Şehit Diplomatlar Anıldı

EGEOLAY/Yurt dışında görevi başında uğradıkları saldırılarda yaşamını yitiren diplomat ve elçilik görevlileri anıldı.

Şehit Diplomatlar Anıldı
Editör: Ege Olay
19 Mart 2023 - 16:20
İzmir’in Karşıyaka ilçesinde bulunan Şehit Diplomatlar Anıtı önündeki törene, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, anıta çelenk sunarak, bir konuşma yaptı. Öğrenciler tarafından şiirler okundu.
Törene; İzmir vali yardımcısı Hulusi Doğan, Karşıyaka Kaymakamı Özkan Demir, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcısı Ali Rıza San, Dış İşleri Bakanlığı temsilcileri, emekli diplomatlar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Kadir Kadıoğlu, İlçe Müftüsü İsa Gürler, İlçe Emniyet Müdürü Ercan Kaçanoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Karaman, AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı Didem Keseli, CHP Karşıyaka İlçe Başkanı Rafet Aycan, kamu kurum yöneticileri, Gaziler, Muhtarlar, STK, Siyasi Parti yönetici ve temsilcileri, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Konuşmasının başında 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünü kutlayan ve bu vesileyle Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla andıklarını dile getiren Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen, “Bu vesileyle, vatanımız ve milletimiz uğruna geçmişte olduğu gibi şimdi de canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve saygıyla yad ederken, ülkemizi ve milletimizi temsilen birer barış elçisi olarak görev yaparlarken dünyanın çeşitli yerlerinde görevleri başında hain terör saldırılarıyla şehit edilen diplomatlarımızı da hatırlamayı bir görev bilerek burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.

HİÇBİR ZAMAN UNUTULMAYACAKLAR

1973-1994 yılları arasında dünyanın farklı ülkelerinde uğradıkları hain terör saldırılarında hayatlarını kaybeden 34 şehidin resimlerinin yer aldığı İzmir’in ünlü heykeltraşlarından Ahmet Uzun tarafından yapılan Şehit Diplomatlar Anıtı’nın önemine de değinen Gökçen sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu anlamlı anıta Türkiye’de ilk defa Karşıyaka Belediyesi’nin öncülük etmesinden ötürü Bakanlığımız adına bir kez daha minnet duygularımızı ifade etmek isterim. Benzer bir anıt daha sonra 2015 yılında Fethiye ilçesinde de açılmış bulunmaktadır. Söz konusu anıt öfke ve nefret duygularını körükleme gibi bir amaç taşımamaktadır. Ancak, uluslararası koruma altındaki diplomatlara yönelik saldırıların açık bir terör eylemi olduğunun tüm dünyaya doğru bir şekilde anlatılması şehitlere olan kutsal bir borcumuzdur. Yaşanan elim kaybın ve yol açtığı travmanın dünya diplomasi tarihinde emsali yoktur.  Buna karşılık faillerin çoğu yakalanamamış ve adalet yerini bulamamıştır. Bu çerçevede bu Anıt terör şehitlerinin hiçbir zaman unutulmayacağına, terörizmin her türlüsüyle mücadeledeki kararlılığımıza ve uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekmektedir.”
 “Ülkelerine şerefle hizmet ederken haince katledilen aziz şehitlerimizin ve sevdiklerini teröre kurban eden yakınlarının acılarını bir kez daha yüreğimizde hissediyoruz. Onların aziz hatıraları her daim bizlerle yaşayacaktır” diyen Gökçen sözlerini vatanı uğruna canını veren şehitleri ve gazileri bir kez minnetle anarak noktaladı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum