Reklam

Nasır; 'Yerel yönetimler kentsel dönüşüm için harakete geçmeli'

EGEOLAY /AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, 17 Ağustos 1999 depreminin 20’nci yıldönümünde böylesi acıların tekrar yaşanmaması dileğinde bulundu; planlamanın yaşamsal önemine dikkat çekti.

Nasır; 'Yerel yönetimler kentsel dönüşüm için harakete geçmeli'
Editör: Ege Olay
17 Ağustos 2019 - 10:43
Nasır, “Deprem kuşağında bulunan ilimiz ve ülkemizde bu gerçekle yaşamayı öğrenmeliyiz. Aslında deprem öldürmez; öldüren plansızlık ve mühendislik denetiminden yoksun kontrolsüz yapılmış yapılardır. İzmir bugün itibarıyla virajın son dönemecindedir. Acil şekilde bölgesi ile bütüncül planlar yapılmaması halinde sadece yüzde 15 sağlıklı konuta sahip ilimizde, depreme bağlı can ve mal kayıpları yaşanacaktır. Bu dönüşümün gecikmesi halinde oluşacak sonuçların vebali de büyük olacaktır. Bu nedenle yerel yönetimler, belediye başkanlarımızın siyasi hesapları bir yana bırakarak yeni acılar yaşanmaması için hızla harekete geçmeleri gerekiyor” diye konuştu.

 

BİNA YENİLEME YERİNE, KENTSEL DÖNÜŞÜM

 

Doğru planlama yapılamadığı için İzmir’de yeni arsa üretilemediğinin de altını çizen Necip Nasır, bunun da müteahhitleri kentsel dönüşüm adı altında yık - yap sistemine yönlendirdiğini, ancak bunun kentsel dönüşüm değil, bina yenileme olduğunu dile getirdi.

 

TEKRAR YAŞANMASIN

 

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, 1 Ekim 2017 tarihinde çıkarılan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği ile yetkileri daha güçlendirilen yerel yönetimlerin, elinin imar barışıyla daha da güçlendiğini hatırlatarak şunları söyledi:

 

“Yerel yönetimler açısından planlamada en büyük engel oluşturan mülkiyet sorunu imar barışıyla aşıldı. Bu sayede kimliksizleşen kentlerin restorasyonunun sağlanması ve yeniden kimlik kazanması için büyük bir fırsat ortaya çıktı. 3194 ve 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasında yapılan değişikliklerle de, özellikle yıkılacak derecede riskli olan yapıların bulunduğu alanlarda, kendiliğinden çöken veya zeminin kayması, heyelan, yangın gibi afetler veya patlama gibi olaylar neticesinde ağır hasar gören veya ağır hasar görme riski bulunan yapıların bulunduğu alanlarda dönüşüm uygulamalarının ivedilikle yapılabilmesi için olanak tanındı ve bu suretle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması, uygulamada yaşanan problemlerin çözülmesi ve zaman kayıplarının önüne geçilmesi sağlandı”

 

Yerel yönetimlerin artık bu konuda mazeret üretmek yerine, yasadan gelen haklarını da kullanarak bulundukları bölgenin gelecek 50 - 100 yılını planlamaları için ivedi olarak çalışmaya başlamaları gerektiğinin altını çizen Nasır, “Bizler de halkımızın vekilleri olarak bu noktada üzerimize düşeni yapacağımızı ve konunun Ankara’daki takipçisi olacağımızı taahhüt ediyoruz” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum