Migren Botoksu ile Migren Ağrısından Kurtulabilirsiniz

EGEOLAY/Kronik migren ağrısı bireylerin yaşam kalitesini düşürüyor. Kronik migren rahatsızlıklarında beş dakikada uygulanan botoks işlemi ile ağrıyı dindirmek mümkün.

Migren Botoksu ile Migren Ağrısından Kurtulabilirsiniz
Editör: Ege Olay
01 Ağustos 2020 - 10:44
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Armağan Uysal, botoksun kronik nörolojik hastalıklarda ya da başka hastalıklara bağlı ortaya çıkan kas kasılmalarında, kasları gevşetmek için kullanıldığını ifade ederek “Botoks yaklaşık 20-25 yıldır bu şekilde kullanılıyor. Daha sonra estetik amaçlı kullanılmaya başlandı. Estetik amaçlı kullanımında şans eseri bazı migrenli hastalara botoksun iyi gelmesinden dolayı bu hastalık üzerinden botilinum toksini araştırıldı. 2010 yılında Amerika’da yapılan bir çalışmada ise kronik migreni olan hastalarda botoksun faydalı olduğu gözlemlendi.” dedi.

 

Botoksun migrene yol açan bazı mekanizmaları ortadan kaldırdığını vurgulayan Dr. Uysal, migrenin aslında iltihabi bir durum olduğunu söyleyerek, “Beyin damarlarının iltihabı sonucunda beyinde bazı maddeler ortaya çıkıyor ve bu maddeler beynin arkasında, ön tarafında, yanlarda ağrıya yol açıyor.” diye konuştu.

 

Kafatasındaki 31 noktaya cilt altından botoks uygulanarak tedavinin gerçekleştiğini belirten Dr. Uysal, “Alın bölgesinde,  şakak bölgesinde, kafamızın arkasındaki kaslarda, boyun kaslarında ve omuz kaslarında toplam 31 noktaya 155 ünite enjekte edilerek bu tedavi gerçekleşiyor. Tedavinin etkinliği 2-6 hafta arasında başlıyor. Genellikle 3-6 ay boyunca bu tedavi kişilerde etkin olarak kalıyor. Daha sonra bu tedaviyi tekrarlamak gerekiyor. Özellikle ilk yıl botoksu üç ayda bir tekrarlıyoruz. İkinci yıldan sonra bu süre uzayabiliyor” dedi.

 

10 Hastadan 9’u Migren Ağrısından Kurtuluyor

 

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Armağan Uysal, botoksun normal migren hastalarından ziyade kronik migren hastalarında uygulanan bir tedavi olduğunu söyledi. Uysal sözlerine şu şekilde devam etti: “Kronik migren rahatsızlığından kastımız, bir ayın 15 günü boyunca kişide baş ağrısı olması ve 15 günün 8 gününde ise migren tipinde bir baş ağrısı olması gerekir. Kronik migrenli hastalarımıza uyguladığımız botoksun başarı oranı oldukça yüksek. 10 hastanın 9’u mutlaka bu tedaviden fayda görüyor. Botoks tedavisi uygulanırken diğer migren tedavilerinin kesilmesine gerek yoktur. İşlemin süresi hazırlığı ile birlikte 15 dakikadır. Özellikle nörologların yapması gereken bir işlemdir. Çünkü hastalığın ortaya çıkış mekanizması gereği biz burada beşinci sinirdeki merkezleri ve bununla birlikte ortaya çıkan iltihabi durumu tedavi ediyoruz. O yüzden bunun anatomisini en iyi bilen deneyimli bir nöroloji uzmanı ya da ağrı tedavisi uzmanının yapması daha doğrudur.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum