Putin görüşmeye hazır, Biden pişman değil

EGEOLAY/Rusya Devlet Başkanı Putin, Cuma veya Pazartesi günü ABD Başkanı Biden ile online görüşmeye hazır olduğunu söyledi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Biden'in Putin'e "katil" demekten pişman olmadığı belirtildi.

Putin görüşmeye hazır, Biden pişman değil
Editör: Ege Olay
18 Mart 2021 - 21:34

Seçime müdahale iddiası tansiyonu yükseltti. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Putin'e "katil" diye nitelendirdi. "ABD seçimine karışmanın bedelini ödeyecek" ifadesini kullandı. İki ülke arasındaki ilişkiler gerildi, Rusya Washington büyükelçisini geri çekti. 

Putin'den ilk cevap: Ona sağlık diliyorum

Biden'ın sözlerine Putin'den cevap geldi. Putin, bugün yaptığı açıklamada "Başkalarını, hatta başka ülkeleri yargılamak aynaya bakmak gibidir. Her zaman kendimizi görürüz." dedi ve Biden'a sağlık diledi: 

"Ona sağlık diliyorum. İroni ya da şaka yapmıyorum." 

Putin'den münazara teklifi

Rusya Devlet Başkanı Putin gün içinde yaptığı başka bir açıklamada ise, Biden'a çevrimiçi münazara teklif etti

Putin, Rossiya 24 devlet televizyon kanalında yaptığı konuşmada, en son Biden’in inisiyatifi ile telefon görüşmesi yapıldığını hatırlatarak, "Çevrim içi yöntem ile canlı yayında ABD Başkanı Biden ile tartışmamızı devam ettirmeyi öneriyorum. Erteleme olmadan, doğrudan, açık, canlı bir münazara. Bana öyle geliyor ki Rus halkı, Amerikan halkı ve diğer pek çok ülke halkı için ilginç olacak." dedi.

Bu meseleyi uzatmak istemediğini ve hafta sonu dinlenmek için ormana gitmek istediğini belirten Putin, bu yüzden yarın ya da pazartesi bu münazarayı yapmayı önerdi.

Putin, "Amerikan tarafı için uygun olan herhangi bir zamanda biz hazırız. Şimdi Rusya Dışişleri Bakanlığına talimat veriyorum." dedi. 

Beyaz Saray: Biden "katil" demekten pişman değil

Bir açılama da Beyaz Saray'dan geldi. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "katil" dediği için pişman olmadığını söyledi.

ABD ile Rusya arasında, Biden'ın Putin'e "katil" demesinin ardından çıkan krize ilişkin değerlendirmelerde bulunan Psaki, ülkesinin endişe duyduğu konuları Rusya'ya söylemekten geri durmayacağının altını çizdi.

ABD'nin Moskova büyükelçisi görevine devam edecek

Biden'ın yorumlarının ardından Rusya'nın Washington'daki Büyükelçisini Moskova'ya geri çağırdığının anımsatılması üzerine Psaki, "Bizim Moskova Büyükelçimiz görevinde kalıyor. Bölgede Ruslar ile iletişim içinde kalacak. Biz ilk adım olarak diplomasiye inanmayı sürdüreceğiz. Düşmanlarımız ile tüm ilişkileri sürdüreceğiz." dedi. 

"Biden Veliaht Prens Selman'a da katil diyecek mi?" sorusu

Psaki, Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle Biden'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı da "katil" olarak niteleyip nitelemeyeceğinin sorulması üzerine, "Buradan şimdi daha fazla katil ismi söylemem gerektiğini düşünmüyorum." ifadesini kullandı. 

"Rusya, kötü niyetli davranışlarının bedelini ödeyecek"

Rusya'ya, Muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi konusunda yaptırım uyguladıklarını ve 2020 seçimlerine müdahaleleri konusundaki istihbarat raporunu da yayımladıklarını anımsatan Psaki, "Rusya, kötü niyetli davranışlarının bedelini ödeyecek." mesajını verdi.

Putin'in görüşme teklifine cevap: Yakın zamanda bir toplantı haberimiz yok

Psaki, Putin'in Biden'a yaptığı çevrimiçi münazara teklifine ilişkin, "Şu anda Başkan Biden ile Putin arasında yakın zamanda bir toplantı haberimiz yok." dedi.(TRTHABER)

YORUMLAR

  • 0 Yorum