"Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz, dış politikamızın temel sütunlarından birini oluşturuyor"

EGEOLAY/Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı Díaz-Canel ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz, dış politikamızın temel sütunlarından birini oluşturuyor. Bölgedeki başlıca ortaklarımızdan olan Küba ile iş birliği ve dayanışmamızı artırmayı bilhassa önemsiyorum “ dedi.

"Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz, dış politikamızın temel sütunlarından birini oluşturuyor"
Editör: Ege Olay
23 Kasım 2022 - 23:54

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı Miguel Mario Díaz-Canel Bermúdez, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmeler ile anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küba’dan Türkiye’ye devlet başkanı düzeyindeki son ziyaretin devrim lideri Fidel Castro tarafından İstanbul’da düzenlenen Habitat Zirvesi vesilesiyle 1996 yılında gerçekleştirildiğini hatırlatarak, “Ben de 2015 senesinde Küba’ya, Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk resmî ziyareti yapmıştım” diye ekledi.

Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı Díaz-Canel’in ziyaretinin, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 70. yıl dönümüne denk gelmesi bakımından ayrı önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu tarihî ziyaretin Türkiye-Küba ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası teşkil edeceğine inandığını söyledi.

Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı Díaz-Canel ve heyetine tekrar ‘hoş geldiniz’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ağustos ayında Matanzas’ta meydana gelen patlamalarda ve eylül ayında yaşanan kasırga felaketinde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.

“KÜBA’YLA İŞ BİRLİĞİ VE DAYANIŞMAMIZI ARTIRMAYI ÖNEMSİYORUM”

“Bildiğiniz üzere, Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle ilişkilerimiz, dış politikamızın temel sütunlarından birini oluşturuyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bölgedeki başlıca ortaklarımızdan olan Küba ile iş birliği ve dayanışmamızı artırmayı bilhassa önemsiyorum. Son dönemde Küba’dan ülkemize yönelik üst düzey ziyaretlerin artmasından özellikle memnuniyet duyuyorum. Nitekim sadece bu yıl içinde Küba Başbakan Yardımcısını, Meclis Başkan Yardımcısını, Merkez Bankası Başkan Yardımcısını ve Turizm ile Enerji ve Madenler Bakanlarını ülkemizde ağırladık.”

Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı Díaz-Canel ile görüşmelerinde, Türkiye-Küba ilişkilerini tüm cepheleriyle ele aldıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İş birliğimizi kuvvetlendirmek yönünde güçlü ve karşılıklı iradeye sahip olduğumuzu görmek bizleri memnun etti. İlişkilerimizin gerçek potansiyelinin altında kalmasında, Küba’ya yıllardır uygulanan tek taraflı yaptırımların etkisinin bulunduğu aşikârdır” diye ekledi.

Küba Cumhuriyeti Devlet Başkanı Díaz-Canel ile iki ülke arasındaki ticaret hacmini 200 milyon dolara çıkarma kararlılıklarını teyit ettiklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu doğrultuda öncelikle enerji, turizm, inşaat, tarım, kalkınma, sağlık ve çevre gibi alanlarda mevcut iş birliğini geliştirme imkânlarını değerlendirdik. Yaptırımlardan kaynaklanan zorluklara rağmen, firmalarımızın Küba’ya olan ilgisinin arttığını görüyoruz. Sayın Devlet Başkanı’nın, Çin’i ziyaretinin ardından dönüş yolunda İstanbul’da iş dünyamızın temsilcileriyle yapacağı temasların ziyadesiyle verimli geçeceğine inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul ve Havana arasında haftada üç sefer düzenleyen Türk Hava Yollarının, başta turizm olmak üzere, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin her boyutuna önemli katkılar yaptığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “İnşallah önümüzdeki dönemde değerli dostumun da destekleriyle Türk şirketlerinin Küba’daki yatırımları daha da artacaktır. Gıda güvenliğinin küresel gündemin üst sıralarında yer aldığı bir dönemde, TİKA’nın Küba’da tarımsal kalkınma alanındaki projelere sağladığı teknik desteği sürdüreceğiz.”

“GÜÇLÜ SAĞLIK ALTYAPILARINA SAHİP İKİ ÜLKE OLARAK BU ALANDAKİ İŞ BİRLİĞİMİZİ ÇOK DAHA İLERİ SEVİYELERE TAŞIYACAĞIZ”

Türkiye ve Küba’nın Koronavirüs’e karşı kendi yerli aşılarını geliştirmiş sayılı ülkeler arasında olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bundan sonraki süreçte de ortak aşı yatırımlarına girmeyi ikili görüşmemizde de ele aldık. Güçlü sağlık altyapılarına sahip iki ülke olarak bu alandaki iş birliğimizi de çok daha ileri seviyelere taşıyacağız. Küba’nın Afrika başta olmak üzere gönderdiği tıbbi ekipler, sağlık personeli sayısının yetersiz olduğu ülkelerde âdeta bir can simidi olmuştur. Türkiye de Afrika’da aynı anlayışla, asırlar boyunca sömürülen bu kıtanın insanlarına yardımcı olmak için yoğun bir çaba sarf ediyor” dedi.

Küba ile bu bağlamda Ekvator Ginesi’nde ortak bir proje gerçekleştirmiş olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Sayın Devlet Başkanı ve heyetine huzurlarınızda ziyaretleri için bir kez daha teşekkür ediyor; dost Küba halkına, şahsım ve milletim adına selamlarımı iletiyorum. Sayın Díaz-Canel’in ziyaretinin, bugün aldığımız kararların ve imzalanan anlaşmaların hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

KÜBA DEVLET BAŞKANI DÍAZ-CANEL: “İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİ ÇEŞİTLENDİRME KONUSUNDA MUTABIK KALDIK”

Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel Türkiye’de bulunmanın bir onur ve bu ziyareti gerçekleştirmenin önemli olduğunu belirterek ziyaretin iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin tesisinin 70’inci yılına denk geldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ikili ve heyetler arası faydalı görüşmeler yaptıklarını vurgulayan Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel, iki ülke arasında politik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda ortak kararlılığı gördüklerini ve mevcut fırsatları değerlendirerek alışverişleri güçlendirme konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti.

“Son aylarda ticari ikili ilişkiler konusunda mevcut bir ilerleme olsa da ticari, finansal ilişkilerimizi ve iki ülke arasındaki iş birliğini çok daha çeşitlendirme konusunda mutabık kaldık” diyen Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, iki tarafın ortak çıkarına olacak şekilde biyoteknoloji, yenilenebilir enerji, turizm, tarım, hayvancılık, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında çalışmayı sürdürme konusunda taahhütlerini ifade ettiklerini dile getirdi.

Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel, ekonomik ve ticari ilişkilerin ilerlemesi için hükûmetler arası bir mekanizma üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, TİKA’nın sağladığı destekler ve birlikte yürütülen projelerle Küba’da tarım ve diğer öncelikli alanlarda yapılan çalışmalardan dolayı teşekkür eden Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel, “Mevcut fırsatlar açısından hemfikiriz, halklarımızın ve dünya halklarının, başka halkların faydası için çalışmalar yapılabileceği konusunda hemfikiriz. Ekvator Ginesi’nde yapılan çalışma buna bir örnektir. 2019’daki Kovid-19 salgınında bu Afrika ulusuna yardımı birlikte sağladık” diye konuştu.

Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel, ülkesine ABD tarafından uygulanan ekonomik, finansal ablukaya karşı verilen desteği çok büyük ve değerli gördüklerini söyledi.

Fidel Castro’nun 1996’da Habitat Zirvesi vesilesiyle İstanbul’u ziyaret ettiğini hatırlatan Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2015’te Havana’ya yaptığı ziyaret ve görüşmelerin de önemine dikkati çekti.

Küba Devlet Başkanı Díaz-Canel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yeniden Küba’da görmek istediklerini vurgulayarak, “Türkiye ve Küba arasındaki ilişkilerin geleceği için çok büyük bir güven duyuyoruz, güçleneceğine ve genişleyeceğine inanıyoruz” ifadesini kullandı.

TÜRKİYE İLE KÜBA ARASINDA 6 ANLAŞMA İMZALANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Küba Devlet Başkanı Díaz -Canel huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atıldı.

Bu kapsamda iki ülke arasında, “Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Küba Radyo Televizyon Enstitüsü (ICRT) Arasında İşbirliği Protokolü”nü, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Küba’nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios imzaladı.

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Küba Cumhuriyeti Merkez Bankası Arasında İşbirliği Anlaşması”, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Küba Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi ve Planlama Bakanı Alejandro Gil Fernandez tarafından imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı ile Küba Cumhuriyeti Ulusal Arşiv Kurumu Arasında İşbirliği Protokolü”ne, Devlet Arşivleri Başkanı Uğur Ünal ve Küba’nın Ankara Büyükelçisi Alejandro Francisco Diaz Palacios imza attı.

“Türkiye Cumhuriyeti Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Küba Cumhuriyeti Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanlığı (MİNCEX) Arasında Mutabakat Zaptı”nı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Küba Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım Bakanı Rodrigo Malmierca Diaz imzaladı.

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Diplomatik Arşiv Alanında İşbirliği Konusunda Mutabakat Zaptı”, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla tarafından imzalandı.

“Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Küba Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Arasında Protokol Konularında Eğitim Verilmesi Maksadıyla Mutabakat Muhtırası”nı da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez Parilla imza attı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum