Kani Beko; SGK verileri İstanbul seçimlerine takıldı!

EGEOLAY/CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, SGK’nın 5 aydır aylık istatistik verilerini yayınlamadığını belirterek SGK’nın veri yayımlamak için İstanbul seçimlerini mi beklemektedir diye Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na sordu. Beko, “2019 yılına dair hiçbir veri açıklamayan SGK, İstanbul seçimlerine takıldı! Toplumdan gizlenenler derhal açıklanmalı” diye konuştu.

Kani Beko; SGK verileri İstanbul seçimlerine takıldı!
Editör: Ege Olay
13 Haziran 2019 - 13:07
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Kani Beko, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ( SGK) 2019 yılına dair sigortalı, sağlık ve mali aylık verilerini açıklamadığını, 5 aydır istatistik bilgilerini yayınlamadığını hatırlatarak konuyu TBMM gündemine taşıdı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde veri açıklanmamasının asıl nedeninin İstanbul seçimleri olduğu vurgusu yapan Beko, “Türkiye’nin en önemli sorunu işsizlik, yoksulluk ve geçim sıkıntısıdır. Mazbatası gasp edilen İstanbul’un seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun seçim vaatlerinin önemli bir bölümü de yoksulluk, geçim sıkıntısı ve işsizlik üzerinedir. Türkiye’nin kayıtlara dayalı istihdam durumu açısından en önemli veri kaynağı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aylık sigortalı istatistikleridir. SGK işsizlik, yoksulluk ve istihdamla ilgili önemli gelişme ve tartışmaların olduğu İstanbul seçimleri nedeniyle verileri açıklamaktan kaçınmaktadır” dedi.

 

TOPLUMDAN NE SAKLANIYORSA DERHAL AÇIKLANMALIDIR!

 

SGK’nın toplumdan neyi sakladığına yanıt arayan CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, şunları paylaştı:  “SGK, vatandaşların hastalık, işsizlik, sakatlık, ölüm ve analık halinde korunmasını sağlamakla, emekli aylıklarını ve sağlık harcamalarını ödemekle yükümlü en yüksek bütçeli kamu kurumudur. Ne yazık ki ülkemizin en büyük bütçeli kurumu, işsizlik, yoksulluk ve istihdamla ilgili en önemli verileri, kayıtlara dayalı aylık sigortalı, sağlık ve mali istatistikleri 5 aydır yayımlamamaktadır. SGK toplumdan neyi saklamaktadır?       

   

SGK yetkilileri hangi kayıtlı verilerin görülmesini istememektedir?

 

Sosyal güvenlik kapsamında; sigortalı sayıları, işyeri sayıları, aktif çalışan, emekli, bakmakla yükümlü olunan kişi sayısı, aktif/pasif sigortalı oranı, hiçbir sosyal güvencesi olmayan kişilerin sayısı, kurumun gelir-gider dengesi ve açık oranı, yapılan bütçe transferi verileri yayımlanmayarak gizlenmek istenmektedir. SGK bu durumun kayıtlı verilerden görülmesini istememektedir. Ancak kayıta dayalı hiçbir gerçek gizlenmez ve üzeri örtülemez! Gerçekler er veya geç gün yüzüne çıkar. Olan SGK’nın saygınlığına ve güvenilirliğine olur. Seçimler öncesi SGK bu tuhaf veri geciktirme ve saklama uygulamasından vazgeçmelidir. 5 aydır yayımlamaktan imtina ettiği 2019 yılı sigortalı, sağlık ve mali aylık istatistik verilerini derhal ve düzenli olarak açıklamalıdır.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum