verdiğiniz cevapta limanlara dair aldığınız önlemlerden söz ederken limanlarda çalışan personelin hiçbirine Covid 19 teşhisi konulmadığını belirtmişsiniz. O tarihten bu yana bana gelen bilgilere göre gümrük ve limanlarda çalışan personelin yüzde 15’i COVİD’liymiş. O tarihten bu yana gümrük ve limanlarda hala elden evraklar dolaşıyor. Ne zaman elektronik ortama geçeceksiniz?” diye konuştu.