Kaz dağlarından sonra sıra Ildıra'da mi?

EGEOLAY /CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin son günlerde kamuoyunda büyük tepki toplayan Ilbıra dağının maden sahası ilan edilmesi ve ardından yaşanan süreci yazılı bir soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclis’i gündemine taşıdı.

Kaz dağlarından sonra sıra Ildıra'da mi?
Editör: Ege Olay
22 Ağustos 2019 - 14:40
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesiyle; “Milas’a bağlı Bafa gölünün güney ve güneydoğusunda uzanan Ilbıra Dağı; Herakleia anti kenti, Ege Denizi, Bafa ve Pınarcık mahalleri, Didim-Akbük, Kazıklı, Gürçamlar köylerinin doğal güzellikleriyle çevrili önemli bir tarih, kültür ve turizm merkezi olmasının yanında bölgede kızılçam, fıstık çamı, Halep çamı, çınar, söğüt, kavak, zeytin, mersin, defne, kocayemiş, sandal, akçakesme, pırnal meşesi, keçiboynuzu, menengiç gibi çok sayıda ağaç ve hayvan türlerine ev sahipliği yapmaktadır.

  Tüm bu doğal, kültürel ve tarihi özelliklerine rağmen, Ilbıra dağı maden sahası ilan edilerek, Maden Teknik Arama Enstitüsü tarafından bir özel maden şirketine kiralanmıştır. 

  ZULTANİT DÜNYADA SADECE MİLAS’TA VAR

Maden ve Petrol işleri Genel Müdürlüğünden edindiğimiz bilgilere göre İki rödövans şirket aracılığıyla bu sahada Boksit ve varsa Diospor Kristalleri çıkarılacağı söylenmektedir.

Fiyatı elmasla yarışan Zultanit dünyada sadece Muğla Milas yöresinde bulunmaktadır.

Bazı maden firmalarının Boksit çıkarma ruhsatı izni alınmasına rağmen kendi ruhsat alanı dışında kazı yaparak değerli Kırmızı Zultanit taşının yurt dışına kaçırıldığı haberleri daha önce kamuoyuna yansımıştı. Bu haberlerin ardından Ilbıra dağının maden sahası ilan edilmesini de kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ AĞAÇLARIN KESİLDİĞİNİ GÖSTERİYOR

  Ne yazık ki bir ay önce başlayan ağaç kesimlerinin uydu görüntüsü ile elde edilen fotoğraflarında dağda ağaçların önemli bir bölümünün kesildiği ortaya çıkmıştır. Kamuoyu ve bölge halkı doğanın göreceği zararın yanı sıra Ilbıra Dağı’nın karşısında bulunan antik adıyla Latmos Dağı’nda Feldspat aramaları nedeniyle bin yıllık mağaraların da  tehlike altında olmasından dolayı büyük bir tedirginlik içindedir. Her şeye ve halka rağmen madencilik faaliyeti yapılamaz’’ Diyerek aşağıdaki soruları Bakan Dönmez’e yöneltti. AjansCANKA

  1- Ilbıra dağı ile ilgili basında yer olan haberlerdeki madenin içeriği nedir?

  2- Maden sahası ilan edilen alandaki maden cinsi nedir?

  3- Sahada bulunan madenler hangi grup rezervlerdir?

  4- Bu alanda verilmiş maden ruhsatı var mıdır? Verilmiş ruhsat varsa bu ruhsatların arama veya işletme cinsi nedir?

  5- Verilen ruhsatların işletme izinleri alınış mıdır?

  6- Verilen ruhsatlar ÇED izni için uygun mudur?

  7- İşletme izin alanı orman alanı ise orman izni nasıl verilmiştir. Bu alandaki ağaçların endemik cins ağaçlar olup olmadığı dikkate alınmış mıdır?

  8- İşletme için izin alınan alanda arkeolojik ya da doğal sit alanı var mıdır?

  9- Bölgeden üretilecek maden Boksit veya diasporittir. Burada amaç maden üretmek midir, yoksa değerli madenler sınıfında yer alan diasporit kristali ZULTANİT çıkarmak mıdır? 

YORUMLAR

  • 0 Yorum