Obezite ameliyatlarında robotik cerrahi hastanede yatış süresini kısaltıyor

EGEOLAY/Obezite; kalp ve damar hastalıkları, tip 2 diyabet, rahim, meme, prostat ve kalın bağırsak kanserleri, yüksek tansiyon, inme, sindirim sistemi problemleri, solunum yolu problemleri, kas-iskelet sistemi problemleri, ürogenital problemler ve psikososyal problemlere yol açıyor. Ciddi obezite hastalarının ve tedaviye dirençli tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde etkinliği kanıtlanmış en etkili tedavi yönteminin cerrahi tedavi olduğunun altını çizen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Tüm obezite ve metabolik cerrahi ameliyatları laparoskopik ve robotik gibi minimal invaziv yöntemler ile yapılabilir” açıklamasında bulundu.

Obezite ameliyatlarında robotik cerrahi hastanede yatış süresini kısaltıyor
Editör: Ege Olay
18 Ocak 2022 - 13:49

Her merkezde olmayan ve az sayıda cerrahın kullanabildiği bir yöntem olan robot yardımlı cerrahinin birçok yönden laparoskopik cerrahiye göre üstün olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Robotik cerrahi, cerrahi girişimlerde dokulara minimal düzeyde zarar veren tekniklerin ve ekipmanların kullanıldığı bir cerrahi tekniktir. Robotik cerrahi laparoskopik cerrahinin sahip olduğu az ağrı, kısa yatış süresi, iyi kozmetik sonuçlar gibi tüm faydalara sahiptir. Robotik cerrahinin kozmetik sonuçları da çok iyidir” dedi.

Robotik cerrahi ileri düzey laparoskopik cerrahidir

Robotik cerrahinin ileri düzey bir laparoskopik cerrahi olarak da düşünülebileceğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Temel çalışma prensipleri laparoskopik cerrahi ile benzerdir. Öncelikle karın duvarında 4-5 adet 8 mm’lik delikler açılarak karın içi karbondioksit gazı ile şişirilerek çalışma için alan oluşturulur. Daha sonra bu deliklere robotik cerrahi için özel olarak tasarlanan ve karın duvarına zarar vermeyi engelleyen özel robotik kollar takılır. Hareket kabiliyeti yüksek bu kollar yardımıyla ameliyat yapılır” açıklamasında bulundu. 

Deliklerden birine yüksek çözünürlüklü kamera takıldığını ve bu kameranın ameliyat görüntülerini hem cerrahın ameliyatı yaptığı konsola hem de ameliyat yatağının başında yer alan büyük bir monitöre aktardığını vurgulayan Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Ameliyata iki cerrah girer. Bu aşamadan sonra birinci cerrah yerini deneyimli bir yardımcısına bırakarak hasta başından ayrılır ve kendisi için tasarlanan özel bir konsola geçer ve ameliyatı oradan verdiği komutlarla yapar. Cerrahi konsol, robot ile ilgili tüm ayarların yapıldığı ve cerrahın özel el aletleri vasıtasıyla ameliyatı gerçekleştirdiği birimdir. Cerrahın hareketleri robotun kollarına yansır ve robot kollarının ince hareketleri, dar alanda kolay çalışma kabiliyeti sayesinde ameliyat gerçekleştirilir” dedi.

 

Robotik cerrahi morbid obezite ve tip 2 diyabetin cerrahi tedavisinde güvenle kullanılabilir Robotik kameranın üç boyutlu ve yüksek kalitedeki görüntüsünün, ameliyatı yapan cerraha çıplak gözleriyle ameliyat yapıyormuş hissi verdiğini söyleyen Doç. Dr. Abdulcabbar Kartal, “Hatta büyütülmüş görüntü sayesinde insan gözünün zorlukla seçebileceği yapıları bile daha net bir şekilde görmeyi sağlar. Robotik kolların bilek kısmı insan bileğine benzer şekilde hareket kabiliyetine sahiptir. Hatta yüksek derecede hareket kabiliyeti ile insanın el bileğinden daha fazla hareket yeteneğine sahiptir. Dar alanlarda bile, bu hareket yeteneği sayesinde robotla birçok zor cerrahi işlem kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu aletler aynı zamanda kuvvetli aletler olduğu için özellikle aşırı kilolu yani obez hastalarda çalışma kolaylığı sağlar. Bu bahsi geçen tüm özelliklerle robotik cerrahi, cerrahın cerrahi işlemleri yüksek doğruluk ve keskinlikle yapmasını sağlar. Özetle; modern teknolojinin tüm olanaklarını sunan robotik cerrahi morbid obezite ve tip 2 diyabetin cerrahi tedavisinde güvenle kullanılabilir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

  • 0 Yorum