Manisa'daki Marmara Gölü'ne neden su verilmiyor?

EGEOLAY/Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan statüsünde olan Marmara Gölü, geçtiğimiz yaz aylarında tamamen kurumuştu. Kuraklığın yanı sıra göle akan su kaynakları kesilmişti. Şu an göl sadece yağmur sularıyla besleniyor. Gölün eski haline gelmesi için acilen Gördes Barajı ve Ahmetli Deresi’nden göle su verilmeli.

Manisa'daki Marmara Gölü'ne neden su verilmiyor?
Editör: Ege Olay
24 Şubat 2022 - 11:36
Manisa’nın kuş cenneti olan Marmara Gölü, geçtiğimiz 10 yıllık süreçte yanlış tarım ve su politikaları yüzünden yüzey alanının %98’lik kısmını kaybetti. Gölde su seviyesinin yüksek olduğu yıllarda kış aylarında yaklaşık 65 bin su kuşu kışlıyor. Göl ekosisteminin yok oluşu buradaki kuşlar, balıklar ve insanların yaşam alanlarını kaybetmesi anlamına geliyor.
 
Tunç Soyer Göle Su Verilmesi için Başvuruda Bulundu
 
DSİ, Gördes Barajı’ndaki suyun, İzmir’in içme suyu kaynaklarından biri olmasını gerekçe göstererek barajdan göle su vermeyi reddediyor. Gölde geçtiğimiz yaz aylarında meydana gelen kuruma nedeniyle Ege Belediyeler Birliği ve İzmir Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, Devlet Su İşleri’nden (DSİ) Marmara Gölü’ne 2021 yılı içinde 1 milyon metreküp su verilmesi için başvuruda bulunmuştu. Ancak DSİ bu talebe rağmen hala Gördes Barajı’ndan göle su bırakmıyor. 
 
Kum Ocakları da suyu tutuyor
 
Gölün ana kaynağı Gördes Çayı’nın suyu, Gördes Barajı’nda tutuluyor. Ahmetli Deresi’nden besleme kanalı ile iletilmesi gereken su, göle verilmiyor. Kumçayı ve Gördes Çayı birleşip göle akmaları gerekirken yol üzerindeki kum ocakları malzeme işlemek için çay sularını göletlerine alıyor. 
 
Gölün eski haline dönebilmesi için göle su verilmesi gerektiğini söyleyen Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tuba Kılıç Karcı; “Uzman ekibimiz düzenli bir şekilde Marmara Gölü’ne ziyaretlerde bulunuyor, bölge halkıyla görüşmeler gerçekleştiriyor. Yaz ayları gelmeden ve hazır toprak yağmur suyuna doymuşken Gördes Barajı’nda tutulan su bir an önce Marmara Gölü’ne bırakılmalı. Su salındığında toprağa geçmeyip hemen göle ulaşması mümkün olabilecek. Eş zamanlı olarak da Ahmetli Deresi’nden kış ve bahar sularının besleme kanalıyla göle ulaşması gerekiyor” dedi. 
 
Manisalı yetkilileri göreve çağırdıklarını belirten Karcı, sözlerine şöyle devam etti;“Yazdığımız resmi yazılar ve göle su bırakılması yönündeki talebimiz, kısa vadede çözüm bulmayı zorlaştıran cevaplarla geri çevriliyor. Üstelik arıza nedeniyle Gördes Barajı’ndan su sızıntısı olduğu söyleniyor. Bu su nereye gidiyor, bilmiyoruz. Suyun tarımda kullanımına yönelik alınacak tedbirlerle birlikte, acilen Gördes Barajı ve Ahmetli Deresi’nden gelecek suyla Marmara Gölü kuşları ve balıklarıyla yeniden kavuşmalı, göl ekosistemi korunarak gelecek nesillere aktarılmaya devam etmeli.”
 
Köyümüzden Göç Etmek İstemiyoruz
 
Gölmarmara ve Çevresi Su Ürünleri Kooperatifi Yönetim Kurulu üyesi Rafet Kerse, özellikle balıkçılıkla uğraşan birçok kişinin göl kuruduktan sonra farklı yerlere göç etmek zorunda kaldığını söyledi. Rafet Kerse; “Yetkililer Ahmetli Deresi’nden verilecek suyun kirli olduğu için göle basılmadığını söylüyor; fakat suyun temiz olduğunu biz kendi gözlerimizle de görüyoruz. Yetkililer artık sesimizi duysun, çırpınışlarımızı görsün istiyoruz. Balıkçılıkla uğraşan vatandaşlar göç etmek zorunda kaldı, ayrıca borçlarımızı da ödeyemez hale geldik.” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum