Reklam

Konak'ta 100.Yıla yakışan sergi

EGEOLAY/Konak Belediyesi’nin, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı Milli Mücadele Hareketi’nin 100. yılı özelinde düzenlediği, ‘İşgalden Kurtuluşa: Bir Milletin Mucizevi Yolculuğu’ isimli sergi, İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde açıldı.

Konak'ta 100.Yıla yakışan sergi
Editör: Ege Olay
11 Mayıs 2019 - 11:54
Serginin açılışını Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta ve sergi küratörü Prof. Dr. Engin Berber açılış kurdelesini birlikte kesti. Bu çok özel serginin açılışına belediye meclis üyeleri, Konak İlçe Milli Eğitim Şube Başkanları, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konak İlçe Başkanı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ile çok sayıda davetli katıldı.  

100 Yıllık Mucizeye en kapsamlı sergi

Serginin açılışında konuşan serginin küratörü Prof. Dr. Engin Berber İzmir’de Milli Mücadele Hareketi’nin başlamasının 100. yılı adına yapılan en kapsamlı ve önemli sergi olduğunu söyledi. Serginin hem İzmir’in işgalinin 100’üncü yıldönümü hem de Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasının 100’üncü yılı kapsamında yapıldığını ifade eden Berber, “Birçok kişi, kurum ve kuruluşun obje ve fotoğrafla destek oldu. Özel bir müze senaryosu yazıldı. 200’e yakın Milli Mücadele Dönemi’nden kalma orijinal obje yer alıyor” dedi.

Engin Berber, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde olan, Mimar Kemalettin Caddesi girişine Türk Süvarilerince 9 Eylül tarihinde çekilen el yapımı Türk Bayrağı ve 18’inci Yunan Piyade Alayı’nın Mızıka Takımı ile İnönü Vakfı’ndan Pembe Köşk Müzesi’nden gelen Buhara Cumhuriyeti tarafından İsmet Paşa’ya hediye edilen altın kılıç, İstanbul halkının hediye ettiği 1925 tarihli altın kakmalı kılıç ve İsmet Paşa’nın dürbününün serginin en öne çıkan objeleri olduğunu belirtti.

Barış ve huzur istiyoruz

Açılışta konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da İzmir’in işgalin başladığı ve kurtuluşun simgesi olan bir kent olduğunu belirterek, “15 Mayıs 1915’te Hasan Tahsin’in ilk kurşunu attığı Konak Meydanı’nda işgal kuvvetleri tarafından kentimiz işgal edildi. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı bir başka çok önemli tarih 19 Mayıs 1919. Kurtuluş Mücadelesi’nin sonu yine İzmir’de 9 Eylül tarihinde son buluyor. Hasan Tahsin’in ilk kurşunu attığı yer ve 9 Eylül İzmir’in kalbi konakta gerçekleşiyor. Bugün barış, huzur, istikrar dolu bir Türkiye noktasında hepimizin beklentisi var. 100’üncü yılını kutlayacağımız Milli Mücadelemizin en önemli tarihi olan 19 Mayıs 1919’a ithaf edilen bu sergi hem işgal hem de kurtuluşun şehri İzmir’de açılıyor. Bir çok yıkım ve yeniden doğuma sahne olan bu kadim kent, Aydınlık yüzü ile her zaman Batı’ya dönük olan yüzüyle örnek olmuştur” diyerek sergiye emek veren, katkı koyan herkese teşekkür etti.

ATATÜRK sayesinde varız

Milli değerlerin hatırasının çok önemli olduğunu ve unutulmaması gerektiğini sözlerine ekleyen Batur, “Bizim olmazsa olmazımız Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. O’nun değerlerinden, O’nun Cumhuriyetinden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. O’nun bize gösterdiği yolda yürümeye devam edeceğiz. Çünkü ‘Yurtta Barış, Dünyada Barış’ diyen Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün değeri git gide daha iyi anlaşılıyor. Bugün varsak, nefes alabiliyorsak bunun en büyük mimarı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür, başka şey aramaya gerek yoktur. Her şey çok daha güzel olacak” dedi.

ATATÜRK’le anı köşesi

Sergiyi Prof. Dr. Engin Berber ve koleksiyoner Cem Üsküp rehberliğinde gezen ve her bir objeyi yakından inceleyen Başkan Abdül Batur, son olarak sergi ziyaretçilerine 100. Yıl sergisine ait bir anı olması için özel bir yazılımla hazırlanan alanda Atatürk’le Türk Kahvesi içerek günün anısına fotoğraf çektirdi. Sergiyi gezen tüm ziyaretçiler aynı alanda çektirdikleri fotoğrafları konak Belediyesinin web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden ulaşabilecekler. Ziyaretçilerini 100 yıllık duygu dolu yolculuğa çıkaran sergi büyük ilgi gördü. Tüm konuklar sergiyi gezerken duydu dolu anlar yaşadı.   

Sergi, 23 Mayıs’a kadar gezilebilecek

Yaklaşık bir yıldır hazırlandıkları süren sergiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, İnönü Vakfı, TBMM Kütüphanesi, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi, Balıkesir Kent Müzesi, İzmir Anıtkabir Derneği, koleksiyonerler Cem Üsküp ve Remzi Uluhan Hasdal’ın katkılarıyla açılan sergi 23 Mayıs’a kadar ziyaret edilebilecek.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum