MHP'li Osmanağaoğlu'ndan Turizm Sezonunu Uzatacak Meclis Araştırma Önerisi

EGEOLAY/MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu’nun hazırladığı ve turizm sezonunu uzatarak turizm gelirlerinin arttırılmasını amaçlayan bir meclis komisyonunun kurulmasına yönelik önerge 20 MHP’li Milletvekilinin de imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

MHP'li Osmanağaoğlu'ndan Turizm Sezonunu Uzatacak Meclis Araştırma Önerisi
Editör: Ege Olay
08 Kasım 2019 - 10:59 - Güncelleme: 08 Kasım 2019 - 11:03
Önergenin gerekçe kısmında “Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili, sayısız ören yerlerine sahip, tarihi miraslarıyla ulusları kendisine hayran bırakan, doğal güzellikleri ile her yıl milyonlarca turisti ağırlayan ve bu yolla milyarlarca dolar dövizin girdiği nadide ülkelerden birisidir. Ancak ülkemizin elinde bulunan turizm dinamikleri ve bu dinamiklerin kullanımındaki kapasite göz önünde bulundurulduğunda daha fazla turistin, daha kaliteli bir şekilde ağırlanmasının mümkün olduğu da ortadadır. Diğer yandan; sadece yaz turizmi üzerinden turizm politikalarının geliştirilmesi var olan potansiyelin tam manasıyla kullanılamamasının sebepleri arasında gösterilmektedir.



Ülkemizin sahip olduğu kaynakların, mevsimsel çeşitliliğe bağlı doğal güzelliklerin, gastronomi alanındaki zenginliğin, şifalı yer altı kaynaklarının daha etkili bir şekilde tanıtıma konu edilmesi hem turizm sektörünün içinde bulunduğu mevcut sorunların ortadan kalmasına yardımcı olacağı hem de “turizm sezonunun” uzatılması kaydıyla daha fazla gelir getirici faaliyeti mümkün kılacağı muhakkaktır.” ifadelerine yer veren Osmanağaoğlu sezonun uzatılması için de bazı önerilerine de yer verdi.



 “Turizm sektörünün daha fazla gelir getirici faaliyette bulunması ve turizm sezonunun aylık bazda uzatılmasının sağlanması için bazı hususların göz önünde tutulması faydalı olacaktır. Buna göre;

Sağlık Turizmi, Doğa ve Macera Turizmi, Spor Turizmi



Vatanımızın bünyesinde barındırdığı ve sağlık turizmi için gerekli olan yer altı ve yer üstü kaynaklar açısından zenginliği özellikle sağlık turizmi konusunda var olan gelişmeyi daha da hızlandıracağı, kazanılan ivmeyle sağlık turizmi çerçevesinde daha fazla turistin ülkemize gelmesinin sağlanacağı göz önüne alınmalıdır.



Memleketimizin sahip olduğu doğal güzellikler göz önünde bulundurulmalı, doğa ve macera turizmi alanında daha fazla tanıtım faaliyetine yer verilmelidir. Doğa ve macera turizminin geliştirilmesi ile zaman zaman aylık bazda 2 aya kadar düşen turizm sezonunun uzatılmasının mümkün olacağı, deniz turizmi kapsamında ülkemize gelen turistlerin sayısının azaldığı ekim ve kasım ayı gibi zaman aralıklarında da ülkemize milyonlarca yabancı turistin getirilmesinin sağlanacağı göz ardı edilmemelidir.

Gastronomi Turizmi İle İlgili Dikkat Çeken Uyarı



Son yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile yerel yönetimlerin işbirliği neticesinde ivme kazanan gastronomi turizminin daha da ha da geliştirilmesi içten bile değildir. Diğer yandan; gastronomi turizminden kaynaklı turizm gelirinin artmasının neticesinde yerel yemek kültürlerin ticari gayeler öne alınarak yozlaşmasının önüne geçilmesi de unutulmaması gereken bir husustur. Bu bağlamda gastronomi turizminin merkezi haline gelen illerimiz başta olmak üzere gastronomi turizmi alanında gelişmekte olan illerimizin yerel kültürlerinin korunması ve ticari faaliyet gösteren işletmelerin bu bağlamda denetime tabi tutulması da önem arz etmektedir.



Turizm sektörüne nefes aldıracak, turizm gelirlerinin arttırılmasına vesile olacak ve desteklenmesi gereken bir diğer sektör alanı ise spor turizmidir. Sportif faaliyet alanlarının zenginliği, tercih edilebilecek kamp alanlarının fazlalığı ve bu kapasitenin tam anlamıyla kullanılamaması spor turizminden ülkemizin yeterli payı alamamasının sebepleri arasındadır.

Spor turizminin geliştirilmesi için dünyanın önde gelen sporcularının ve spor kulüplerinin ülkemize davet edilmesi ve kamplarını ülkemizde gerçekleştirmeleri için teşvik edici girişimlerde bulunulması spor turizmi konusunda ülkemizin de uluslararası mecrada söz sahibi olmasına katkıda bulunacaktır.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum