MHP'li Kalyoncu'dan Sel ve Afet Önerisi

EGEOLAY/MHP İzmir Milletvekili Prof.Dr Hasan Kalyoncu'dan İzmir'de sel olayı dolayısıyla Önerilerde bulundu.

MHP'li Kalyoncu'dan Sel ve Afet Önerisi
Editör: Ege Olay
03 Şubat 2021 - 16:57
Kalyoncu yaptığı açıklamada;
Maalesef İzmir'i yine sel aldı. Konu halk için afettir ancak görevli kurumlar açısından önlem alınması gereken risktir. Sorumluluk sahipleri afet veya felaket sözlerine sığınamaz. 
 
Kentsel alanlarda aşırı yağışın bir afete dönüşmemesi için alınması gereken acil önlemleri başta belediyeler olmak üzere sorumluların dikkatine sunuyorum. Bu önerileri ve uyarıları yaklaşık iki yıldır mecliste de, medyada da defalarca gündeme gündeme getirdik.
 
Bunlar acilen hayata geçirilmeli ve kalıcı çözüm için aklıselim ve uzmanlık bir araya getirilmelidir. Halk doğal afetlere karşı biçare ve yalnız bırakılmamalıdır.
 
 
1) Kuru dere yataklarından geçen yollarda köprüler yapılmalı ve kuru dere yataklarının getireceği sel hesaplanarak çevresinde önlem alınmalı,
 
2) Kapatılan dere yatakları tekrar  planlanmalıdır,
 
3)Yağış rejiminin değişmesi nedeni ile bir ayda yağan yağmur bir saatte yağabilmektedir. Dere yatakları ve çevresi bu duruma göre yeniden planlanmalıdır.
 
4) Alt geçit, menfez, toplu ulaşım alanları vb. alanların drenaj sistemlerinin en kötü senaryoya göre planlanması gerekmektedir,
 
5) Yağmur suyu toplama sistemlerinin kanalizasyondan tamamen ayrılması ve bu hatların yağış rejiminin değişimine paralel planlanması, depolanabilen kısmının depolandıktan sonra şehre zarar vermeden alıcı ortama aktarılması gereklidir,
 
6) Su taşkınlarını önlemek, şehri muhtemel afetlerden korumak için sel kapanları gibi mühendislik uygulamaları yapılmalıdır.
 
7) Yapılan planlamalara iklim değişikliği katsayısı hesaplanarak mutlaka eklenmeli ve imar planları bu hesaplamalara göre düzenlenmelidir.
 
8) Dere yataklarının çevresindeki yerleşim  gözden geçirilmeli ve riskli alanlar tahliye edilmelidir.
 
9) Şehirlerde yağmur sularının biriktiği alanlar belirlenerek drenaj sistemleri ile bu birikim tahliye edilmelidir.
 
10) Dere yataklarına hafriyat ve benzeri malzemelerin atılması engellenmelidir.
 
11) Şehir merkezlerinde kapalı kanallar yerine açık kanal sisteminin tercihen ıslah edilmiş doğal dere yataklarında planlanarak uygulanmalıdır. 
 
12) Cadde, yol ve köprülerde suyun birikmesini engelleyecek drenaj sistemlerinin oluşturulması gereklidir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum