Özel güvenlik sektörü tek tip kıyafet istiyor

EGEOLAY/Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Gökhan Arıkan, İçişleri Bakanlığı Özel Güvenlik Daire Başkanlığı’na çağrıda bulunarak tüm özel güvenlik firmaların tek tip kıyafete geçirilmesi için destek istedi.

Özel güvenlik sektörü tek tip kıyafet istiyor
Editör: Ege Olay
09 Mart 2021 - 11:34
Her özel güvenlik firmasının kıyafetinin farklı olmasının vatandaş nezdinde karışıklık yarattığını söyleyen Özel Güvenlik Hizmetleri Derneği Başkanı Arıkan, “Her firma kendi zevkine göre kıyafet çıkarınca özel güvenliğin vatandaş gözünde ciddiyeti zafiyete uğradı. Komik kıyafetler nedeniyle özel güvenliğin vasfı küçültüldü, bunun önüne geçmek için standartları belirlenmiş tek tip kıyafet istiyoruz” dedi.
 
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Özel Güvenlik 34. Komitesi Başkanı ve sektörün bir STK’sı olarak İçişleri Bakanlığı Özel Güvenlik Daire Başkanlığı’na tek tip için bir teklifte bulunduklarını söyleyen Arıkan, “2004 yılında çıkan yasayla özel güvenlik firmalarına, belli standartları gözetmesi kaydıyla, kendi kıyafetlerini hazırlayıp katalog hazırlamaları istendi. Ancak oraya çıkan sonuç karmaşaya yol açtı” dedi.
Sokakta ya da bir yerde vatandaşın polisi, zabıtayı, jandarmayı kıyafetinden ayırabildiğini ve hemen tanıdığını söyleyen Arıkan, “Ancak özel güvenlik firmaların birbirinden farklı kıyafet, renk ve şekil tercihleri nedeniyle özel güvenliği tanıyamıyor. Bu aynı zamanda güvenlik zafiyeti demek. Bunun değişmesi için devletin belirleyeceği tek tip kıyafette belirlenen sabit bir noktaya her firma kendi logosunu koysun, vatandaşın gözünde algımız da yerleşsin istiyoruz” dedi.
 
“Kamunun özel güvenliği tek tip, biz de istiyoruz”
 
3-4 sene önce kamudan özel güvenlik firmalarının çıkarıldığını, yerine kamunun kendi özel güvenlik birimini kurduğunu hatırlatan Arıkan, “O zaman kamu bu özel güvenlikleri için bir tek tip kıyafet belirledi bu da tüm Türkiye için geçerli oldu. Vatandaş da hangi kuruma girerse girsin bu kişileri kıyafetlerinden tanıyor, algıda seçicilik de denebilir buna, onların özel güvenlik olduğunu biliyor. Özelde de bu şekilde bir standart istiyoruz” diye konuştu.
 
 
Bu konuda İçişleri Bakanlığı’ndan destek beklediklerini vurgulayan Arıkan, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu aynı zamanda tekstil sektörüne de katkı sunacak. Şimdi bir firma iş aldıkça yeni kıyafetler yaptırmak, aynı kumaşı, rengi tutturmak için çaba sarf ediyor, bundan kaçınmak isteyen firmalar, kıyafetleri fazla fazla yaptırarak, depolar tutarak oralarda saklıyor. Bu da depolama maliyeti yaratıyor. Ancak kıyafet devlet eliyle tek tip haline getirildiğinde tekstil firmaları bu kıyafetleri seri üretim yapacak ve özel güvenlik firması iş aldığında ya da kıyafetleri yenilemek istediğinde o kıyafeti istediği firmadan istediği zaman temin edebilecek. Kısacası özel güvenlikteki tek tip herkes için kolaylık sağlayacak ve fark yaratacak”

YORUMLAR

  • 0 Yorum