KKTC'nin Yerli Otomobili GÜNSEL, İzmirli Mühendis ve Tasarımcıların İmzasını Taşıyor

EGEOLAY/Türk mühendis ve tasarımcılar tarafından 1,2 milyon saat emek harcanarak geliştirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yerli otomobili “GÜNSEL”in üretiminde yaratıcı bir ekip var. Şubat 2020’de ilk modeli B9’un tanıtımı yapılan GÜNSEL’de emeği geçen mühendis ve tasarımcılar arasında İzmirliler en kalabalık ekiplerden biri.

KKTC'nin Yerli Otomobili GÜNSEL, İzmirli Mühendis ve Tasarımcıların İmzasını Taşıyor
Editör: Ege Olay
20 Ocak 2021 - 13:02

Elektrik elektronik mühendisi Doruk Şeker, enerji sistemleri mühendisi Ege Ağustos, makine mühendisleri Latif Oğuzhan Kılıç ve Selin Eker, bilgisayar mühendisi Ozan Can Karabay, otomotiv mühendisi Sami Kırlı, endüstriyel tasarımcılar Efe Çukur, Seren Dalgıç ve İrem Beceren’den oluşan İzmirli mühendis ve tasarımcıların yaşları ise 23 ile 27 arasında değişiyor. 

Sayıları 175’i bulan mühendis, tasarımcı ve üretim personelinin yer aldığı GÜNSEL ekibi, seri üretime geçilmesiyle birlikte kademeli olarak artarak bini aşacak. 

Kıbrıs'ın simgesi Muflon’dan esinlenilerek tasarlanan GÜNSEL B9, saatte 100 km hıza 8 saniyede ulaşıyor. Hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı. Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebilen araç, rejeneratif fren sistemine sahip. GÜNSEL’in ikinci modeli J9 ise SUV segmentinde yine yüzde 100 elektrikli olarak üretilecek.

Doruk Şeker: “Yetenekli bir ekibe ve sıcakkanlı bir çalışma ortamına sahibiz.”

GÜNSEL’de fonksiyonel güvenlik mühendisi olarak çalışan 24 yaşındaki Doruk Şeker, elektronik arızalar nedeniyle meydana gelebilecek tehlikelerin analizi,  güvenlik derecesi sınıflandırması ve bu risklerin nasıl düşürülebileceği üzerine çalışıyor. “Sıfırdan bir otomobil tasarlayıp seri üretim için çalışmak, işin yapı taşlarını öğrenmemi sağlıyor. Bu katkıyı ancak GÜNSEL gibi bir girişim bana sunabilir” diyen Şeker, çalışma ortamını “yetenekli bir ekibe ve sıcakkanlı bir çalışma ortamına sahibiz” sözleriyle özetliyor. Şeker, kendisinden genç arkadaşlarına ise kalıpları kırmalarını öneriyor: “Yalnızca yaşayıp büyüdüğünüz, alışkın olduğunuz şehirlerde iş aramayın. Kalıpların dışına çıkarak, eski alışkanlıklardan vazgeçerek ve güvenli bölgenizden uzaklaştıkça ufkunuz da genişliyor.” 

Efe Çukur: “GÜNSEL’de Türk bir tasarımcı olarak Türk bir firmada kültürümüze ait ürünler ortaya koyma şansı yakaladık.”

GÜNSEL'in endüstriyel tasarım takım liderliği görevini sürdüren 27 yaşındaki Efe Çukur, tasarım ihtiyaçlarını belirleme, konsept araç tasarımı yanında GÜNSEL B9’un iç-dış renk ve desen tercihleri, kontrol paneli ve orta konsol tasarımı, dış aynalar, kapı kolu bileşenlerin tasarımlarında da görev aldı. GÜNSEL’de “Türk bir tasarımcı olarak Türk bir firmada kültürümüze ait ürünler ortaya koyma şansı” yakaladıklarını söyleyen Çukur, Kıbrıs'ta İzmirli biri olarak ayrıcalıklı hissettiğini de sözlerine ekledi. 

Ege Ağustos: “Yeni mezun birine verilen görevler ve yüksek güven seviyesi sayesinde kendimi çok hızlı geliştirdim.” 

23 yaşındaki enerji sistemleri mühendisi Ege Ağustos, GÜNSEL’de kabin konfor mühendisi olarak çalışıyor. Aynı zamanda aracın klima sisteminin test ve geliştirilmesinde rol alıyor. Ayrıca radyatör gibi aracın termal yönetim sistemi ekipmanlarının testlerini de gerçekleştiriyor. Yeni mezun birine verilen görevler ve yüksek güven seviyesi sayesinde kendisini çok hızlı bir şekilde geliştirme fırsatı yakaladığını söyleyen Ağustos, “Çocukluğumdan beri otomobiller vazgeçilmez bir tutkum oldu. Her zaman böyle bir hayalim vardı. Otomotiv sektöründeki ilk tecrübemi GÜNSEL ile kazanıyorum ve hayalimi gerçekleştirdiğim için çok mutluyum” diyor.

Latif Oğuzhan Kılıç: “Çalışanlar işe mutlulukla geliyor ve severek yapılan iş daha güzel ve verimli oluyor.”

25 yaşındaki makine mühendisi Latif Oğuzhan Kılıç ise GÜNSEL’de batarya ve elektronik sistemlere destek sağlıyor. GÜNSEL’deki deneyiminin otomotiv sektörü ile ilgili bir çok konu hakkında bilgi sahibi olmasını sağladığını söyleyen Kılıç, “Çok genç ve dinamik bir ekibe sahibiz. Dolayısıyla birçok aksiyonu çok hızlı alabiliyoruz” diyor. Çalışma ortamlarının çok eğlenceli olduğunu söyleyen Kılıç, “Çalışanlar işe mutlulukla geliyor ve severek yapılan iş daha güzel ve verimli oluyor” diyor. 

İrem Beceren: “Altyapısında ne kadar emek ve zaman olduğunu bilerek B9’u kullanmak ise mükemmel bir duygu.”

GÜNSEL ekibinin en genç tasarımcılarından biri de 23 yaşındaki İrem Beceren. İzmirli tasarımcı markaya ait yeni tasarımların oluşturulma sürecinde yer alıyor. Ayrıca GÜNSEL'in halkla ilişkiler çalışmalarının planlanması, uygulanması ve sosyal medya yönetiminde de görev alıyor. Beceren, GÜNSEL'in, mezuniyet sonrası iş hayatında çalışma disiplini ve iş tecrübesi kazanmamda büyük rol oynadığını söylüyor. Beceren, “Bu kadar büyük ve kapsamlı bir projede yer almak, tüm aşamalarını görmek çok güzel bir deneyim. Altyapısında ne kadar emek ve zaman olduğunu bilerek B9’u kullanmak ise mükemmel bir duygu” diyor. 

Ozan Can Karabay: “GÜNSEL’i duyar duymaz iş başvurusu yapmıştım. Geriye dönüp baktığımda ne kadar doğru bir tercih yaptığımı daha iyi anlıyorum.” 

Ürün yaşam döngüsü yönetimi ve konfigürasyon yönetimi sistemlerinin geliştirilmesinde çalışan 24 yaşındaki bilgisayar mühendisi Ozan Can Karabay ise GÜNSEL’de konfigürasyon ve PLM yönetimi takım liderliği yapıyor. GÜNSEL’de farklı bir şirkette uzun yıllar içinde öğrenebileceğim şeyleri çok kısa sürede öğrendiğini söyleyen Karabay, “Neredeyse tamamı gençlerden oluşan dinamik bir ekiple birlikte çalışmak enerjimin her zaman yüksek kalmasını sağlıyor” diyor. Her zaman kendi aracını geliştirmek istediğini anlatan Karabay, “Bu, basit go-kart aracı yapma isteğiyle başladı ve artarak devam ediyordu. Daha sonra GÜNSELi duyar duymaz iş başvurusu yapmıştım. Geriye dönüp baktığımda ne kadar doğru bir tercih yaptığımı daha iyi anlıyorum” diyor. 

Sami Kırlı: “GÜNSEL’de çalışarak kendimizi dünya ile aynı anda geliştirme şansı yakaladık.”

GÜNSEL’de elektronik test sisteminin tasarımını yapan 24 yaşındaki otomotiv mühendisi Sami Kırlı, tasarladığı sistemle aracın tüm elektronik ekipmanlarının araç üzerindeymiş gibi test edilebilmesine imkan sağlıyor. Otomotivin çocukluk hayali olduğunu dile getiren Kırlı, Yakın Doğu Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği bölümünde aldığı eğitimle hayallerinin peşinden gittiğini anlatıyor. Kırlı bugün, eğitim gördüğü üniversitenin kampüsünde kurulu GÜNSEL fabrikasında hayallerini gerçekleştiriyor. Elektrikli otomobillerin dünyada yeni yeni yaygınlaşan ve gelişen bir teknoloji olduğunu hatırlatan Kırlı, “GÜNSEL’de çalışarak dünyada yeni gelişen bir teknoloji üzerinde kendimizi geliştirme fırsatı bulduk. Başka bir deyişle kendimizi dünya ile aynı anda geliştirme şansı yakaladık” diyor.

Selin Eker: “GÜNSEL’de olmak çizdiğiniz bir resmin içinde yaşamak gibi.”

GÜNSEL’de kompozit üretim teknolojileri ve kompozit birleştirme teknolojileri üzerine takım lideri olarak çalışan 25 yaşındaki Selin Eker, GÜNSEL’deki deneyimini “Çizdiğiniz bir resmin içinde yaşamak gibi” sözleriyle tanımlıyor. Dünyanın kullanacağı bir Türk otomobilinin üretiminde yer almaktan gurur duyduğunu söyleyen genç mühendis, genç arkadaşlarına “İsterseniz başaramayacağınız hiçbir şey yoktur. Kendinize güvenin, pes etmeyin ve ertelemeyin” mesajı veriyor. 

Seren Dalgıç: “GÜNSEL’de sektöre uygun yenilikçi ve özgün tasarımlar üretme konusundaki vizyonumu geliştirdiğim.”

GÜNSEL’in 23 yaşındaki İzmirli endüstriyel tasarımcısı Seren Dalgıç’ın birçok iç ve dış parçanın tasarımında emeği var. GÜNSEL’in B9 ve J9 modellerinin iç ve dış çizimleriyle başlayan Dalgıç, seri üretime hazırlanan B9 araçlarının ön far tasarımından sorumlu. Dalgıç, B9 ve J9 modellerinde kullanılacak anahtarlık, iç aydınlatma, desen, showroom ürünleri ve farklı komponent tasarımlarında yer alıyor. “GÜNSEL ekibinde yer almak tasarım dışındaki bölümlerde de bilgi sahibi olmamı sağladı” diyen Dalgıç, “Üretimin birçok aşamasını gözlemleme ve otomobil alanında farklı bölümlerde kendimi geliştirme şansı yakaladım. Bu bilgiler ışığında da sektöre uygun yenilikçi ve özgün tasarımlar üretme konusundaki vizyonumu geliştirdiğimi düşünüyorum” diyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum