Kritik hasta yenidoğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunacak

EGEOLAY/ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Gönül Külahçıoğlu Aile Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin açılış töreninde konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi olarak, ülkemizde yeni doğan sağlık hizmetleri konusunda en ileri merkezlerden birine sahibiz. Tıp Fakültesi Hastanemizde, her sene 3 binin üzerinde bebeğimiz hayata gözlerini açıyor. Bugün açılışını yaptığımız, modern anlayış ve özgün bir tasarım ile tüm ülkemize örnek teşkil edebilecek niteliklerde olan ünitemiz, yeni doğan hastalarımız ve ailelerinin en gelişmiş tedavilere kavuşabilmesini sağlayacak” dedi.

Kritik hasta yenidoğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunacak
Editör: Ege Olay
08 Mart 2021 - 11:10

Ege Üniversitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde anlamlı ve önemli bir açılışa daha ev sahipliği yaptı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde, Gönül Külahçıoğlu Aile Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi hizmete açıldı. Törene, EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Tıp Fakültesi ve hastane yönetimi, EÜTF Neonatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, ünitenin yapılmasında katkı sağlayan EÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhan Külahçıoğlu Sağın, babası İsmail Külahçıoğlu ve sağlık çalışanları katıldı.

Kritik hasta yenidoğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunacak olan Gönül Külahçıoğlu Aile Merkezli Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesini Ege Üniversitesine kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanemizde, her sene 3 binin üzerinde bebeğimiz hayata gözlerini açıyor. Ne yazık ki, doğum sırasında veya sonrasında yenidoğan bebeklerimizin bazıları birtakım komplikasyonlarla, yüksek riskli durumlarla karşı karşıya kalabiliyorlar. Bu tür durumlarda minik yavrularımızın uzman kadroların elinde, nitelikli sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi hayati bir öneme sahip. Ne mutlu ki Ege Üniversitesi olarak, ülkemizde yeni doğan sağlık hizmetleri konusunda en ileri merkezlerden birine sahibiz. Tıp Fakültemiz Neonatoloji Bilim Dalında, yeni doğan bebeklerle ya da anneyle ilgili komplike problemlere yönelik en ileri tedaviler, deneyimli kadromuz tarafından uygulanmaktadır. Ancak bugün açılışını gerçekleştireceğimiz ünite sayesinde, bu tür tedavileri çok daha elverişli koşullarda, daha geniş bir popülasyona ulaştırabileceğiz. Ünitemizin, kritik hasta yeni doğan bebeklere 3. düzey yoğun bakım hizmeti sunmaya uygun 11 hasta odası bulunuyor. Odalardan iki tanesi, özellikle pandemi koşullarında önem arz eden bulaşıcı hastalıklar için izolasyon imkanı sağlıyor. Bu odalarda, ihtiyaç durumunda 22 yenidoğan bebeğe hizmet verilebilecek. Bağışçılarımızın destekleriyle üniversitemize kazandırılan ünitemiz, ayrıca standart yeni doğan yoğun bakım ünitelerine kıyasla iki önemli avantajıyla öne çıkıyor. Burada, tüm yoğun bakım hizmetleri minik yavrularımıza annelerinin yanında verilecek. Yaşamlarının en kritik döneminde annelerinden ayrılmadan tanı ve tedavi işlemleri gerçekleştirilecek olan yeni doğanların bu şekilde çok daha hızlı iyileşeceklerine inanıyoruz” diye konuştu.

“Gönül Külahçıoğlu’nun ismi ilelebet yaşayacak”

Ünitenin Türkiye’de biyodinamik aydınlatma imkânı olan ilk yenidoğan yoğun bakım ünitesi olma özelliği taşıdığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Buradaki biyodinamik aydınlatma sistemiyle, sabah saatlerinden gün batımına kadar olan süreçteki gün ışığı spektrumları, hastane ortamına taşınıyor. Böylece hem yenidoğan bebeklerin anne karnında anneden aldıkları fizyolojik sirkadiyen ritim uyarılarının devamlılığı, hem de sağlık personelinin zindeliği ve ruh sağlığı desteklenmeye çalışılmıştır. Bizler de Rektörlük olarak ünitemizin tüm havalandırma ve hepa filtre sistemlerinin tamamen yenilenmesini sağladık. Tüm teknik olanakların yanı sıra ünitemiz görünümüyle de modern bir yapıya sahip. Ünitemizin duvarları, Ressam Merve Evren ve Arzum Yalçın tarafından anne ve bebek temalı duvar resimleri ile donatıldı. El birliğiyle gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaların ardından ünitemiz, bugün tüm yoğun bakım tedavi olanaklarıyla ailelerimize, bebeklerimize umut olmaya hazır durumda bulunuyor. En ince detayına kadar düşünülen, nitelikli olanaklarıyla annelerimizin acılarını dindirmemize vesile olacak bu anlamlı proje, elbette ki çok değerli bir kadının girişimleriyle ortaya çıktı. Bu nedenle kıymetli bağışları ve desteklerinden dolayı başta Prof. Dr. Ferhan Külahçıoğlu Sağın hocamıza ve değerli babası İsmail Külahçıoğlu’na sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Modern anlayış ve özgün bir tasarım ile tüm ülkemize örnek teşkil edebilecek niteliklerde olan ünitemiz, hem yenidoğan hastalarımız ve ailelerinin en gelişmiş tedavilere kavuşabilmesini sağlayacak hem de Ferhan hocamızın annesi Gönül Külahçıoğlu’nun adının yaşatılmasına vesile olacak. Ünitemizin üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum