Liseli gençlerin çevre konulu çalışmaları dikkat çekti..

EGEOLAY/Uluslararası çevrenin genç sözcüleri (International Young Reporters For The Enviroment) programı çerçevesinde sürdürülebilir çevre konulu fotograf kategorisinden Özel İzmir Dokuz Eylül Koleji Ortaokulu olarak katılan İngilizce Öğretmeni Sinan Çini danışmalığında çevrenin genç sözcüsü olan 3 öğrenci '' Let's keep the Blue planet blue''sloganlarıyla yapmış oldukları çalışma ile su kıtlığı için farkındalık oluşturdu.

Liseli gençlerin çevre konulu çalışmaları dikkat çekti..
Editör: Ege Olay
17 Nisan 2023 - 13:37 - Güncelleme: 17 Nisan 2023 - 14:37
Su, Dünya üzerindeki tüm canlıların yaşamı için en önemli unsurdur. Tarım ve sanayide de vazgeçilmezdir. Dünya nüfusunun artması ve ekonomik ilerleme, su kaynaklarının doğal yenilenme kapasitelerinden daha fazla kullanılmasına neden oluyor. Su kıtlığı genellikle toprakta, akarsularda ve akiferlerde su eksikliğine neden olan yağış eksikliği ile başlar. Toprak kuruyor ... daha sık orman yangınları oluyor, içme suyu yokluğu vs. Diğer bir önemli sorun da su kaynaklarının dağılımı ve akarsuların yetersiz taşkın yataklarıdır. Bireysel olarak su kıtlığının sonuçlarını azaltmaya da yardımcı olabiliriz. Örneğin: yağmur suyu veya geri dönüştürülmüş atık su çimleri, bahçeleri ve sifonlu tuvaletleri sulamak için kullanılabilir. Tuzdan arındırma ile içme suyu elde edilebilir.



Günde 1,5-2 litre sıvı içmemiz gerekiyor. Bizim gibi bitkiler de büyümeleri için suya ihtiyaç duyarlar. 



Kentsel alanlardaki beton yüzeyler ve betonla düzenlenmiş nehir yatakları, suyun toprağa sızmasını engeller.


Bu iki fotoğrafta da net şekilde görüyor ki su kıtlığı bazı bölgelerde yazın (içme) su sıkıntısını yaşatıyor ve orman yangınları da daha açık hale getiriyor.


Çözümlerden bazıları şunlar olabilir: atık suların sıhhi amaçlarla kullanılması, akış sınırlayıcılı muslukların kullanılması, tuzdan arındırma vb.



Suyun hayatımız için önemi konusunda farkındalık yaratmak ve gezegenimizi MAVİ tutmak hepimizin görevi!



Bu projeyi gerçekleştiren Öğretmen ve Öğrencilerimize teşekkür ederiz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum