Milas 6'ncı Zeytin Hasat Şenliğiyle Coştu

EGEOLAY/Milas'ta bu yıl 6’ncısı düzenlenen Zeytin Hasat Şenliği'nde zeytinyağında hedefin markalaşma, kaliteyi coğrafi işaretle tescilleme ve ihracat olması gerektiği vurgulandı.

Milas 6'ncı Zeytin Hasat Şenliğiyle Coştu
Editör: Ege Olay
05 Kasım 2019 - 10:35
İki gün süren şenliğin açılışına Muğla Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili M. Yavuz Demir, Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Suat Özcan ve İyi Parti Milletvekili Metin Ergun, Muğla Valisi Esengül Civelek ve İyi Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Şenlikte konuşan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas'a dört coğrafi işaretli ürün kazandırdıklarını belirterek, bunlardan Milas zeytinyağına alınan coğrafi işaretin Milas zeytinciliği için bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

Coğrafi işaret alınmasından sonra hem üreticilerde, hem fabrikacılarda hem de tüketicilerde kaliteli zeytinyağı konusunda bilinçlenme meydana geldiğini anlatan Özer, Milas zeytinyağına coğrafi işaret alınmasından sonra marka sayısının 53'ü, coğrafi işaret sahibi marka sayısının ise 10'u bulduğunu dile getirdi.

HEDEFİMİZ DÜNYA OLMALI”

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında şenlik için emeği geçenleri kutlayarak, "Sizler burada hem Milas zeytinini tanıtıyor; hem de zeytinyağı kullanma kültürünü yayıyorsunuz. Sizlerin bu büyük gayreti ve emeği sayesinde, 20 sene önce 100 gram civarındaki kişi başı tüketim bugün 20 katına çıktı ve 2 litreye ulaştı" dedi.

Hisarcıklıoğlu, zeytinyağının pazarlama sorununa da değinerek, "Dolayısıyla, zeytinyağı tüketimini, 5 litreye çıkarabilirsek, zeytinyağının pazarlama sorunu kalmaz. Öte yandan artık bir hedefimiz de dünyaya açılmak olmalı" diyerek zeytinyağında ihracatı hedef gösterdi ve coğrafi işaretin ürünlere artı değer kattığının altını çizdi.

ZEYTİNYAĞI BİR MUCİZEDİR”

Milas 6. Zeytin Hasat Şenliği programı kapsamında bir sunum yapan beslenme uzmanı Dr. Ender Saraç da, sağlıklı beslenme için zeytinyağının bir sağlık iksiri olduğunu vurguladı.

Saraç, sağlıklı bir yaşam için yenmesi gereken yağın yüzde 80'inin zeytinyağı, yüzde 20'sinin ise sade yağ olması gerektiğini ifade etti. Zeytinyağının bir mucize yağ olduğunu vurgulayan Dr. Ender Saraç, zeytinyağının zekayı geliştirdiğini de belirterek, "Zeki olmak için, kolesterolü düşürmek için, cildimizi güzelleştirmek için mutlaka zeytinyağı yemeliyiz. Soğuk sıkım zeytinyağı tüm yağların kralıdır, kraliçesidir" diye konuştu.

Binlerce hastası üzerinde araştırma yaptığını da anlatan Dr. Ender Saraç, "Binlerce hastam üzerinde araştırma yaptım; hiçbirine zeytinyağının alerji yapmadığını gördüm" dedi.

Milas 6’ncı Zeytin Hasat Şenliği programında yer alan konserler ise Suriye sınırındaki Barış Pınarı operasyonu nedeniyle iptal edilirken şenlik, Milas Yörük Türkmen Derneği'nin halkoyunları gösterileriyle sona erdi. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum