Kemeraltı UNESCO Alan Yönetim Ofisi Kuruluyor

EGEOLAY/Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Nisan ayında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edilen “İzmir Tarihi Liman Kenti”nin merkezi olan Kemeraltı’nı gezdi.

Kemeraltı UNESCO Alan Yönetim Ofisi Kuruluyor
Editör: Ege Olay
15 Haziran 2020 - 14:37
Saat Kulesi’nden başlayarak Kemeraltı içinde bir çok tarihi noktayı ziyaret eden ve esnafla sohbet eden Ersoy, daha sonra TARKEM’in Abacıoğlu Hanı’ndaki ofisine gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Bakan Ersoy ve beraberindeki heyet görüşmenin ardından tarihi bölgenin kalbinde yer alan Smyrna Agorası’na giderek burada UNESCO sürecindeki gelişmelerle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Smyrna Agorası’nda düzenlenen basın toplantısında Çeşme Projesi hakkında kısa bir bilgi veren Bakan Ersoy “Bu projeden elde edilen gelirlerin bir kısmı projenin altyapısında kullanılırken, bir kısmını da Kemeraltı’ndaki projelere aktarılacak. Biliyorsunuz Kemeraltı ve çevresi “İzmir Tarihi Liman Kenti” olarak UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girdi. Kalıcı listeye girmesi için de elbirliğiyle çalışıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi de bu konuda emek veriyor, onlara da teşekkür ediyoruz. Kemeraltı’nın istenilen, özlenen günlerine gelmesi için uzun yıllardır çalışan, gönüllülük esasına göre kurulmuş olan TARKEM var. TARKEM’i UNESCO Dünya Mirası asıl listesine girmesi için Bakanlığın resmi temsilcisi olarak atadık ve bir protokol imzaladık. Bu bağlamda eksikleri tamamlayıp hızlı bir şekilde asıl listeye girmek için Kültür ve Turizm Bakanlığımız, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TARKEM ile elbirliği yaparak Alan Yönetim Planı ve UNESCO Dünya Miras Listesi adaylık dosyasını hazırlayacağız.” dedi.

İzmir Ticaret Odası’nın organize ettiği ve İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, TARKEM Yönetim Kurulu üyeleri, rektörler, il müdürleri ve kurumların temsilcilerinin katılımlarıyla gerçekleşen programda, basın toplantısının ardından Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, Bakan Mehmet Nuri Ersoy ve beraberindekileri kazı alanında gezdirerek alan hakkında bilgi verdi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum