Reklam

Mübadele Korosu'ndan Karşıyaka'da Muhteşem Konser

EGEOLAY/İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Uluslararası Giritliler ve Mübadiller Federasyonu’nun (UGİMFED) ortaklığında kuruluşu gerçekleştirilen “Mübadele Korosu” yaz konserlerinin birincisinde Karşıyaka Bostanlı Suat Taşer Açıkhava Sahnesi’nde sanatseverlerle buluştu. Birbirinden renkli türkü ve şarkıların seslendirildiği gecede, şarkılara eşlik eden sanatseverler adeta dev bir koro oluşturdu.

Mübadele Korosu'ndan Karşıyaka'da Muhteşem Konser
Editör: Ege Olay
11 Ağustos 2022 - 12:35
Tugay’dan özel davet
Uluslararası Giritliler ve Mübadiller Federasyonu Genel Başkanı Zafer Yusuf Güzelkasap'ın Genel Koordinatörlüğü’nde çalışmalarına devam eden ve yaz boyunca konserlerini sürdürecek olan “Mübadele Korosu” Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın özel daveti üzerine önceki akşam ilk konserini verdi.
                           
İki yakadan ortak şarkılar
Sanat yönetmenliğini Evrim Ateşler'in yaptığı “Mübadele Korosu”nun seslendirdiği şarkılara danslarıyla eşlik eden sanatçıların sunumunun ilgiyle izlendiği gecede sanatseverlerden dakikalarca alkış geldi.  “Barış ve Dostluk” mesajlarının verildiği konserde, iki yakanın ortak şarkıları seslendirildi. Sanatseverleri; Adalar, Balkanlar ve suyun öte yakasına müzik yolculuğuna çıkaran koro, Karşıyakalılara unutamayacakları muhteşem bir gece yaşattı,

Konser serisi devam edecek
Barışın ve Dostluğun sesi İzmir Büyükşehir Belediyesi Mübadele Korosu’nun konserlerine Bergama, Çeşme ve İzmir'in diğer ilçelerinde devam edeceğini hatırlatan Uluslararası Giritliler ve Mübadiller Federasyonu Genel Başkanı Zafer Yusuf Güzelkasap, Ege Bölgesi’ndeki diğer belediyelerden de talep gelmesi durumunda konser vermeye hazır olduklarını söyledi.

Sıcak havaya rağmen
Karşıyaka’da gerçekleştirilen konser ile ilgili bilgi veren Güzelkasap, yaz konserleri serisinin ilkini Karşıyaka’da gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Güzelkasap, “Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın özel daveti, hem de rahmetli babam Ali İhsan Güzelkasap'ın Deniz Bostanlısı’ndan, rahmetli annemin de Nergiz'den olması, yani eski ve köklü Karşıyakalı bir ailenin mensubu olmam sebebiyle benim için ayrı bir mutluluk vesilesi oldu. Sıcak havaya rağmen uzun kuyruklar oluşturup salonumuzu dolduran, şarkılarımıza ve danslara coşkuyla eşlik edip bizleri yalnız bırakmayan kıymetli Karşıyakalı hemşehrilerimizle, bir arada olmak çok mutluyuz” diye konuştu.

Barış, birlik ve beraberliğe katkı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in himayelerinde ve federasyonun koordinasyonunda kurulan koronun, barışa, birliğe ve beraberliğe katkı sunduğunu dile getiren Güzelkasap, “Rumeli, Balkanlar ve tüm camiamızı kucaklamak adına, Türkçe ve Yunanca ile birlikte Makedonca, Arnavutça, Boşnakça ve Bulgarca’dan oluşan zengin repertuvarı ile altı dilde ortak şarkıları danslar eşliğinde seslendiren Türkiye ve Balkanlarda kurulmuş ilk ve tek resmi mübadele korosu olması nedeniyle gurur duyuyoruz. Bu koronun bir misyonu var. Bir mübadele korosuyuz, mübadele bir sebep değil, bir sonuçtur. Neyin sonucudur?  Bozulan barışın sonucudur. Bu sebeple mübadele ve benzer acıların tekrar yaşanmaması, barışın tekrar tesisi ve korunması çok kıymetli. Koromuz bozulan barışı, ortak kültür ve yaşanmışlıklardan doğan, ortak müzik kültürünü yaşatarak tekrar tesis etmek, barışa, dostluğa, birlik ve beraberliğe katkı sunabilmek için kurulmuş ve bu misyon doğrultusunda da önündeki dönemde hem Türkiye’de hem de, Adalar ve Balkanlarda konserlerine devam edecektir” dedi.

400 sene barış içinde yaşandı
Uluslararası Giritliler ve Mübadiller Federasyonu Genel Başkanı Zafer Yusuf Güzelkasap, iki halkın 400 yıl boyunca barış içinde yaşadıklarını hatırlatarak şöyle devam etti:

“1930 senesinde barış için masaya oturmadan, 8 yıl birbiriyle savaş yapan, bu savaşa kadar da 400 sene barış içinde birlikte yaşamış olan iki halkın başbakanı, Yunanistan Başbakanı Elefterios Venizelos ile en büyük hemşehrimiz olan ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Ankara'da bir araya geldi. Bu buluşmada sağduyu galip geldi ve iki halk arasında bozulan barışı tekrar tesis etmek için iki lider 1930 senesinde Ankara'da, Türkiye ve Yunanistan arasında dostluk ve işbirliği anlaşmasını imzaladı. İki halk bu anlaşmadan çok memnun oldu. Daha sonra Atatürk, iade-i ziyaret kapsamında, 1931 senesinde dönemin başbakanı İsmet İnönü'yü Atina’da düzenlenen Balkan oyunlarına gönderdi. Yunan halkı heyetimizi Atina sokaklarında, iki dost ülkenin bayrakları ve sevgi gösterileriyle karşıladı. Venizelos 12 yıl önce savaştığı ülkenin komutanını, ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ diyen Ata'mızı 1934 senesinde ‘Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterdi. Bu çok anlamlıdır. İşte bugün bu koro, bizler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ata'mızın izinden gidiyor, Ata'mız 80 sene önce barış ve dostluk için ne yapmışsa, biz de aynısını yapıyoruz.  İzmir nüfusunun yüzde 60’ını, Türkiye nüfusunun da yüzde 39’unu teşkil eden suyun öte yakasından mübadele ve göçler ile gelen bizlerin ayrımsız Rumeli Türkleri'nin birer koluyuz.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum