MHP'li Kalyoncu: İklim Değişikliği Artıyor, Dirençli Kentler Oluşturulmalı!

EGEOLAY/Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan Kalyoncu TBMM Genel Kurulu’nda Türkiye'de dirençli şehirler oluşturulması hakkında konuştu.

MHP'li Kalyoncu: İklim Değişikliği Artıyor, Dirençli Kentler Oluşturulmalı!
Editör: Ege Olay
24 Kasım 2020 - 19:47
Yaptığı açıklamada;



Öğretmenler gününü kutlayarak başlamak istiyorum.



Dursun Önkuzu’yuUnutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız!



Bugün Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün başöğretmen unvanını kabul ettiği öğretmenler günü. Bir öğretmen olmanın gururu ile bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.



Önkuzu hey! ... Önkuzu! ...

Önde gider Önkuzu...

Bu bayrak düşmez yere

Ölmedikçe son kuzu! ...

Dün şehadetinin yıldönümünü idrak ettiğimiz Ankara Erkek Teknik Yüksek Öğretmen Okulu öğrencisi ve öğretmen adayı Ertuğrul Dursun Önkuzu, Dev Genç üyesi alçak teröristler tarafından insanlık dışı işkenceler sonucu 23 Kasım 1970 günü şehit edildi. Ruhu şad mekanı cennet olsun.

Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.



Şehidimiz cennet mekan Ertuğrul Dursun Önkuzu’nun ismi Gazi üniversitesi senatosu tarafından Teknoloji Fakültesi B Bloğa verilmiştir.



Gazi üniversitesi rektörüne ve senatosuna teşekkür ediyorum.

Bu güzel davranış umarım Ege Üniversitesi senatosu ve rektörüne örnek olur.

Bu vesileyle PKK'lı teröristler tarafından şehit edilen öğretmenler Aybüke Yalçın, Necmettin Yılmaz ve Fırat Yılmaz Çakıroğlu ile bütün şehit öğretmenlerimizi rahmetle anıyorum.



İklim DeğişikliğiArtıyor, DirençliKentler Oluşturulmalı!



TUİK verilerine göre Türkiye nüfusunun yaklaşık %90’ı kentlerde yaşamaktadır.

Bu nedenle, kentler iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek yerlerdir.

Bu kentlerin büyük bölümü bugün bile yoğun trafik, plansızlık, yetersiz enerji ve su temini, yetersiz altyapı, iklim değişimi etkileri, deprem, taşkın riskleri ve en önemlisi de bu risklerin kötü yönetimi gibi baskılarla karşı karşıyadır.

Dirençli kentler oluştururken bu kent planlamalarının imara açılacak alanlar üzerinde yerleşim başlamadan ve kentlerde ki mevcut durumlar içinde Kentsel dönüşüm alanlarının planlanması ve dirençli hale dönüştürülmesi gerekmektedir.

Şehrin yeşil alanlarının artırılması büyük önem taşımakta olup bu alanlar içinde yapılması gereken yapılar portatif ve kültürel dokuya uygun planlanmalıdır.

Şehirdeki ağaçlandırma çalışmalarının altyapıya ve bina temellerine zarar vermeyecek şekilde olması ve yerel bitki örtüsünü yansıtacak şekilde olmalıdır.

Kuraklığa karşı şehirlerde yağmur suyunu depolayıp kullanabilecek alanlar oluşturulmalıdır.

Kentlerde yeşil alanlarda kullanılacak bitkilerin karbon emisyonunun üst düzeyde olması hava kirliliğini de önemli ölçüde azaltacaktır.

Değişen fırtınalara karşı koyacak çatı ve tabelaların kullanılması ve hesaplamalara oluşturulan iklim değişikliği katsayısının eklenmesi, fay hatları üzerinde yer alan yerleşimin kaldırılması, dere yatakları ve çevresi planlanırken iklim değişikliği katsayısının hesaplamalara katılması gerekmektedir.

Yağış rejimi değişimi, kuru dere yataklarını dahi tehlikeli hale getirmiştir.

Isınma ile birlikte şehirlerde özellikle yaz aylarında klimaların artışı ve şehri aşırı ısıtması da gündeme gelecektir.

Bu sebeple şehirlerde hava koridorlarının oluşturulması önemli bir zorunluluktur.

Atıksu arıtım tesislerinden çıkan suların en azından sulamada kullanılabilecek düzeye çıkarılması ve park-bahçe sulamalarında kullanılması su tasarrufu açısından etkin bir yöntem olacaktır.

Şehirlerde ki su kaçakları en aza indirilmeli kanalizasyon sistemleri aşırı yağışları karşılayabilecek düzeyde olmalıdır.

Elektromanyetik alanların izleme sistemleri kurulmalı, Çocuk parklarından plastik ve beton zemin kaldırılıp kum ve toprak karışımı zemin yapılmalıdır.

Sanayi bölgeleri çok iyi şekilde planlanarak şehir içerisinde kalan bölgeler bir an önce taşınmalıdır.

Gelecekte nüfus artışı da hesaba katılarak şehirlerin geleceklerinin buna göre planlanması zorunlu hale gelmiştir.

Bu kapsamda belediyelerin üzerine büyük iş düşmekte hükümetin yapacağı işlerle uğraşmak yerine kendi işleri ile ilgilenmesi gerekmektedir.



MHP’nin Çevre Politikalarında Dirençli ve Güvenli Şehirler Öncelik Taşımaktadır!



Milliyetçi Hareket Partisi çevre politikaları kapsamında dirençli ve güvenli şehirler önem taşımaktadır ve gelecekte oluşacak sorunlara karşı alınacak önlemler önceliklerimiz arasında yer almaktadır.