Özgür Kadınlar Güçlü Yarınlar için bir araya geldi

EGEOLAY/Konak Belediyesi ve İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’nin birlikte düzenlediği “Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı” dopdoplu geçen iki günün ardından sona erdi. Akademisyenler, kamu, özel sektör ve STK temsilcilerini bir araya getiren çalıştayda “Kadına Yönelik Şiddet” konuşuldu. Panel ve atölye çalışmalarıyla iki gün boyunca kadınların sesini İzmir’den duyuran çalıştay sonucunda kadına yönelik şiddete karşı acil bir eylem programı oluşturmak için gerekli yol haritası belirlendi.

Özgür Kadınlar Güçlü Yarınlar için bir araya geldi
Editör: Ege Olay
27 Kasım 2021 - 10:35
Konak Belediyesi’nin İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’yle birlikte düzenlediği “Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı” Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, “Kadına Yönelik Şiddet” temasıyla gerçekleşti. İzmir Mimarlar Odası’nda düzenlenen ve iki güne yayılan panel ve atölyelerin yer aldığı çalıştay kamu, özel ve sivil toplum örgütleriyle uluslararası örgütlerin temsilcilerini bir araya getirdi. Kadına yönelik şiddete karşı farkındalık yaratılması ve acil bir eylem programı hayata geçirilmesi adına düzenlenen çalıştay sonunda daha sonraki çalışmalar için de bir yol haritası çıkarıldı. Kadına yönelik şiddet, medyada şiddet dili, kadın istihdamı, sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesinin önemi gibi konuların ele alındığı çalıştayın ilk günü İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı ve Girişimci İş Kadınları Federasyonu Başkanı (GİFED) Huriye Serter ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un açış konuşmalarıyla başladı. Çalıştayın ikinci gününde ise akademisyenleri, yerel yönetim ve STK temsilcilerini bir araya getiren atölye çalışmaları yapıldı. Oldukça yoğun bir programa sahip olan ve verimli geçen çalıştayın umutları yeşerttiğini ifade eden Başkan Batur, “Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı’nın kadına yönelik şiddete dair farkındalık yaratılması ve bu şiddetin önüne geçmek için yol haritası çizilmesine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Hep birlikte bir araya geldiğimiz ve mücadelede omuz omuza olduğumuzu ifade ettiğimiz bu çalıştayın daha nice çalışmaların önünü açacağından hiç şüphemiz yok. Böyle önemli bir çalışmanın gerçekleşmesinde akademisyenler, sivil toplum, kamu ve özel kurum temsilcileri ile çalışma arkadaşlarımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
 
 
 
Kadına yönelik şiddetin kavramsal çerçevesi çizildi
 
 
 
“Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı”nın ilk günü, birbirinden değerli isimlerin katıldığı üç oturum halinde gerçekleşti. Kadın Çalıştayı’nın ilk oturumunda “Kavramsal Çerçeve: Kavram Oturumu (Kadın ve Şiddet)” konuşuldu. Prof.Dr. Aylin Göztaş moderatörlüğündeki panelde 22-24-25 ve 26. Dönem CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur Üyesi Gülsün Bilgehan, kadına yönelik şiddeti “Ulusal ve Uluslararası Çerçeve” başlığı altında inceledi ve İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekti. Borusan Kurumsal İletişim Müdürü Dilek Özkan ise aynı konuyu “Ekonomik Çerçeve” boyutuyla inceledi. Psikiyatrist Akademik Yazar Uzm. Dr. Arzu Erkan Yüce de “Kişisel Kabuller, Sosyal Bariyerler, Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet Pandemisi” başlığı altında, kadına yönelik şiddet, eşitsizlik, toplumsal roller, mitler gibi konulara değinerek farkındalık yarattı.
Neredeyiz? Ne yapıyoruz?
 
 
 
Çalıştayın “Durum Analizi: Ayna Oturumu (Neredeyiz? Ne Yapıyoruz?)” başlığı altında yapılan ikinci oturumu İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı ve GİFED Başkanı Huriye Serter’in moderatörlüğünde gerçekleşti. Oturumun ilk konuşmacısı ele aldığı “Kadın ve İstihdam” konusuyla TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer oldu. Taşcıer’in ardından Kız Başına Platformu Proje Koordinatörü İlayda Işık ve platformun Kurumsal İletişim Sorumlusu Ceren Erol, “Genç Nesil Ne Düşünüyor?” sorusunu Z Kuşağı’nın gözünden yanıtladı. Konda Araştırma Yetkilisi Aydın Erdem ise “Araştırma Verileri ile Toplumsal Cinsiyet” başlığı altında Konda Araştırma ve danışmanlık şirketinin istatistik verileri ışığında yapılan araştırmaları masaya yatırdı. Oturumun son konuşmacısı Konak Belediyesi Araştırma ve Geliştirme Müdürü Turan Ateş de Konak Belediyesi’nin proje ve hizmetlerinden örneklerle “Yerel Yönetimlerde Kadınlara Yönelik Çalışmalar”ı anlattı.
 
 
 
Çözüm önerileri masaya yatırıldı
 
 
 
Günün üçüncü ve son oturumunda ise “Çözüm Önerileri: Öneriler Oturumu (Ne Yapmalıyız?)” konusu işlendi. Moderatörlüğünü Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Meltem Kolday’ın üstlendiği oturumda UN Women Türkiye Ofisi Çocuk Yaşta Erken ve Zorla Evlilik Birleşmiş  Milletler Ortak Programı Proje Koordinatörü Duygu Erseçen, “UN Women Çözüm Önerileri”ni anlattı. UNFPA Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Prog. Koordinatörü Dr. Yasemin Kalaylıoğlu da “Birleşmiş Milletlerin Nüfus Fonu Çözüm Önerileri”ni aktardı. “Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Çözüm Önerileri”ni ise Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal dile getirdi. İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci “İş Dünyası Şiddete Karşı” başlığı altında iş dünyasına yönelik çözüm ve önerileri dile getirdi. Sodexo Türkiye Ceo’su Ahmet Zeytinoğlu da “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mücadelesinde Erkeklerin Rolü”nü konuştu.
Böke: Kadınlar omuz omuza, bir arada, dayanışma içinde
 
 
 
Çalıştaya video kayıt ile Anahtar Konuşmacı olarak katılan CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Doç.Dr. Selin Sayek Böke, Kadın Çalıştayı’nın çok önemli ve çok anlamlı olduğunun altını çizdi. Yaşanan karamsar sürece ve erkek egemen sistemini devam ettiren rejime rağmen geleceğe dair umutlu bir tablo çizen Böke, konuşmasına şöyle devam etti:
 
“Bugün tek adam rejiminin keyfi ve şahsileşmiş düzeninde İstanbul Sözleşmesi’ni feshedilmesi kararının gölgesindeki ilk, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü.  Geçmiş olan bu 250 günde ülkemizin dört bir tarafından maalesef kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri haberleri gelmeye devam ediyor. Kadınlar şiddete ve ayrımcılığa karşı tüm cesaretleriyle hayatın her alanında mücadele ediyor. Biz kadınları giyimimiz, yaşam tarzımız, inançlarımız, etnik kimliğimiz üzerinde ayrıştırmaya, ötekileştirmeye çalışanlara inat bizler, omuz omuza, bizler bir arada, bizler dayanışmayla duruyoruz.  Kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin ancak bu dayanışmayla sona ereceğini biliyoruz.”
 
 
 
Taşcıer: Büyük bir kararlılıkla mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz
 
 
 
“Kadın ve İstihdam” başlıklı konuşmasına Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a teşekkür ederek başlayan CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyon Üyesi Gamze Taşcıer, sadece Türkiye’de değil, dünyada da kadın olmanın zor olduğunu ama Türkiye’de daha zor olduğunu, hele siyasetin içerisinde olmanın daha da zor olduğunu söyledi. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasıyla birlikte çok ciddi bir geriye gidişin olduğunu, ancak bunun ilk olmadığını vurgulayan Taşcıer, “Kız çocuklarının erken yaşta evlendirilmesi ile ilgili bir kanunu gece yarısı meclisten geçirmeye çalışmışlardı. O gün kadın dernekleri, sabah meclisin önüne geldiler, büyük bir ses getirdiler, bu kanunu geçirmeyeceklerini ifade ettiler ve gerçekten geri çekildi. Ama nafaka hakkımıza karışıyorlar, ne giyeceğimize, ne içeceğimize, nerede kiminle görüşeceğimize, kahkaha atıp atmayacağımıza, her seferinde kadınların sahip olduğu hakları tırpanlamaya çalışıyorlar. Geldiğimiz nokta da, bulunduğumuz coğrafya da bize şunu gösteriyor; kadınlara hep mücadele düşüyor ve bundan sonra da düşecek, çünkü yaşadıklarımız bize şunu gösterdi; bizler haklarımızı artırmak için değil, var olan haklarımıza sahip çıkmak için mücadele etmek zorundayız. Büyük bir kararlılıkla, ta ki bu zihniyeti tarihin çöplüğüne atana kadar bu mücadeleye hep birlikte devam edeceğiz” diye konuştu.
Bilgehan: İstanbul Sözleşmesi’nin amacı şiddet gören herkesi korumak
 
 
 
22-24-25 ve 26. Dönem CHP Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Onur üyesi Gülsün Bilgehan “Kadın ve Şiddet” başlıklı oturumda “Ulusal ve uluslararası çerçevede şiddet” konusunda yaptığı konuşmasında şiddetin sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın ve dünyanın sorunu olduğunu söyledi.  Bilgehan, “Şiddet sadece biz de değil, birçok ülkede bu sorun son derece gündemde. Hem de kadın haklarının çok yüksek olduğu ülkelerde bile kadına şiddet var. 2002 yılına kadar bu inkar edilmiştir. Ancak sonrasında ev içi şiddetin suç olduğu kabullenilmeye başlanmıştır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Suç işlemeye devam ediliyor ama kadına karşı şiddetin artık ciddi bir insanlık suçu olduğu kabul edildi. Türkiye ilk imzalayan ve ilk onaylayan ülke idi ama Temmuz 2021 yılında bu sözleşmeden geri çekildi. Geri çekilme de uluslararası çapta büyük bir şaşkınlık yaratacak şekilde; bir kişinin imzasıyla bir gece yarısı bu sözleşmeden Türkiye geri çekildi. Şimdi 33 ülkede sözleşme uygulanmaya çalışılıyor.  Türkiye’de şiddetin değişik tarzları var. Şu anda ki en önemli şiddet ekonomik şiddet. Bütün bunlar kadınların hesabına olumsuz olarak yansıyacaktır. Bu sorunun, Cumhuriyet’i kuranların zihniyetine dönerek çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Dünyada kadına, kadın haklarını veren, kadın devrimini yapan tek bir lider var; Mustafa Kemal Atatürk.  Cumhuriyet’i kuran iki büyük lider; Birinci Cumhurbaşkanı ve İkinci Cumhurbaşkanı için kadın hakları cumhuriyetin en temel ilkelerinden bir tanesiydi.”
 
 
 
Yerel yönetim, STK ve akademisyenler bir arada
 
                       
 
Çalıştayın ikinci gününde ise, “Pandemi Dönemi’nde Kadın ve Şiddet: Pandeminin Yarattığı Olumsuz Etkiler Nasıl Aşılabilir?”, “Kadın İstihdamı ve Girişimciliği: İş Dünyası İle Hangi İşbirliği Olanakları Geliştirilebilir?”, “Kırsalda Kadına Yönelik Şiddet: Kırsaldaki Kadınların Güçlendirilmesi İçin Ne Yapılabilir?”, “Kadına Yönelik Şiddet ve Medya: Medyanın Şiddet Dili Nasıl Düzeltilebilir?”, “Sivil Toplum Örgütleri ve Kadın: STK’ların Güçlendirilmesi İçin Neler Yapılabilir?” temalarında atölyeler düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde Doç. Dr. Eylin Aktaş’ın moderatörlüğünü yaptığı atölyelere, akademisyenlerin yanı sıra yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı. “Özgür Kadınlar, Güçlü Yarınlar Kadın Çalıştayı” atölye çalışmalarının ardından Çalıştay Sonuç Bildirgesi’nin okunması ile son buldu. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum