Reklam

Özdemir: Covid-19 Ödemelerinde Adalet İstiyoruz

EGEOLAY/Sağlık-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Covid-19 ile mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanlarına yapılan ödemelerde adalet istediklerini belirtti.

Özdemir: Covid-19 Ödemelerinde Adalet İstiyoruz
Editör: Ege Olay
27 Kasım 2020 - 12:57 - Güncelleme: 27 Kasım 2020 - 13:08
Özdemir, “Pandemi dönemini en üst düzeyde yaşayan, deyim yerindeyse savaşın en ön cephesinde yer alan sağlık çalışanları olarak virüsle mücadele değil, sağlık çalışanlarına adaletsiz tavandan covid ödemeleri canlarını sıktı. Sağlık çalışanları sahada çok yoğun bir şekilde mücadele etmeye, nöbet sürelerinin uzunluğuna alışkın, OECD ülkelerine göre üç kat az personelle çalışmaktadırlar. Bilindiği üzere bakanlığın yayınlamış olduğu genelgeyle, emeklilik, yıllık izinlerin iptal edilmesi de sağlıkta personel yetersizliğinin en bariz göstergesidir”dedi.

Sağlık çalışanlarına ayrıcalık verilmesi gerektiğini belirten Özdemir, açıklamasında şu ifadeleri yer verdi: “Diğer kamu kurumundakiler esnek çalışırken, evinden çalışırken, sağlıkta kronik hastalığı olanlara bile izin verilmezken, bu bizim savaşımız diyerek canla başla mücadeleye devam etmektedirler. Bu kadar özverili çalışmaya ve halkın sağlığını korumak için canlarından bile olan sağlık çalışanları, kendilerine haliyle bir ayrıcalık verilmesi beklentisi içindedirler. 

Sağlık Bakanlığı bu dönemde hastaların hastaneye gitmemesinden kaynaklı olarak döner sermayeleri tamamlamak için tavandan ödeme yapılmasını kararlaştırdı. Yapılan tavandan ödemeler kimi kesimi memnun ederken, çoğunluğu yine memnun edemedi. Ağustos, Eylül, Ekim aylarını kapsayan tavandan ödeme genelgesi sadece covid 19 ile aktif olarak mücadele edenlere verildi. Bu da acilde çalışıp sadece covid hasta bakanları kapsadı, hal böyle olunca acile gelip testi olmayan kişileri de risksiz olarak değerlendirilmesine neden oldu. Covid yoğun bakımlar tavandan alırken, normal yoğun bakımlar tavandan ödeme alamadı. Aynı şekilde mikrobiyoloji labaratuvarları covid testi bakıyor diye tavandan ödeme yapılırken, covid’linin kanını alan ve bu kanı çalışan biyokimya labaratuvarları tavandan ödemenin dışında bırakıldı. Belirti gösterip testi negatif çıkan normal servis hastaları da bakanlarda bu tavandan ödemelerin dışında tutuldu. Covid’de çalışan personellere ise saat ve gün sayısı hesaplamaları yapılarak kim kaç gün çalıştıysa ödemeler o şekilde hesaplanarak ücretler yatırıldı. Filyasyona çıkan ekiplerin de gün bazında hesaplanmasıyla 1 ay boyunca filyasyona çıkılmadıysa ücret verilmedi. Yardımcı ve genel idari hizmet sınıfı çalışanlardan şoför arkadaşlarımızın gece gündüz çalışmasına ve hafta sonu bayramda bile görev almasına rağmen tavanı yok diye ücret ödenmedi. Hal böyle olunca da sağlık ekip işi kavramı sekteye uğradı. Ücret alanlar aldıkları ücretten memnun edilemedi. Almayanlar da  zaten kendini boşa çalışıyor hissiyatıni doğurdu. Dolayısıyla sağlık çalışmalarına tavandan ücret hakkaniyetli dağıtılmadı. Çalışanların çoğu bu ücretleri Covid’de çalışmıyorsunuz diye ücret alamadı.”

Sağlık-Sen olarak sürecin en başından beri tavandan ödeme yerine sabit ödeme yapılmasını bu şekilde yapılacak ödemelerin daha hakkaniyetli olacağını her platformda dile getirdiklerine vurgulayan Özdemir “Doktora net ücret, hemşireye net ücret, yardımcı ve genel idari hizmet sınıfı çalışanlarına da net bir ücret verilmesi gerekiyordu. 

Sağlık çalışanlarının döner sermaye ödemeleri son beş yıldır zaten sıkıntılı ve kimseyi memnun etmeyen bir hal almıştır. Covid döneminde de tavandan ödeme çoğunluğu memnun edemedi. Ayrıca pandemi döneminde ödenen tavan ödemelerde vergi dilimi nedeniyle 4/1 oranında alınan ücretleri de düşürmüştür. Bu sebeple verilen tavandan ödemelerde erimiştir. Tavandan ödeme ücretleri vergi dilimi nedeniyle anlamsız hale gelmiş olup, tüm sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına hak ettiği sabit ücret verilmelidir. Kasım ve Aralık ayı için Sağlık Bakanlığı Kasım ayı sonuna gelmemize rağmen Covid yani tavandan ödeme ile alakalı henüz bir genelge yayımlamadı. Şuan son açıklanan verilere göre günde ortalama 30 bin kişi covid 19 testi pozitif çıkmakta, yoğun bakımların doluluk oranı yüzde doksanları bulmuştur. Pandemi en üst seviyeler çıkmış olup, Tavandan ödeme bile yapılacaksa kimin covid ile uğraştığına bakmaksızın herkese yüzde yüzden ödeme yapılmalıdır.  Pandeminin pik yaptığı bir dönemde hala çalışan kişilerin ne ücret alınacağı belirsizliği devam etmektedir. Bu da canla başla çalışan sağlık kahramanlarını motivasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bakanlığa önerimiz her çalışana net bir ücret verilmesidir. Sağlıkta ancak hakkaniyet bu şekilde sağlanır. Sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonu için gereken tedbirler alınmalı, hakkaniyetli düzenlemeler yapılmalıdır” diyerek açıklamasına son verdi.