MHP'li Hasan Kalyoncu Çed Raporu Alınmadan yapılan İhaleleri Sordu

EGEOLAY/MHP milletvekili Prof.Dr.Hasan Kalyoncu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplandırılmak üzere,Bergama, Harmandalı ve Menderes’te inşa edilecek katı atık bertaraf tesisleri ihalelerinin ÇED raporu alınmadan yapılması konusunu içeren yazılı soru önergesi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

MHP'li Hasan Kalyoncu Çed Raporu Alınmadan yapılan İhaleleri Sordu
Editör: Ege Olay
20 Haziran 2020 - 17:03
Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan KALYONCU, Menderes’te yapımı düşünülen katı atık bertaraf tesisi hakkında yerinde inceleme yaptığını ve bölgede yaşayan insanlarımızla istişareler yaptığını hatırlatarak konuyu neden gündemine aldığını şu şekilde açıkladı:

Kalyoncu; “İzmir Büyükşehir Belediyesi Bergama, Harmandalı ve Menderes’te çöp bertaraf tesislerinin ihalelerine ÇED raporlarını almadan çıkmıştır. Bergama ve harmandalı’nda vatandaş tepkisi olmazken Menderes ilçemizde vatandaşlarımız bu tesisin yer tercihine ve ÇED raporunun olmamasına büyük tepki göstermiştir. Doğrudan Menderes ilçesinde ve tesisin yapılacağı yakın köylerde Şubat ayı başında yaptığımız temaslarla bu tepkiyi şahsen de gözlemiş ve bu gözlemlerimizi kamuoyu ile paylaşmıştık.” dedi.



Belediye yüklenici ile halkı karşı karşıya getirip aradan sıyrılmak istiyor



Kalyoncu açıklamasında yasadışı olan durumu da dile getirdi: “Kamu İhaleleri hakkındaki 4734 sayılı Kanunun 5. Maddesinde ÇED olumlu raporu alınmadan ihaleye çıkılamayacağı açıkça ifade edilmektedir. ÇED raporu alınmadan ihaleye çıkılması, İzmir Büyükşehir Belediyesinin kendisini olayın dışına çıkarıp vatandaşlarımızla ihaleyi alan firmayı karşıkarşıya getirmesi anlamına gelmektedir. Bu hareket hem ihaleyi yapan idarenin kanunun gereğini yapmadığını hem de toplumsal barışın yara alması için gayret edildiğini göstermesi bakımından dikkat çekicidir. ÇED raporu alınmadan yapılan ihaleler kanuna aykırıdır. Bu sebeplerle durumun ortaya çıkarılması sağlamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına konuyu yazılı soru olarak sorduk. “

Kalyoncu konuya ilgili bakanlığın dikkatini çekmesinin temel amacını da kısaca şöyle belirtti: “Tarım ve hayvancılığı tehlikeye sokarak, su kaynaklarını tehdit ederek ve yöre insanını yok sayarak yapılan bu ihale üstelik kanunu ihlal etmektedir. Hukuka aykırı bu işlem derhal düzeltilmelidir.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum