Müteahhitler Rekabet Kurumuna başvuru yapılacak

EGEOLAY/15 gün yapı durdurma eylemi yapan Torbalılı müteahhitler Ak Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır ile buluştu. Toplantıda konuşan TTO Başkanı Olgun vekilden Rekabet Kurumunun harekete geçmesi için destek istedi. Yapı Denetim şirketleri ile ilgili şikâyetleri dinleyen Nasır “Sizden ekstra para isteyen olursa beni arayın, herkes kendine çeki düzen verecek” dedi.

Müteahhitler Rekabet Kurumuna başvuru yapılacak
Editör: Ege Olay
12 Ekim 2021 - 12:30
Demir, çimento ve hazır betona gelen zamlar üzerine Torbalı Ticaret Odası (TTO) İnşaat Komitesi ilçede 15 gün boyunca projeleri durdurma kararı almıştı. Cumartesi gününe kadar yapı durdurma kararının arkasında duran müteahhitler, Torbalı Ticaret Odası İnşaat Meslek Komitesi İstişare Toplantısında bir araya geldi. Toplantıya AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, TTO Başkanı Abdulvahap Olgun, AK Parti İlçe Başkanı Selman Günaydın, Meclis Başkanı Erkan Aksoy ve sektör temsilcileri katıldı.TTO Başkanı Olgun, demir, çimento ve hazır betona gelen zamları hem de yapı denetim firmalarının sektöre yaşattığı sıkıntıları Nasır’a aktardı. Olgun ayrıca, zamlar için Rekabet Kurumu’na başvuracaklarını açıkladı.

REKABET KURUMU HAREKETE GEÇMEDİ

15 gündür Torbalı’da bir dik duruş örneğinin gösterildiğini ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Torbalı’da önceki yıllarda 15 bin konut inşa edilirken, bu yıl demir, beton ve çimentoya gelen zamlar sonrası inşa edilen konut sayısı 9 bine düştü. Torbalı’da şuan konut stoku tükenmiş durumda. Alım gücünün de düşmesiyle çok ciddi bir sorun bizleri bekliyor. Bugün bütün inşaatçılarımız kartelleşen firmalardan muzdarip. 15 gün Torbalı’da yapı durdurma eylemi yaptık, eylemimiz geçtiğimiz cumartesi günü sona erdi. Arkadaşlarımız güçlü bir irade ortaya koydu. Bir nebze de olsa indirim sağlandı ama bu istediğimiz seviyelerde değil. Geldiğimiz noktada Rekabet Kurumu’nun kapısını çalmaktan başka çaremiz kalmadı. Sayın vekilimizle birlikte daha önce kartelcilere karşı savaş vermiş ve ağır cezada yargılanmıştık. O günkü çalışmamız kapsamında kartelleşen firmalara ciddi cezalar yazılmıştı. Şimdi de vekilimizden bu süreçte bize destek olmasını talep ediyoruz” dedi.

‘BU TOPYEKÜN EKONOMİK BİR SAVAŞTIR’

Yapılan zamların farkında olduklarını ve bu konuda inşaatçılara destek vermeye hazır olduğunu ifade eden AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, “Hükümet bu konuda gerekli adımları atıyor. Ben inanıyorum ki önümüzdeki süreçte çözümler noktasında gerekli aksiyonları daha hızlı alarak bu konulara çözeceğiz” dedi. Sektörde ham madde tedarikinde fırsatçılık yapanların olduğunu ifade eden Nasır “İnşaat sektörü 300 sektöre, 5000 kaleme hitap eden bir sektör. Soğan-patates gibi bu ülkede oynanan bir tezgâhın küçük versiyonu da şimdi serbest piyasada harekete geçirilmek isteniyor. Bunun bileşenleri var. Çıkarı doğrultusunda istismarcılar ve bilinçli olarak bunu yapanlar var. Demirde yüzde 143 bir artış söz konusu. Ben de mühendisim, döviz zamlarını, hurda maliyetlerini ekleyip hesaplama yaptım, olması gerekenin kat ve kat üstünde bu rakamlar. Savaş sadece cephede yaşanmıyor. Bu da bir savaş. Bunda da vatan evlatları ile vatanı düşünmeyenler ortaya çıkıyor. Aynı şekilde MDF’de de sorunlar yaşanıyor. Büyük firmalar fabrikalardan mal almışlar doldurmuşlar depolara, yurt içine 1 liraya satacaklarına 5 liraya yurt dışına satmak istiyorlar. Ticaret Bakanımız Mehmet Muş bunun önüne geçti. İhracata kota koydu. Demircileri, çimentocuları ikaz etti. Yani bu konuyu en başından beri takip ediyoruz. Rekabet Kurumu’na yapılacak olan başvurunun da takipçisi ve destekçisi olacağız” dedi.

YAPI DENETİM ŞİKÂYETLERİ

Toplantıda ayrıca mimarlar ve inşaatçılar yapı denetim konusunda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Yapı denetimle ilgili çalışmaların yapıldığını ifade eden Nasır, “Yapı denetimle ilgili bir sürü çalışma yapıldı. Müteahhitler yapı denetim sözleşmesini imzalamadan önce yapı denetim firmasını reddetme hakkına sahip oldu. Belediyeler de bu konuda müfettişler gönderilerek sıkı bir denetime tabi tutulacaktır. Müteahhit, yapı denetim firmasını reddettikten sonra yeni yapı denetim firması için olan 15 gün  bekleme süresini çok yakın zamanda 10 güne indireceğiz. Bölgelere ayrılmalar yapıldı. Ancak bu da sorunları devam ettirdi. En azından metropollerin iki bölgeye ayrılması için bir görüş beyan ettik. Bunla ilgili bir çalışma olacak. Onu bir daha gözden geçireceğiz. Bu sıkıntıları aynı şekilde dile getireceğiz. Yakında bir toplantı olacak. Yapı denetim ile ilgili düzenlemeler olacak ve çok sert tedbirler alacağız” dedi. Açıklamalarını sürdüren Nasır, “Bir kere merdiven altı yapı denetim firmalarından kurtulmamız gerekiyor. Bir sigorta sistemi oluşturularak, bir oto kontrol mekanizması geliştirilmeli. Bununla ilgili Ankara’da çalışma yapılması için elimden geleni yapacağım. Ayrıca çok net bir şekilde ifade ediyorum. Bir yapı denetim şirketi sizden para istedi mi bizzat beni arayın. Hiç affetmeyeceğiz, o şirketleri kapatacağız. Denetim firmaları kendilerine çeki düzen verecek. Bu noktada işlerini düzgün yapan denetim firmaları da sıkıntı yaşıyor. Altını çizerek söylüyorum: Sizden para talep eden olursa beni arayın, sonuçlarını göreceksiniz” açıklamalarında bulundu.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum