MHP İzmir Milletvekili Kalyoncu'dan İzmir Foseptik Çukuru İçin Soru Önergesi

EGEOLAY /Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan KALYONCU’nun İzmir’de kanalizasyona bağlı olmayan fosseptiklerin durumu hakkında yazılı soru önergesi Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

MHP İzmir Milletvekili Kalyoncu'dan İzmir Foseptik Çukuru İçin Soru Önergesi
Editör: Ege Olay
30 Haziran 2020 - 18:21
Kalyoncu yaptığı açıklamada ;

Milliyetçi Hareket Partisi İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hasan KALYONCU, İzmir’de kanalizasyon sitemine bağlı olmayan 80 binden fazla fosseptik bulunduğunu hatırlatarak yol açabileceği riskler konusunda bir soru önergesi hazırladı. 

Sn. Kalyoncu, Bakan Kurum’a yönelttiği sorularla TBMM gündemine taşıdığı konuları şöyle açıkladı.

“İzmir kanalizasyon sistemi dışındaki fosseptik miktarına bakıldığında, hiç hak etmediği halde irice bir köy görünümündedir. 80 binden fazla fosseptiğin tarım alanlarına ve su havzalarına hangi ölçüde sızdığı konusu belirsizdir. Bunun yol açabileceği riskler konusunda hem İzmir Büyükşehir Belediyesini hem Bakanlığı hem de kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bu soruları hazırladık. Şehrimize ve memleketimize hayırlı bir işe başlanması için yetkilerin bu vesileyle uyanmasını ümit ediyorum.”

 

Kalyoncu, konunun çevre ve halk sağlığı açısından önemini vurguladı.

“Fosseptikten yaşanan sızıntının bulaştığı toprak, buradan sızarak ulaştığı su kaynakları ve içme suyu barajları doğrudan tarım ürünlerini, hayvan ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ayrıca yağmur suyu kanallarının ayrılmamış olması, yoğun yağışlarda kanalizasyonun alıcı ortamlara bırakılmasına yol açmaktadır. Tahtalı Barajı başta olmak üzere su havzaları tehlike altındadır. İzmir Körfezinin de kirlenmesi, yağışlı günlerde şehrin sokaklarına taşan ve iç körfeze taşınan kanalizasyon atıkları yüzünden artmaktadır.”

Prof. Dr. Kalyoncu yazılı sorularında, bu risklerin kapsamını ve önlenmesi için hangi tedbirlerin alındığını sorarak kamuoyunun bilgilendirilmesi için hem güncel durumu sormakta hem de önlemler alınması yönünde hatırlatma yapmaktadır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum