Reklam

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin Ege Olay'a Özel Açıklamalarda Bulundu

EGEOLAY-ÖZEL/MHP İl Başkanı Şahin: Mezarının da, mücadelesinin de merkezi olan Konak İlçemize Hasan Tahsin isminin verilmesinin istiyoruz.

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin Ege Olay'a Özel Açıklamalarda Bulundu
Editör: Ege Olay
11 Mayıs 2019 - 13:43 - Güncelleme: 11 Mayıs 2019 - 13:57
MHP İl Başkanı Şahin: Mezarının da, mücadelesinin de merkezi olan Konak İlçemize Hasan Tahsin isminin verilmesinin istiyoruz.



Röportaj: Halime Erdoğan



İzmir’in merkezi Konak İlçesi’nin isminin değiştirilerek Hasan Tahsin İlçesi yapılması önerisinde bulunarak, İzmir’de gündem yaratan Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanı Veysel Şahin ile makamında röportaj yaptık. Konumuz tabi ki Konak İlçesi ve Yunan askerine ilk kurşunu sıkarak İzmir’de kurtuluş mücadelesini başlatan Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’di.

MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin her zaman olduğu gibi içten, samimi ve doğaldı. Kurtuluş Savaşı’ndan, Hasan Tahsin ve arkadaşlarından bahsederken heyecan duyuyor, duyduğu heyecanı saklamıyor, İzmir ve İzmirliler için çalışmaktan duyduğu mutluluk gözlerinden okunuyordu.

 



 

İzmir’in en büyük ilçelerinden olan Konak İlçesi’nin isminin değiştirilerek Hasan Tahsin olmasını istediğinizi dile getirdiniz ve bu söyleminizin ardından İzmir’de bir gündem oluştu, bu serüven nasıl başladı, bu fikrin kaynağı nedir?

 

Bundan yaklaşık bir ay önce tarihçi, şair, yazar ve Yeni Asır Gazetesi eski köşe yazarı Yaşar Aksoy, İzmir’de düşmana ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan Tahsin’in Konak Astsubay Orduevi’nin alt kısmına açılan toplu mezara defnedildiğini açıkladı. Biz de bu haber üzerine belirtilen yere giderek, buraya bir anıt yapılması gerektiğini, şayet kimse yapmaz ise Milliyetçi Hareket Partisi olarak genel merkezimizin, Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli Beyefendi’nin bunu üstleneceğini ifade ettik ve Konak İlçesi’ne Hasan Tahsin isminin verilerek, Gazeteci Hasan Tahsin’in şehit düştüğü topraklarda yaşatılması gerektiğini belirttik. Konak İlçesi’nin ismi yüzyıllar öncesinden gelen bir isim değil, ilçeye Konak ismi 1984 yılında belediye olması ile verilmiş. Konak Meydanı adı ilçeye verilmiş oldu ve bir tarihi yahut milli anlam ifade etmiyor. Biz de şehirlerin isimlerinin taşıdığı anlamlarla güçleneceğini düşünerek mezarının da, mücadelesinin de merkezi olan Konak İlçemize Hasan Tahsin isminin verilmesinin istiyoruz.

 

Gazeteci Hasan Tahsin tüm Türkiye’nin sevdiği, saygı duyduğu, rahmet ve övünç ile andığı bir isim, peki siz Hasan Tahsin deyince neler söylemek istersiniz?



Kurtuluş Savaşı mücadelesi dünyada eşi benzeri olmayan bir mücadele örneğidir. 15 Mayıs 1919’da Hasan Tahsin şehit ediliyor. Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs’ta yani dört gün sonra Samsun’a çıkıyor. Hasan Tahsin ilk kurşunu atıncaya kadar ülkenin durumu, orduları dağıtılmış, silahlarına el konulmuş, İngiltere, Fransa, İtalya’nın işgali altında, ordusu, askeri, silahı olmayan bir durumdayız. Hasan Tahsin ve arkadaşları sahile gelen Yunan askerlerine karşı koyarak, ilk kurşunu sıkmış, emperyalizme karşı ilk mermiyi atmış ve ardından da şehit olmuştur. Biz tarihimizle, atalarımızla hep kıvanç duyduk, çok şükür ki bizler kahraman bir milletin evlatlarıyız. Böyle önemli bir kahramanın mezarının kaybolması, adının unutulması bizlere zül gelir. Sadece Gazeteciler Cemiyetinin yapmış olduğu bir anıtı var ve gazeteci olması nedeniyle cemiyet her yıl anıyor, ayın 15’inde yapılacak olan anma töreninde bizler de orada bulunacağız.



Siz Konak İlçesi’ne Hasan Tahsin isminin verilmesini istediğinizi söylediğinizde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ‘Ben Hasan Tahsin’i anma etkinliklerinde kendilerini bugüne dek hiç görmedim’ dedi. Katılıyor musunuz anma etkinliklerine?



Biz kimseye karşı olmak, birileriyle cebelleşmek üzere bu öneriyi yapmıyoruz. Bu önerimizi kapsayan dosyamızı bu hafta Sayın genel Başkanımız Devlet Bahçeli Beyefendi’ye ileteceğim. Ardından da Sayın Valimiz Erol Ayyıldız’ı, Belediye Başkanımızı, Sivil Toplum Kuruluşlarımızı ziyaret edip, desteklerini isteyeceğim. Ardından da Genel Başkanımızdan İzmir Milletvekilleri marifetiyle konunun mecliste gündeme getirilmesini talep edeceğim.







Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Başkanlığı geçtiğimiz dönemlerde Hasan Tahsin’i anma etkinliklerine katılıyor muydu?



Bizzat ben de, yöneticisi olduğum Milliyetçi Hareket Partisi İzmir İl Teşkilatımız da çok defa İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin hazırlamış olduğu programlara katıldık. Ayrıca İl Başkanlığımızda Türkiye Sevdalıları odamız var, Türkiye Sevdalıları odamızın başköşesinde de Şehit Gazeteci Hasan Tahsin’in fotoğrafı bulunmaktadır.



Yaptığınız öneriye yönelik İzmirlilerden nasıl geri dönüşler aldınız?



Çok fazla geri dönüş aldık. Milli mücadele kahramanımızın emperyalizme ilk tokadı vuran, ilk kurşunu sıkan kahramanımızın isminin ilçemize verilmesi insanımızı çok mutlu etti. Gerek telefon ile arayarak, gerek il başkanlığımızı ziyaret ederek, gerek sosyal medya aracılığıyla bizlere ulaşarak teşekkür eden, onur duyduğunu ileten hemşerilerimiz oldu. Ben de güzel düşüncelerini bizimle paylaşan ve desteklerini bize ileten vatandaşlarımıza bir defa daha buradan teşekkür ediyorum.

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Hakan Karakaya
    4 yıl önce
    Sevgili Halime Erdoğan, Keyifli ve anlamlı röportajın için teşekkürler. Bu tarz sosyal sorumluluk projelerine katkıları bulunacak bürokrat ve siyasilerle yaptığın görüşmelerle İlimizde hayata geçirilecek olumlu çalışmalara vesile oluşunla Kalbimizde ve Aklımızdasın. Sevgi ve Saygılar Sunarım... H.KARAKAYA